Ny forskning peger på, hvornår du senest skal gå i gang med at træne – for din alderdoms skyld

Det er sundt holde dig fysisk aktiv, uanset hvilken alder, du har. Men et nyt dansk studie peger på, at det faktisk kan blive for sent at træne sig til en krop, som får en optimal aldring.

Har du det mon sådan, at ugerne, månederne og årene bare flyver afsted?

Du har måske fuld gang i både karrieren og familielivet med madpakker, legeaftaler, og måske virker det umuligt også at finde tid til at smutte i træningscenteret et par gange om ugen?

Så kan det være, at du bliver nødt til at tage et alvorligt blik på dine prioriteter.

Et nyt dansk studie peger nemlig på, at der faktisk kommer et tidspunkt i livet, hvor det bliver ”for sent” at komme i gang med træningen, hvis man vil give sin krop de bedste vilkår for en god alderdom.

I takt med alderen mister vi nemlig flere og flere af de nerveceller, der kaldes motoriske neuroner, og de har stor betydning for din fysiske formåen.

Det forklarer en af forskerne bag studiet, Casper Søndenbroe, som er ph.d. i muskelfysiologi og aldring fra Københavns Universitet og arbejder som forsker på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital.

”De motoriske neuroner er fuldstændig afgørende for vores bevægelser. Hvis jeg fx skal løfte min venstre arm, sker der en masse ting i højre hjernehalvdel, som sender signaler ned gennem rygmarven i rygsøjlen, hvor de motoriske neuroner sidder. Herfra sender de signaler ud til de muskler, der skal styres. Og hvis de motoriske neuroner mangler, kan vi ikke aktivere musklen i samme omfang.”

Studiet om de motoriske neuroner blev sat i værk, da forskerne bag var interesserede i at finde ud af, hvorfor vi mennesker mister muskelmasse og -styrke i takt med at vi bliver ældre – og hvad det har af betydning for os at være i god form i løbet af livet.

”I Danmark lever vi længere og længere, det gør vi, fordi vi bliver bedre i stand til at holde folk i live – hvilket er en rigtig god ting. Men hvis man pludselig får serveret fem års ekstra levetid, er det også vigtigt, at de fem år er af god kvalitet, og at man har det funktionsniveau, der skal til for at have det godt,” lyder det fra Casper Søndenbroe.

I studiet fandt man frem til, at en optimal aldring kræver, at du går i gang med træningen, inden du har mistet for mange af de nerveceller, der hedder motoriske neuroner – ellers kan tabet ikke genoprettes.

”Jeg er af den overbevisning, at når man når 60 års alder, er tabet gået i gang, og man har mistet nogle af de her neuroner. Problemet er, at de ikke kommer tilbage, så på det tidspunkt i livet vil der være nogle ting, vi ikke længere kan få fuldt tilbage ved hjælp af træning.”

Start så tidligt, du kan

Motoriske neuroner forsvinder med alderen, og dét uanset om du træner eller ej.

Men ifølge Casper Søndenbroe er det altså muligt ved hjælp af træning at udskyde tabet og sikre, at din krop er bedst muligt rustet til en optimal aldring.

”Det er et irreversibelt tab, altså når de først er væk, så ER de væk. Men det viser sig, at folk, der har trænet i løbet af hele deres liv, er bedre i stand til at holde de motoriske neuroner i live i længere tid.”

”Hvis man starter op med træning i halvtredserne, vil man nok kunne få en god effekt, men jo før, du starter, desto bedre,” lyder det fra forskeren, som dog understreger, at det aldrig er for sent at komme i gang med at dyrke motion.

”Hvis man tager folk, der er i alderen 70 eller 80 år, kan de stadig få en rigtig god træningseffekt, både når vi snakker muskelstyrke eller kondition. Det vil altså stadig være en god idé at træne, uanset hvor gammel du er.”

Du skal dyrke tung styrketræning

Casper Søndenbroe peger også på, hvilken type træning, der er mest ideel med henblik på bevarelsen af de motoriske neuroner.

”Der findes flere typer af motoriske neuroner, men man vil helst ikke miste dem, der styrer de hurtige muskelfibre, som er dem, der gør, at man kan generere en stor kraft og løfte en tung ting eller skubbe hurtigt. Det er den slags neuroner, man mister flest af, og samtidig dem, man gerne vil beskytte mest,” siger forskeren og fortsætter:

”Vi kan se ud fra forskning, at træning på et moderat niveau to til tre gange om ugen udløser den effekt, at de motoriske neuroner forsvinder langsommere end ved fravær af træning. Og ud fra den viden, der generelt findes i forskningen, må det formodes, at den træningsform, der er mest optimal for bevarelsen af de motoriske neuroner, er tung styrketræning.”

Casper Søndenbroe har også en tommelfingerregel om træning, som han mener, man kan have gavn af at huske på.

”Jeg plejer at sige, at hvis du kan løfte en vægt mere end 12 gange, så er den for let, og du vil have godt af at gå op i vægt for at få den optimale effekt af din styrketræning.”