Kærlighed på tværs af alder: Her er tre bøger om den problematiske forelskelse
En ældre mand og en yngre kvinde. En kærligheds-konstellation, der kan ende problematisk, fordi uligheden risikerer at kvæle kærligheden. Her er tre bøger, der beskriver netop det.
I kølvandet på #MeToo har vi fået en stor mængde bøger om magtmisbrug, giftige relationer og grov udnyttelse.
Denne uges bøger er anderledes – eller i hvert fald så starter de et andet sted, for her får vi den stormende forelskelse med.
Altså starten på relationen, der er fuld af gensidig interesse, begær og kærlighed, og som i starten også føles ligeværdig. Dermed får vi vigtige nuancer lagt til den ofte noget firkantede fortælling om den uskyldige, unge kvinde og den grove, ældre (ofte gifte) mand, der udnytter sin magt over hende.
Her får vi et indblik i, hvorfor forholdene ikke forbliver lige (eller hvordan de i virkeligheden heller ikke var det til at begynde med) – og mulighed for selv at tænke med over, hvordan og hvornår forskydningen finder sted (hint: det handler om magt – ikke om sex). Det er med andre ord bøger, man bliver klogere af. Og jeg bør måske tilføje: Der findes givetvis lykkelige forhold mellem unge kvinder og ældre mænd, men det er ikke dem, der beskrives i disse bøger.
Alt i opløsning
Tyske Jenny Erpenbeck vandt i år den internationale Booker-pris for sin knugende roman om den purunge Katharina, der i 80’ernes DDR forelsker sig stormende i den mere end 30 år ældre forfatter, Hans. Deres forhold bliver snart altopslugende, særligt for den unge kvinde, og igennem de år, de er sammen, bliver deres hemmelige kærlighedsaffære gradvist mere og mere destruktiv.
Sideløbende med affæren fortæller Erpenbeck også historien om DDR tilblivelse – og fald. Tidsmæssigt spænder romanen helt fra nazisternes Tyskland (Hans’ far var nazist) til tiden efter Murens fald, og i takt med at Katharina og Hans’ kærlighedsaffære bliver gradvist mere usund, gennemsyret af mistro, kontrol og desperation, så smuldrer verden også omkring de elskende, idet østblokken begynder at gå i opløsning.
Romanen kan læses for det tidsbillede, den lader danne baggrund for affæren, ligesom den giver et uforglemmligt (og dybt ubehageligt) indblik i et forhold, der kører af sporet.
'Kairos' af Jenny Erpenbeck, Gads Forlag, 364 sider, 300 kr.
I seng med fjenden
Cushla er en ung katolsk skolelærer.
Året er 1975, Nordirland er midt i de voldelige optøjer, der siden er kendt som ’The Troubles’. Ved siden af lærerjobbet hjælper Cushla også til på familiens pub, og her kommer forsvarsadvokaten Michael en dag ind.
Selvom Cushla ved, det er imod al fornuft – han er en del ældre end hende og vigtigere: både protestant og gift – forelsker hun sig i ham, og de to indleder et forhold.
Forfatter Louise Kennedy er selv vokset op et sted, der minder meget om den by, hun beskriver, og flere af bogens kapitler indledes med de nyheder, både radioen og aviserne er fulde af, om vold, konflikt og folk, der er forsvundet.
At indlede et forhold til fjenden i et sådant klima er – som titlen antyder – over grænsen. Jeg skal ikke spoile slutningen, men jeg kan godt afsløre, at den slags overtrædelser har en pris.
'Over grænsen' af Louise Kennedy, Gutkind Forlag, 320 sider, 270 kr.
Magt og misbrug
En ung kvinde hyres til at lave musik til en teaterforestilling.
Teatret åbner en helt ny verden for hende, hun lader sig forføre af skræddersalens magi, skuespillernes energi – og fascineres og forelsker sig i forestillingens karismatiske stjerneinstruktør.
De to indleder – på hendes initiativ – et forhold. Hun er afklaret med, at han er gift, så længe han er åben overfor sin kone om affæren. Det lover han, men han holder ikke løftet. Og sådan står det på i flere år. Hun forbliver hans hemmelighed og bliver dermed mere og mere isoleret fra verden, sine venner (som hun, af hensyn til ham, ikke kan tale med om forholdet) og fra sit eget liv.
”Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen” fortæller en historie om magt og magtmisbrug. Og fortæller historien om en (magt)mand, der måske nok bliver forført – men som uden skyggen af tvivl burde have vidst bedre. En øjenåbnende og tankevækkende bog, som tilføjer nye nuancer til #MeToo-debatten.
'Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen' af Jenny Rossander, Politikens Forlag, 320 sider, 300 kr.