Overvejer du også at skifte karriere? Læs disse 9 råd først
Inden du følger din drøm og giver dig i kast med noget helt nyt, skal du gøre dit forarbejde grundigt og væbne dig med tålmodighed, råder en erfaren karriererådgiver.
Rigtigt mange mennesker ønsker et andet job, men for de fleste bliver det ved snakken, fortæller karriererådgiver Gitte Schramm, der har mere end 14 års erfaring med headhunting, genplacering og karriererådgivning.
– Mange hænger fast i brokkestadiet, hvor de er utilfredse med deres nuværende job og har nogle diffuse forestillinger om, hvad der ville være det rigtige job for dem, men de kommer aldrig videre, fastslår hun.
Ofte dækker følelsen af at være havnet et forkert sted på arbejdsmarkedet da også over, at man er utilfreds med noget på sin arbejdsplads, forklarer Gitte Schramm. Det er altså i højere grad den sure chef, kollegerne eller kulturen på stedet, der får dig til at synes, at græsset er grønnere andre steder, end det er et reelt ønske om at foretage et større sporskifte.
– Mange laver egentlig det rigtige, men har behov for at foretage nogle justeringer for at blive tilfredse. Derfor gælder det om at finde ud af, hvad det er, man ikke trives med, og hvad man vil have i stedet for, siger Gitte Schramm.
Find dit mål
Måske er det dog ikke kun chefen, men også opgaverne, der gør at du fristes af et karriereskift. For mange mennesker, handler lysten til at skifte fag eller branche nemlig om, at de "gerne vil gøre en forskel", fortæller Gitte Schramm. Hvad der opleves som meningsfuldt arbejde er individuelt, og derfor handler det om at finde ud af, hvad det er, netop du brænder for. Tænk tilbage på de gange, hvor du virkelig har følt, at du løste nogle opgaver med lyst og energi, råder Gitte Schramm.
– Når du oplever, at tiden løber, og tingene falder dig let, er du på sporet af, hvad du brænder for, og så er det den vej, du skal søge. Du skal blive mere konkret end, "jeg vil skabe noget", eller "jeg vil formidle", eller "jeg vil hjælpe andre". Prøv at sætte præcise ord på, hvad det er, du drømmer om.
Tænk i alternativer
En af Gitte Schramms klienter arbejdede inden for IT- og telebranchen, men havde hele sit liv drømt om at blive læge. Tanken om at starte forfra på et langt studium virkede ikke realistisk i hendes alder og livssituation, men ønsket om at gøre en forskel for andre mennesker kunne hun godt få opfyldt på anden måde. Hun tog en uddannelse til sosu-medarbejder, hvilket bekræftede hende i, at det var den rigtige vej at gå, og efterfølgende læste hun til sygeplejerske. I dag er hun færdiguddannet og har et job, hun elsker.
– Det kan godt være, at man ikke kan få opfyldt sin barndomsdrøm, men tænk på, om der ikke er andre muligheder, hvor du kan få dækket de samme behov, foreslår Gitte Schramm.
Det kan være skræmmende at sige sit job op, forlade den vante kontorstol, og kaste sig ud i det ukendte, men det er vigtigt at se vejen mod et nyt job som en rejse, der består af små skridt, understreger Gitte Schramm.
– Mange tænker på det som et stort spring, hvor man skal revolutionere hele sin tilværelse, og så bliver det pludselig et spørgsmål om: Hvordan skal jeg dog få betalt mine regninger? Og en masse andre praktiske dilemmaer, som skaber frygt og i sidste ende gør en handlingslammet. Tag det i stedet i et tempo, hvor du selv føler, at du kan overskue det. Måske kan du tage et kursus, snakke med nogen, der har det job, du drømmer om eller på anden måde nærme dig målet i et overskueligt tempo.
9 gode råd – før du skifter karriere
1/ Hvad er du utilfreds med?
Konkretiser, hvorfor du ikke trives i dit nuværende job.
2/ Hvad vil du gerne have i stedet for?
Lav dit forarbejde grundigt, så du er afklaret med, hvad du præcis søger.
3/ Sæt dig et mål.
Gør det konkret, så du har en ledestjerne at arbejde efter.
4/ Find alternativer.
Måske er det ikke realistisk med fem års studium på grund af din livssituation. Undersøg derfor, om der kan være andre veje til målet, eller der findes beslægtede jobs.
5/ Test drømmen.
Hvis du drømmer om at blive kok og gå og hygge om
gæsterne, kan det være, at dine fantasier blegner efter et par aftener i virkelighedens restaurantkøkken med stress og opvask.
6/ Tag et lille skridt ad gangen
i stedet for et stort spring. Måske kan du arbejde, mens du videreuddanner dig eller på andre måder nærme dig målet uden at ændre hele din livssituation.
7/ Brug dit netværk.
Det er svært at komme i betragtning til opslåede stillinger, hvis man har en anden uddannelsesmæssig baggrund, end den påkrævede, men den personlige kontakt gør arbejdsgiveren mere fleksibel i forhold til krav.
8/ Tro på dig selv og dit mål.
Det er en vigtig drivkraft og forudsætning for at lykkes.
9/ Lad være med at se det som et nederlag.
Måske var drømmejobbet alligevel ikke noget for dig, men du har i det mindste handlet og er blevet klogere på dig selv.
Kilde: Karriererådgiver Gitte Schramm, Gitteschramm.dk
LÆS OGSÅ: "Jeg er kravlet helt ned af karrierestigen og begyndt forfra"