På jagt efter billige flybilletter? Her er de 11 tricks, du skal kende
Hvor finder man de billigste flybilletter? Skal man købe sin rejse i god tid eller i sidste øjeblik? Er det for godt til at være sandt, når flyselskaberne holder ”prisfest”? Vi har fået svar på alle spørgsmålene fra en af landets skarpeste eksperter, når det gælder rejser til spotpriser.
Flere gange om dagen går Mike Dejworek ind og tjekker priserne på flybilletter og hoteller rundt om i verden. Det har han gjort i mere end tre år. Det startede som en hobby, hvor han fandt og delte rejsetilbud med sine venner og familie på bloggen Rejsespejder.dk.
I dag har Rejsespejder.dk over 150.000 månedlige læsere, over 125.000 følgere på Facebook – og det er dermed et af Danmarks største uafhængige rejsemedier.
Mike Dejworek sidder stadig hver dag og søger efter billige flybilletter og hoteller, som han sætter sammen til rejseforslag. Han går også op i hotellernes anmeldelser, og at det ikke er helt horrible afrejsetider. Ligesom de fleste gør, når de booker rejser.
Her deler han sine bedste søgetips til billige rejser med dig:
1. Hvilken ugedag er billigst at flyve på?
- Skal du væk en weekend på storbyferie, er det typisk dyrest at flyve på de populære dage, som er fredag og søndag. Hvis du har mulighed for at skubbe rejsen lidt, så du fx flyver ud torsdag og hjem mandag, er der penge at spare. Er det en længere rejse med langdistancefly, er der dog en meget lille prisforskel, når det gælder hvilken dag på ugen, du rejser. Så der er der ikke det store at spare. Som tommelfingerregel er søndag altid den dyreste hjemrejsedag.
Læs også: Sommerferie på budget: 7 billige steder du skal rejse hen
2. Skal man slå til, når man falder over flyselskabernes "Now or Never"-priser eller vilde kampagnetilbud? Eller passer det ikke?
- Jeg bliver tit spurgt om det her, og mit råd er altid: Hvis du ser et rigtig godt tilbud, så slå til med det samme eller så hurtigt som muligt!
Det er noget, jeg også selv kan fejle i. Det er klassisk, at man lige skal tænke over det eller vende det med kæresten, men så er min erfaring, at allerede dagen efter kan prisen være steget igen. Knaldtilbuddene forsvinder hurtigt, fordi flyselskaberne selvfølgelig spekulerer i det. De udbyder kun få af disse rejser af gangen for at få opmærksomhed, og de ved godt, at hvis du et par dage efter gerne vil købe rejsen, så er du også mere villig til at give de 500 eller 1.000 kroner ekstra, det er steget, fordi nu var dig og kæresten allerede begyndt at glæde jer til tanken om turen.
Til gengæld gør priskampen på området, at der næsten hver måned er et flyselskab, som holder udsalg.
3. Er det bedst at bestille sin rejse i god tid eller i sidste øjeblik?
- Her er der to tommelfingerregler:
Skal du på ferie i højsæsonen, altså i skolernes ferieperiode eller på helligdage, skal du ALTID bestille i så god tid som overhovedet muligt. Nu har jeg set efter det her hver dag i tre år, og min erfaring er bare, at det ikke bliver billigere, det bliver kun dyrere i disse perioder. Juli er klart den dyreste måned, og her skal du være yderst heldig, hvis du leder efter rejsetilbud.
Rejser du uden for højsæsonen, er det omvendt en fordel at have is i maven og vente længst mulig tid med at bestille billetten, gerne til en tre-fire uger inden afrejsen, da priserne her ofte falder, når flyselskaberne ikke har solgt rejser nok.
4. Pakkerejser vs. Selv at arrangere rejsen – hvad anbefaler du?
- Det er billigst selv at arrangere rejsen, det vil sige selv finde fly og hotel. Men hvis det er til meget populære rejsemål i meget populære perioder, har selskaberne ofte opkøbt så mange hotelværelser, at der nogle gange er så lidt at spare ved at gøre det selv, at det ikke kan betale sig. I de tilfælde kan det godt betale sig at købe pakkerejser, fordi det er meget nemmere, og alt jo er sørget for.
Skal du derimod ud på en mindre almindelig rejse, er det som sagt billigst at sammensætte rejsen selv, da du sparer de fordyrende mellemmænd.
Hvis ens fly bliver aflyst, er man selvfølgelig ikke dækket af en retsgarantiordning, men man er sikret af EU-regler på området. Her kan man få mellem 250 og 600 Euro igen i kompensation, lige som mange hotelbookinger kan aflyses samme dag. Derfor er det et begrænset tab, hvis det skulle ske.
5. Hvad er dit bedste tip omkring afbudsrejser?
- Det er en god idé at holde øje med de afbudsrejser, som de store rejseselskaber har. Især hvis man er fleksibel med destination og rejsedato. Og så er det nemmere at finde en afbudsrejse, hvis man er to personer i stedet for en familie med to børn.
Man skal være forberedt på, at når vejret er dårligt en sommer i Danmark, er det virkelig svært at finde afbudsrejser. Men et tip er at ringe direkte til rejseselskaberne og høre, om de har en afrejse på dagen. Det sker faktisk, at de har det til billige penge, hvis man til gengæld kan komme ud i lufthavnen med ultrakort varsel.
Læs også: 17 gode råd når du lejer dit hjem ud på Airbnb
6. Kan det betale sig at finde et hotel og ringe til dem selv?
- Ja, det kan stadig betale sig at ringe til hoteller. Det er nemt med hotelbookingsiderne, men man skal være opmærksom på, at de nogle gange tager op til 40 procent i provision.
7. Hvis jeg er fleksibel med min rejse, hvordan sparer jeg så flest penge, når jeg skal booke en ferie?
- Jo mere fleksibel du kan være med afrejsedatoen for din ferie, desto flere penge er der at spare, så det er klart det bedste udgangspunkt for at finde billige rejser. Hvis du også er fleksibel omkring, hvilket land du gerne vil til, er det helt optimalt.
Når du ved, hvilken periode du kan rejse i, så brug god tid på at søge efter rejser. Søg meget gerne i op til en uge, hvor du hver dag tjekker hos mange forskellige rejseselskaber, så du rammer de gode tilbud. Bestil de billige flybilletter først. Søg derefter efter hotel. Book det hver for sig.
8. Hvad er de billigste måneder på året at rejse i?
- Populære destinationer som Thailand, Filippinerne, Caribien og Vietnam har højsæson fra december til marts, så det er billigst uden for de måneder.
Hvis man vil til sydeuropæiske lande som Portugal, Grækenland og så videre, er det billigst at tage af sted i maj og juni, hvis man stadig vil have det gode vejr og varmen med.
9. Er der et tidspunkt på ugen, hvor man især kan finde de billige billetter?
- Nej, det er der ikke. Det er ikke billigere tirsdag morgen eller dyrere søndag aften, sådan et "mønster" er jeg ikke stødt på.
10. Er det bedst at booke "ud og hjem" samtidig, eller er der penge at spare ved at købe enkeltbilletter?
- Man ser med lavprisselskaberne, at det er billigt at flyve ud til en destination, men at turen hjem til gengæld er dyr. Der vil mit tip være at se, om der er lufthavne i nærheden, hvor hjemturen er billigere fra.
Jeg kan også huske engang, hvor jeg fløj til Mallorca fra Billund og tilbage fra samme lufthavn i Mallorca, men til Aalborg, og hvor jeg på den måde sparede omkring 700 kroner.
Men jeg vil som udgangspunkt altid have købt både ud- og hjem-billetten, inden jeg rejser ud, da jeg vil synes, at det er for risikabelt at stå i et land og skulle booke turen hjem og være afhængig af prisen dér.
11. Er der forskel på, hvilken lufthavn man rejser fra?
- Det kan som oftest altid betale sig at undersøge, om der er lufthavne tæt på, som tilbyder billigere fly eller langt bedre afrejsetidspunkter. Det støder jeg ofte på, når jeg sammensætter rejser. Afrejsetidspunktet kan jo betyde, at du får op til en dag ekstra at holde ferie i.
- Hvis du bor i København og omegne, så tjek altid afgange fra Malmø Lufthavn. Der kan man komme til med bus fra DGI Byen på en times tid.
- Hvis du bor i Jylland, kan det betale sig at se efter afgange fra Hamburg Lufthavn. Der kan man komme til med bus på cirka to en halv time, men der kan være rigtig meget at spare i den anden ene.
Det gælder også landene, du rejser hjem fra, hvor det også kan betale sig at se, om der er andre lufthavne i omegnen. Det kan fx være en rejse til Venedig i Italien, som koster 300 kroner derned, men 800 kroner hjem igen. Der kan man undersøge afgange fra Bologna, der er to en halv times køretur væk. Også i Spanien er der mange lufthavne. Men det er selvfølgeligt mere besværligt og avanceret, så der skal man nok synes, at det er sjovt og lidt en sport at søge efter billigste rejser.
Læs også: Rejseforsikring: 3 ting du (som minimum) skal huske
Læs også: 12 tip til den perfekte flyvetur
Læs også: Drømmer du om at rejse solo? Her er 7 eventyrlige destinationer