50 enestående kvinder: Sundhed og skønhed
Hvem kommer vi til at lytte til, læse om og vende os om efter i 2016? Og hvem får indflydelse på det, vi spiser, tænker og omgiver os med? Vi har bedt 12 eksperter på hver sit område om at udpege det nye års stjerner.
Af Louise Gade Sig
Sundhed - De gør os sundere
Seneste skud på stammen af body-sds-dynastiet og en yogaterapeut er blandt fremtidens sundhedsguruer, spår sundhedsjournalist Jo Brand.
Marie Louise Cramer, personlig træner
I 2008 vejede Marie Louise Cramer 10 kilo mere, end hun gør i dag. Hun tog konsekvensen og fik en personlig træner, som bl.a. præsenterede hende for styrketræningens væsen. Marie Louise Cramer lænede sig loyalt op ad
sin træners anvisninger og mærkede hurtigt, at hun blev både stærkere og sundere. Derpå satte hun sig et mål: Hun ville selv være personlig træner. Og sådan blev det. I dag hjælper hun flere danskere i gang med motivationen til motionen, og et af hendes særlige kendetegn er netop hendes hyldest til styrketræning. Eksperterne siger igen og igen, at kvinder skal styrketræne noget mere, og Marie Louise Cramer følger trop, når man på hendes Instagramprofil ser hende løfte tunge vægte og hænge i en barre. Den 26-årige Marie Louise Cramer kalder sig "holistisk livsstilscoach" og har en bachelor i idræt og sundhed, hvilket altid er betryggende, når det handler om at løfte tungt og spise fornuftigt. Når hun træner folk i Fælledparken, kører hun de tunge vægte derned på en trækvogn. Det er inspirerende for alle os, der har det med at fokusere på barriererne frem for løsningerne, når det gælder om at få gang i træningen.
LÆS OGSÅ: 50 enestestående kvinder: Politik og erhverv
Sofie Bentzen, blogger
Sofie Bentzen starter hver morgen med grød. Chiagrød. Rabarberhavregrød. Dadelgrød. Og så tager hun måske et billede af det og lægger ud på sin blog, Healthjunkie.dk. Her skriver den 28-årige blogger om sundhed og ernæring, og hun ved, hvad hun taler om, for hun er uddannet cand. scient i human ernæring. Det giver hendes blog en anden tyngde end mange andres. Hun advokerer for et sundt liv med plads til fornøjelser. "Som udgangspunkt er ingen fødevarer så livsnødvendige, at vi kun kan leve af dem, omvendt er der heller ikke fødevarer, som er så slemme, at de helt skal udelukkes af kosten – alt med måde!", skriver hun på sin blog. Hun har netop startet en fødevarevirksomhed, hun kalder Mät Foods, hvis produkter snart vil blive forhandlet i diverse dagligvarebutikker landet over. Hold øje med dem og med Sofie Bentzen fremover.
Mari Nordstrøm, yin-yoga-lærer
Rygtet lyder, at Mari Nordstrøm er Danmarks bedste yin-yoga-lærer. Intet mindre. I yin-yoga holder man yogastillingerne i lang tid – typisk to til fem minutter, ligesom man bruger åndedrætsopmærksomhed og meditationsteknikker i højere grad, end man gør i de fleste yogaklasser i dag. På den måde er yin-yoga med til at afbalancere en stresset hverdag. Mari Nordstrøm er certificeret til at undervise i hatha-yoga, hot-yoga, vinyasa-yoga, restorativ yoga, yin-yang-yoga og yin-yoga. Men de senere år har hun altså især haft fokus på yogaterapi, på klassisk yin-yoga og på at studere forbindelsen mellem krop, følelser og tankemønstre – efter mange års studier hos yin-yogaens "far", Paul Grilley. Mari Nordstrøm har derudover udviklet yin-yoga-massagen, et behageligt møde mellem yin-yoga, kropsterapi og moderne anatomisk forståelse. Ved primært at undervise i længere yin-yoga-workshops og yin-yoga-læreruddannelser laver Mari Nordstrøm et tiltrængt opgør med de mange quickfixes. Yogaterapi er trods bred anerkendelse i USA og Tyskland endnu ret ukendt i Danmark, men vi spår det en god fremtid – med Mari Nordstrøm i front!
Zarbina Andersen, kropsterapeut
Mange elsker behandlingsformen body-sds, som blandt andet kombinerer massage, justering af led, åndedrætsteknikker og samtale. Grundlagt af far, Ole Kåre Føli, og søn, Bengt Andersen, hvis ældste datter er seneste skud på stammen af kropsterapeuter med kapable hænder. Body-sds er forkortelsen for Body Self Development´s System, et behandlings- og træningssystem, der er designet til at gøre os bedre til at lytte til kroppens signaler. Vi er sikre på, at Zarbina vil gøre det kropsterapeutiske familietræ ære.
Skønhed - De gør os smukkere
Frontløberne inden for hår- og hudpleje går op i at sætte mere økologi på vores badeværelseshylder. ALT for damernes skønhedsredaktør,
Julie Kraase Brandt, sætter spot på tre af de bedste.
Line Friis, kosmetolog
Nogle opfinder telefoner. Andre opfinder biler. Line Friis opfinder ansigtsbehandlinger. I 2011 udviklede hun en signatur-ansigtsbehandling for det danske, økologiske brand Rudolph Care, og den ansigtsbehandling skulle blive afgørende for hendes videre karriere. Behandlingen er nemlig blevet enormt populær – måske fordi den bryder med de gængse teknikker ved at være mere enkel, nærværende og "tilbage til naturen". I 2013 åbnede Line Friis klinikken "Dare to Care" på Østerbro i København, i 2014 vandt hun Danish Beauty Award i kategorien "Årets bedste behandling", og nu har hun netop åbnet endnu en klinik. Mon ikke Line Friis kommer til at sætte nye standarder for behandlingsmetoder også i fremtiden?
Anne Sophie Villumsen, frisør
Hvad stiller en frisørelev op, hvis hun udvikler allergi over for produkterne? Anne Sophie Villumsen bed generne i sig, fortsatte og klippede videre. Hun gennemførte frisøruddannelsen, og da hun holdt en tre-fire-måneders pause fra faget under sin barsel, forsvandt allergien. Men da hun vendte retur til frisørsalonen, kom allergien igen med fornyet kraft og blev værre for hvert produkt, hun arbejdede med. Anne Sophie Villumsen udviklede astma, og også hendes datter blev ramt af allergi. Nok var nok, og Anne Sophie Villumsen sadlede om – hun begyndte at leve mere økologisk, styrede uden om produkter med forhøjet risiko for at give allergi, og i sidste ende besluttede hun at gøre et helhjertet forsøg på at forbedre arbejdsmiljøet for frisører. Både for sine mange kollegers skyld og i håbet om selv at kunne fortsætte i branchen. Dermed var frøet til Danmarks første grønne frisørkæde Zenz sået. Anne Sophie Villumsen åbnede den første salon i 1998, og i dag er Zenz vokset til en kæde med seks bæredygtige saloner.
Kirsten Kjær Weis, makeupartist
Kirsten Kjær Weis er makeupartist og indehaver af sit eget økologiske makeupmærke, der har forenet cool emballage og økologisk indhold. Hun er uddannet fra den franske makeupskole Christian Chauveau i Paris og har siden 1997 boet og arbejdet som makeupartist i New York. Længe havde hun drømt om at starte sit eget firma, så da hun så, hvor mange hudproblemer modellerne døjede med, virkede det som et kald for Kirsten Kjær Weis. Hun besluttede sig for at udvikle en naturlig makeup uden syntetiske ingredienser, og det blev til øko-makeupmærket Kjær Weis. Hendes cremede konsistenser er elsket af alle fra Helena Christensen til skønhedsredaktører. Sidste år lavede hun en eksklusiv lille serie specielt til den eksklusive onlinemodebutik Net-a-porter.com, og hun har netop lanceret en lille fin serie af makeuppunge lavet i samarbejde med den danske taskeguru Yvonne Koné. Nu drømmer hun om at starte en fond, der hjælper kvindelige iværksættere i udviklingslande i gang. Hold øje med Kirsten Kjær Weis, fordi hun har gjort økologisk makeup cool og luksuriøst, og så er hun fremme i skoene, hvad angår konsistenser, farver og holdbarhed.
LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt var ikke en krukke og en dukke
LÆS OGSÅ: To kvindelige topchefer: Her er de største udfordringer som kvinde i bestyrelseslokalet