En kvinde sidder og læser. Hun har et gult tæppe over sig, og læser i en bog, hvor forsiden er blå. I baggrunden kan man se en brændeovn, og belysningen i rummet er dæmpet og afslappet.

Her er debutantbøger, som har fået os til at vende siderne i hast

I anledning af Bogforum har vi fundet tre bøger, der skiller sig ud med hver sin særlige fortællestil, som har fået os til at vende siderne i hast. Og har det til fælles, at de alle har vundet Bogforums pris for bedste debut.

I denne uge løber Bogforum af stablen i København, og på messens første dag uddeles traditionen tro Bogforums debutantpris.

I dén anledning anbefaler jeg i denne uge tre tidligere vindere af prisen. 

Bøger, der viser spændvidden i dansk litteratur, og som understreger, at der ikke er en indholdsmæssig formel på, hvordan man vinder sådan en pris – det handler simpelthen om god litteratur.

Her får du en roman med udsyn til verden og indblik i, hvordan andre lever, og i skæbner, der ofte er mere udsatte end vores egne. 

En pendler-roman, der viser, hvor meget begær der kan udfolde sig på en kortere togstrækning – og hvor meget drama, der kan findes på lærerværelset på et helt almindeligt dansk gymnasium. Samt et eksemplar af genren ”spekulativ fiktion”, som er en fortælling om et København, der ligner vores, og så alligevel slet ikke.

Hold øje med denne uges debutantprisuddeling. Det kan være det næste store navn i dansk litteratur, der her træder frem for første gang.

Tre krigsskæbner

'Den stjålne vej' af Anne-Cathrine Riebnitzsky.

Anne-Cathrine Riebnitzskys vej til livet som forfatter har ikke været snorlige. Godt nok er hun uddannet fra forfatterskolen – men derefter uddannede hun sig til sprogofficer og har siden været udsendt til Afghanistan som soldat og som rådgiver for udenrigsministeriet.

Debutantprisen vandt hun for denne roman om tre afghanske skæbner. Ingeniøren Khan, der tages til fange, da han har fået til opgave at asfaltere en vej i det sydlige Afghanistan, som Taleban allerede to gange har saboteret. Den unge gadedreng Javeed, der voldtages af det lokale politi. Og kvinden Malika, der er lærerinde og egentlig en moderne kvinde, men som nu er tvunget til at leve under samme tag med den nye blot 13-årige hustru, hendes mand har taget sig. Deres skæbner krydser hinanden i krigen i 2008.

Romanen bygger på virkelige begivenheder, og vil man læse endnu mere afghansk virkelighed fra Riebnitzskys hånd, så har hun også skrevet bogen ”Kvindernes krig”, som ikke er fiktion, men absolut lige så øjenåbnende og velskrevet som romanen her.

'Den stjålne vej' af Anne-Cathrine Riebnitzsky, Lindhardt og Ringhof, 312 sider, 150 kr. (Vinder i 2012)

Menneskelig stræben

'Mount København' af Kaspar Colling Nielsen.

Tyngdeloven, almindelig logik og den menneskelige fysik.

Alt det ophæves og udfordres i Kaspar Colling Nielsens samling af fortællinger, der alle foregår i et København, der har fået udsigt til et 3500 meter højt bjerg, bygget på Avedøre Holme. 

Et bjerg, der tilføjer nyt dyreliv og flere klimazoner til Danmark og udfordrer med laviner og smeltevand.

Præcis hvorfor den danske stat (sammen med private investorer) har kastet sig ud i det enorme byggeprojekt, som har taget 200 år at fuldføre, fremgår ikke helt tydeligt, men fortælleren konstaterer lakonisk i bogens indledende afsnit, at: ”Bjergets enorme omfang og hele byggeriets umulige karakter inspirerede helt almindelige mennesker til at kaste sig ud i uhørt ambitiøse personlige projekter”. 

Og det er nogle af dem, vi møder og hører om i Collings fortællinger.

'Mount København' af Kaspar Colling Nielsen, Gyldendal, 176 sider, 170 kr. (Vinder i 2010)

Brændende begær

'Nye rejsende' af Tine Høeg, Rosinante.

”Første gang jeg ser dig nøgen: / togtoilet / et sted mellem København og Næstved / jeg har ikke prøvet / at ville have nogen på den måde før”

På sin allerførste arbejdsdag som gymnasielærer møder bogens fortæller, en yngre kvinde, en mand i toget, og de falder i snak. Han er 10 år ældre end hende, han har en datter. Hun er nervøs for den forestående dag. Alt det får vi at vide på bogens første side.

Citatet ovenfor er fra bogens tredje side. Hvor lang tid, der er gået mellem de to episoder ved vi ikke, men et kvalificeret gæt er ganske få dage. Det er med andre ord brændende, tøjleløst begær, der springer op fra siderne her.

Tine Høegs skrift er helt særlig. Hun skriver i korte, præcise sætninger med både humor og underfundighed, men også med en ærlig sårbarhed, der gør, at romanen her rammer lige i mellemgulvet, både når den er sjov, forelsket, begærlig – og alvorlig.

'Nye rejsende' af Tine Høeg, Rosinante, 224 sider, 230 kr. (Vinder i 2017)

Om skribenten

Gyrith Ravn er inkarneret læser og litteraturformidler med mange års erfaring fra den danske forlagsbranche.

Hun skriver også om litteratur på Instagram som @gyrith.

Klik her kom med i ALT for damernes Bogklub.