Yoga: Lær at lave hovedstand
Hovedstand er en af yogaens mest udfordrende stillinger - men også en af de mest givende. Stillingen skulle efter sigende have store sundhedsmæssige fordele.
Hvorfor overhovedet lave hovedstand? Det er videnskabeligt bevist, at hovedstand virker beroligende. De indre organer lettes for det vanlige pres, og blodgennemstrømningen i hjernen øges kraftigt. Det forebygger hovedpine, migræne og søvnløshed og forfrisker og opbygger cellerne, så du bliver bedre til at huske og koncentrere dig. Oveni styrker det nakken, da presset på nakkehvirvlerne gør, at de bedre optager kalk.
Forholdsregler: Du bør ikke udføre hovedstanden, hvis:
1. Du har menstruation.
2. Du har for højt eller lavt blodtryk.
3. Du har haft en blodprop.
4. Du er over 55 år og aldrig har stået på hovedet før. I så fald skal du rådføre dig med en dygtig yogalærer.
5. Du har en diskusprolaps i halsen.
Husk! Lav kun hovedstand som en del af et yogaprogram. Stillingen er for hård for kroppen alene, og husk en forberedende optakt under kyndig vejledning. Afslut altid hovedstanden med 20-30 sekunder i Child-stillingen efterfulgt af 20-30 sekunder siddende på underbenene. Kom derefter roligt op at stå.
Hvor længe skal jeg stå på hovedet?
Stå kun et øjeblik i starten. Øg over nogle måneder fra 30 -sekunder til 5 minutter. Det er nok for de fleste. Øvede yogier holder den dog op til 30 minutter. Stillingen kan udføres dagligt for gavnlig effekt, men start i det små.
Hovedstanden, som den ser ud, når du er kommet helt op. Her kommer tre øvelser, der hjælper dig i gang.
Se her, hvordan du lærer at lave en hovedstand....
ØVELSE 1: Delfinen
Stå på knæ og albuer. Dine albuer skal være direkte under skulderene, og der skal ca. være en håndsbredde mellem dine fødder. På en udånding skal du strække dine ben og løfte dig op, så du hviler på fødder og underarme (billede 1). Ånd ind, mens du bevæger dig frem, så dine albuer står i 90 graders vinkel, og din krop ligger så parallelt med gulvet som muligt (billede 2). Bevæg dig frem og tilbage og husk at „suge navlen op”, det er vigtigt, at maven ikke hænger.
Godt for: Styrker og smidiggør dine skuldre og arme og det øverste af ryggen. Styrker mavemusklerne.
ØVELSE 2: Hundestræk med hovedet nedad
Stå på alle fire med hænderne lidt længere ude end skulderbredde. På en udånding skal du suge navlen op mod rygsøjlen. På den næste udånding strækker du benene, så du står med strakte arme og ben som i et omvendt V. Hvis dine fødder ikke kan nå helt ned i gulvet, så prøv at gå lidt skiftevis på hver fod (men husk at holde hofterne stille). Det strækker benene og gør dig mere smidig.
Godt for: Styrker skuldermusklerne og strækker det øverste af ryggen og skuldrene. Smidiggør bagsiden af benene.
ØVELSE 3: Forberedelse til hovedstand
Sid på alle fire. Flet dine fingre, så de danner en lille skål. Stil hænderne helt tæt ved væggen. Hold en skulderbreddes afstand mellem albuerne. Skub underarmene ned mod underlaget, så du kan løfte skuldrene og give bredde til brystet. Dette løft skal bevares under hele stillingen. Placer toppen af hovedet på måtten, så baghovedet hviler i den „skål”, du har lavet med -fingrene. Løft nu knæene og gå mod dit ansigt. Fortsæt, indtil din ryg rør væggen. Øv denne del, til du behersker skulderløftet og føler, at du kan løfte hovedet ganske lidt op fra underlaget.
Godt for: Smidiggør bagsiden af benene og giver sikkerhed forud for hovedstanden.