tandlægeskræk

Hver 10. dansker har "tandlægeskræk" - her får du 6 gode råd, som kan hjælpe alle

Hvis du er bekymret for at gå til tandlægen, er du ikke alene. Se her, hvad du kan gøre for at få mindsket din tandlægeskræk.

Cirka 10 procent af Danmarks befolkning lider af odontofobi, en svær form for tandlægeskræk. Cirka 30 procent er nervøse, bange eller har en mild angst for tandbehandling.

"Mange skammer sig over deres tandplejeskræk og taler ikke om det, og det gør, at folk ikke er klar over, hvor almindeligt det er. Tandlægeskræk er så almindeligt, at det er et folkesundhedsproblem," siger tandlæge Lisa Svensson, som har forsket i tandlægeskræk.

Nogle undgår helt tandlægen, mens andre tager dertil og udholder tandlægebesøget lidende. 

"Den stærke frygt forårsager store lidelser. Ud over ikke at få den pleje, du har brug for, kan nogle mennesker have så meget angst og skamfølelse over deres tænder, at de ikke tør smile og undgår social kontakt," siger hun.

Typiske tegn på frygt er, at man aflyser besøget mange gange eller snakker meget under besøget for at udskyde undersøgelsen i længst mulig tid. Eller at man simpelthen bliver en ubehagelig patient. 

30 procent

Er nervøse, bange eller har en mild angst for tandbehandling.

"I stedet for at sige, at man er bange, er man måske lidt bitter, irriteret eller vred, og det gør det hele sværere," siger Lisa Svensson.

Munden spiller en stor rolle for helbredet, og hvordan vi har det. Lisa Svensson forklarer, at dårlig mundsundhed kan påvirke både humør, selvværd og søvn, og man kan have svært ved at slappe af. Du har også problemer med at spise, tygge og børste tænder. Når tandsundheden er dårlig, øges risikoen for andre sygdomme i kroppen også.

Tandlægeskræk kan for eksempel handle om at bekymre sig om tandlægens instrumenter, bedøvelsessprøjten, lugten eller boret. Du kan også være bange for at blive bedømt negativt eller have dårlige oplevelser i tandplejen.

"Det, patienterne er mest bange for, er smerter og mangel på kontrol," siger Lisa Svensson, som anbefaler at du søger hjælp.

Det kan for eksempel være hos din tandlæge eller læge, ligesom kognitiv terapi har vist sig at have god effekt. 

"Meget handler om tillid, og at du får øvet dig i at nærme sig de her ubehagelige ting. På den måde vænner du dig langsomt til dem."

6 ting, der kan hjælpe

1. Hav et stoptegn

Fortæl din tandlæge, at du er bange og aftal med din tandlæge eller tandplejer at lave et stoptegn, hvis du synes, det gør ondt eller har lyst til at holde en pause. Løft eller vift for eksempel med venstre hånd.

2. Afslapning

Hvis du ved, at du bliver påvirket og anspændt, kan du meditere eller bruge en anden form for afspænding.

3. Skift tandlæge

Hvis du ikke føler dig tryg ved din tandlæge, så er det en god idé at skifte.

4. Smertelindring

Sørg for, at du mærker så lidt smerte som muligt. Det er bedre at få bedøvelse end at gennemgå smertefulde behandlinger. Hvis du er bange for injektioner, kan du få hjælp til at klare den del af behandlingen. Du kan bede om at få bedøvende salve, hvor injektionen vil blive givet.

5. Lattergas og beroligende medicin 

Lattergas gør dig mere rolig og kan være en fordel, hvis man er nervøs for at blive stukket med en kanyle. Beroligende medicin dulmer nerverne. Tal med din læge om mulighederne, da de skal udskrives på recept.

6. Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi hos en psykolog kan være løsningen, hvis du lider af fobisk frygt for at gå til tandlægen.

Hvad er tandlægeskræk?

Tandlægeskræk er en almindelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er faktisk et dårligt navn, for det er ikke tandlægen, man er bange for, men undersøgelsen, instrumenterne eller behandlingen. Er angsten så stor og omfattende, at man udebliver fra de regelmæssige tandlægebesøg eller slet ikke går til tandlæge, kaldes lidelsen odontofobi.

Kilde: Tandlægeforeningen