Dorthe Hansen

Dorthe tabte 37 kilo på Wegovy - og så forsvandt smerterne

Siden Dorthe begyndte på vægttabsmedicin, har hun ikke bare tabt sig 37 kilo. Hun har også fået en meget sundere livsstil, så hun kan holde vægttabet, når hun stopper på medicinen igen.

Allerede første gang Dorthe Hansen hørte om vægttabsmedicinen Wegovy, kontaktede hun sin læge og spurgte, om det var en mulighed for hende. 

Med en vægt på 122,5 var hendes BMI så højt, at hun var over de 30, som man skal være for at få udskrevet midlet, og det mente hendes læge også.

Dorthe er SOSU-hjælper på et plejehjem, og et arbejdsliv med tunge løft og mange skridt i samspil med de mange kilo har givet hende både rygproblemer og ondt i knæene.

"Men jeg vil jo gerne holde mange år endnu, så jeg gik hjem og satte mig ind i tingene," siger den 54-årige Dorthe, som er gift og har fem børn.

Prisen skulle hun også lige overveje.

"Det er dyrt at være på Wegovy, så det skulle jeg også lige tænke over. Men min mand skyndte sig at sige: ”Det gør du bare, skat. Vi har råd”."

Mæt mave

Derpå fik Dorthe udskrevet sprøjten, som hun skal stikke sig med en gang om ugen, og det virkede, fra hun begyndte.

"Mine øjne var sultne, men maven var ikke. Jeg kunne spise tre bidder af en bøf, og så var jeg mæt," fortæller hun.

"Det var en underlig følelse at være mæt hele tiden, og hvis jeg overspiste, blev jeg dårlig."

I dag faster hun fra klokken otte om aftenen til klokken 12 næste dag, for Dorthe er med i en Wegovy-gruppe på Facebook, og der læste hun om andre, der havde haft succes med at faste.

"Midt på dagen spiser jeg et stykke rugbrød, og hvis jeg bliver sulten inden aftensmad, tager jeg et æble," siger hun med et skuldertræk.

Det er noget, der har givet pote på vægten.

"I starten var det faktisk svært at følge med. Når jeg så mig selv i spejlet, havde jeg svært ved at genkende mig selv. Jeg er jo vant til at være den tykke pige. Men jeg tabte mig rigtig meget i starten."

Dorthe føler, at der var mange udfordringer ved hendes vægt

"Jeg følte altid, jeg blev bedømt på, hvordan jeg så ud, og det var svært at finde tøj, der var stort nok. I skolen blev jeg mobbet, og da jeg blev voksen, havde jeg svært ved at løbe rundt og lege med mine børn."

Om vægttabsmedicinen Wegovy

Wegovy virker som kroppens eget mæthedshormon GLP-1, så man føler sig mindre sulten. 

Produktet er udviklet af Novo Nordisk og udskrives til patienter med en BMI (Body Mass Index, red.) over 30, samt personer med BMI mellem 27-30, som samtidig har mindst én vægtrelateret tilstand som prædiabetes, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø eller hjerte-kar-sygdom. 

De fleste, der behandles med Wegovy, får bivirkninger fra mave-tarm-kanalen, hovedpine og træthed.

Nu i salatbaren

Nu har Dorthes nærmeste svært ved at kende hende.

"Folk siger, at jeg har tabt mig rigtig meget, og der er også dem, der har sagt, at de aldrig havde troet, de skulle se mig i et motionscenter, men der er jeg tre-fire gange om ugen nu."

Dorthes læge gjorde hende nemlig opmærksom på, at livsstilen skulle lægges helt om, hvis han skulle udskrive Wegovy. Det tog hun alvorligt.

"Jeg har vendt 180 grader. Jeg går hver dag og cykler et par gange om ugen, og jeg tænker over, hvad jeg spiser. Vi har faktisk altid spist meget grønt, men nu er jeg begyndt at spise salat i stedet for kartofler. Vi var ude at spise i weekenden, og der valgte jeg også salatbaren. Jeg har også været lidt af en colanarkoman, men nu er jeg begyndt at drikke sukkerfri saft i stedet," forklarer Dorthe Hansen fra hjemmet lidt uden for Ringsted.

Det har også haft den sjove bivirkning, at Dorthe Hansen for første gang i sit liv fryser. Det hele føles bare lidt koldere, når man taber 37 kilo.

"Så nu har jeg været ude at købe pyjamas til om natten," smiler hun.

Wegovy betragtes som en medicin, man skal tage for livet, og prisen på 1.800 kroner om måneden er da også noget, der kan mærkes i budgettet. Men Dorthe Hansen er fast besluttet på, at hun selv kan holde vægten, når hun kommer ned under de ønskede 80 kilo.

"Jeg er sikker på, at jeg godt kan trappe stille og roligt ud. Før nu har jeg ikke haft rygrad nok til at motionere og spise sundt, men det har jeg fået."

Nu er der kommet det problem, at Dorthe har hud i overskud på både arme og mave, og hun overvejer at få det fjernet kirurgisk. Derudover er Dorthe glad for sin nye krop.

"De driller mig på arbejdet med, at jeg har fået go’ røv i arbejdsbukserne," smiler hun.

Ikke nok med at Dorthe Hansen har tabt 37 kilo, hun har heller ikke smerter i ryg og knæ mere.

"Jeg går på en anden måde, og jeg har ikke så tunge skridt mere."

Derudover fik hun sig en overraskelse, sidst hun var til læge, hvor der for en gang skyld var ros at hente:

"Jeg skal ikke længere tage medicin mod forhøjet blodtryk. Endelig var jeg til lægen for at få ros. Jeg følte mig helt høj, da jeg gik derfra," jubler Dorthe, som også har været ude og købe nyt tøj i adskillige numre mindre.

"Jeg er gået fra størrelse 56 til 46. Jeg handler stadig i butikker med tøj til store piger, men det ændrer sig nok en dag," siger hun håbefuldt.

"Jeg skal i hvert fald aldrig tilbage på de 122 kilo igen. Så ville alle pengene jo også være spildt."

Lægen: Overvægt er ikke en sygdom i sig selv

Wegovy er medicin og skal ikke bruges, for at man kan leve op til et skønhedsideal, siger læge Maria Krüger. Er overvægten et problem, kan det dog gøre gavn. Her svarer hun på fem spørgsmål om Wegovy.

Hvad synes du om, at så mange får udskrevet Wegovy?

"Det er så mange, at det er bekymrende. Jeg er ikke i tvivl om, at produktet er godt, og mange har god gavn af det, men når så mange får det, kan jeg ikke lade være med at tænke over, om det er de rigtige, der får det. 

Det er BMI (Body Mass Index, red.), der afgør, hvornår der er indikation for at udskrive Wegovy, men BMI er et forenklet parameter, som ikke nødvendigvis er udtryk for sygdom. Det siger intet om den enkelte persons sundhed."

Siger du, at man kan have 30 i BMI uden at være syg?

"Ja stensikkert. Hvem siger, at man er syg, fordi man har en høj BMI? Jeg ville ønske, der var en mere nuanceret forståelse af, hvem der er syg, og hvem der er normal. 

Vi har desværre et skønhedsideal, vi gerne leve op til. Folk vil gerne være slanke, og ugebladene har gennem årene bragt masser af slankekure. Nu er der bare kommet en ny kur. 

Derudover er der en fortælling om, at det er farligt at have for meget på sidebenene, så mine patienter kommer til mig og siger: ”Jeg er for tyk”, uden at det måske er et problem. Man skal hellere omfavne tanken om, at en BMI på 32 ikke nødvendigvis er farligt, hvis du er fysisk aktiv. 

Få dig hellere en fysisk stærk krop og lad være med at synes, at den er forkert. 20% af os har BMI over 30, og det gælder især kvinder i overgangsalderen."

Hvem synes du ikke skal have medicinen udskrevet?

"Personer, der ikke har nogen risikofaktorer for sygdomme som for eksempel hjerte-kar-sygdomme eller diabetes. Overvægt er ikke en sygdom i sig selv. 

Hvis man har for højt blodtryk eller kolesteroltal eller er arveligt disponeret for hjerte-kar-sygdomme, har man gavn af det, ligesom personer, som er funktionshæmmede af deres overvægt og simpelthen ikke kan komme omkring, er det. 

Men mange får det bare for at få det bedre med deres krop. Det skal man ikke bruge medicin til."

Hvad skal man så gøre?

"Inaktivitet er altså farligere end overvægt, og folk er virkelig ikke særlig aktive. Vi har indrettet os meget inaktivt i vores dagligdag. Folk tror, at hvis de taber sig, får de motivationen til at blive aktive, så de bruger Wegovy til at kickstarte en livsstilsændring. 

Men din muskulatur bliver ikke udviklet af Wegovy, og når du taber dig med Wegovy, smider kroppen både muskler og fedt, og det er altså ikke sundt. 

Derfor siger jeg til mine patienter, at vi godt kan prøve Wegovy, men de skal holde sig fysisk aktive for at bevare muskelmassen. Det gælder især kvinder efter overgangsalderen, for hvis de taber muskelmasse, er den svær at opbygge igen, og de skal bevare den, så de ikke falder og brækker hoften."

Siger du nej til dine patienter?

"Jeg siger nej til dem, der ikke opfylder kriterierne. Jeg havde også en patient, der fik det og tabte sig så meget, at hun kom ned på en BMI på 18. Der sagde jeg stop. 

Jeg har også stoppet nogle, hvor vægttabet går for hurtigt, men patienterne er så bange for at tage på igen, når appetitten kommer igen. Jeg taler med hver af mine patienter om, hvorfor de er blevet overvægtige. 

Hvis man spiser på følelser, skal vi jo tage hånd om det, ellers hjælper hverken Wegovy eller gastric bypass-operation."