Jalousi

Eksperternes bedste råd: Sådan får du styr på din jalousi

Har du sniffet til din kærestes overtøj på jagt efter fremmed dameparfume? Eller haft lyst til at smugkigge i beskedindbakken på hans telefon? For nogle af os kommer jalousien til at fylde alt for meget – ofte uden en reel grund. Se her, hvorfor du skal give slip på følelsen, og få tre eksperters bedste råd til, hvad du helt konkret gør, når den nagende jalousi sniger sig ind sammen med snaps og firmajulefrokoster.

Han flirtede med en anden, du så det jo selv. De sad hver på en barstol, det var langt over midnat. Han hviskede hende i øret, lyttede intenst, når hun fortalte historier med sine slanke overarme og smilede, da hun inviterede ham ud at danse. Hendes velplejede lokker rørte hans næsetip, da de vuggede til musikken, hans hænder hvilede let på hendes lår.

Eller måske var det ikke helt det, du så. Måske lagde du lidt mere i det, end det rent faktisk var? Måske var det i virkeligheden ingenting. Eller var det? Uanset hvad, så føles den stikkende og sårede følelse, oplevelsen har efterladt i dit hjerte, helt ægte. Jalousien er ægte.

Er du jaloux?

Du er ikke alene, hvis ovenstående lyder bekendt – hvis du på et tidspunkt har været bekymret for, om din mand eller kæreste måske var lidt for interesseret i en anden. Eller jævnligt mærker jalousien boble, for den sags skyld. Den bor nemlig i de fleste af os. Men når du bliver jaloux, behøver det ikke skyldes, at din partner rent faktisk er dig utro. For følelsen af jalousi opstår nemlig oftest, fordi vi bliver usikre på os selv.

– De fleste bliver jaloux, fordi de har et lavt selvværd og ikke føler sig gode nok over for den, de elsker. Derfor bringer de deres egen usikkerhed over i partnerens interesse for det andet køn, siger Cecilie Tommerup, som er sexolog og parterapeut.

Hun forklarer, at det ofte er den lille pige inden i os selv med mindreværdsfølelser, der handler og går grassat, fordi vi ikke kan rumme tanken om at blive valgt fra.

– I virkeligheden er det din egen fortælling om fravalg, som du digter oppe i dit hoved. I enkelte tilfælde er der en reel grund til at være skeptisk over for din partner, men mange gange – ja, oftest – er det helt grundløst, forklarer parterapeuten og fortsætter:

– Vi kender jo alle sammen hende, der har langt mere fantastisk hår eller en flottere numse end os selv. Det bilder vi os i hvert fald ind, at hun har. Men hvis din mand eller kæreste elsker dig, er han sgu nok rimelig ligeglad med hende med numsen. Problemet ligger typisk hos dig selv.

Så i stedet for at bruge energi på at tjekke din partners mobiltelefon og sniffe til hans skjorter, bør du ifølge Cecilie Tommerup fokusere på at arbejde på parforholdet og på skabe et endnu bedre bånd til din partner.

LÆS OGSÅ: Klumme: Forhold uden jalousi findes

Vi er dårlige til kærlighed

Og netop det med båndet er ret vigtigt, hvis du gerne vil komme din jalousi til livs. For det kniber simpelthen med nærheden i rigtig mange parforhold, forklarer Cecilie Tommerup:

– Vi mennesker er i virkeligheden ikke særlig gode til kærlighed. Vi er faktisk ekstremt dårlige til nærhed, og vi er ekstremt dårlige til at sætte os ud over vores egen næsetip. Det er jo også det, der sker, når vi bliver jaloux, siger hun.

Det kræver derfor en løbende indsats at lære at stole på kærligheden og bygge en selvtillid op omkring den. Når den først er på plads, og jalousien så banker på, så er du ifølge parterapeuten bedre i stand til at træde et skridt tilbage, se det hele ude fra, og minde dig selv om, at du er god nok. Og slippe den grimme stikkende følelse.

Parterapeuten: Se jalousien som en kærlighedserklæring

Tro på dig selv: Bliver du jaloux, så sig til dig selv, at du er tilstrækkelig. Der er jo en grund til, at din partner har valgt lige netop dig! Find en ro i det. Måske handler det i højere grad om nærheden i forholdet mellem jer. Har I det sjovt og hyggeligt sammen, kan I tale åbent, være nære og ærlige over for hinanden? Hvis ikke er det måske det, I skal arbejde med?

Mærk kærligheden: I virkeligheden bunder jalousi i angsten for at miste en, du elsker. Tænk på, at du oplever jalousien, fordi du stadig er sindssygt vild med din partner. At han vækker så mange følelser i dig! Det er jo på sin vis en kærlighedserklæring.

Tag en puster: Vi handler oftest irrationelt, når vi bliver jaloux. Hvis du kan, så prøv at træde et skridt tilbage, og se situationen udefra. Pil dig selv ud, og prop nogle af dine venner ind på din plads i stedet. Ville de reagere på samme måde? Handler det her om din egen utilstrækkelighedsfølelse, eller om de ting, han gør?

Italesæt jaolousien: Når du er komme lidt på afstand af situationen og stadig føler dig jaloux, så tag en seriøs snak med din partner, og fortæl ham, at du bliver jaloux, når han flirter med andre kvinder. Fortæl ham, hvordan du ønsker, at jeres forhold skal være, for eksempel "jeg ønsker mig et meget tæt og nært forhold med dig, og jeg kan ikke se, hvad andre kvinder har at gøre i den kontekst".

Cecilie Tommerup er sexolog og parterapeut. Se mere på Mandkvinde.dk

LÆS OGSÅ: Iben Maria Zeuthen: “Dette er det tætteste, vi kommer et bevis på fænomenet “evig kærlighed””

Psykologen: Få ro på, før du skælder ham ud

Begræns de negative tanker: Når du føler jalousi, oplever du typisk også tankemylder. Negative tanker og forestillede scenarier kører rundt i dit hoved i løbet af dagen − og måske også natten. At bruge tid på jalousitankerne kan påvirke dig og resten af dit liv negativt. Derfor kan det være nødvendigt at begrænse mængden af tid, du bruger på dem. Helt konkret kan du bestemme dig for et tidspunkt på dagen, hvor du må gruble i et kvarter, f.eks. når du kører hjem på cyklen fra arbejde kl. 16.30 til 16.45. Resten af dagen skubber du de negative tanker væk. Det er ikke nemt, men du bliver bedre med øvelsen. På et tidspunkt vil du opleve, at jalousien fylder mindre, og at du oplever større kontrol over den.

Tænk, før du åbner munden: Der er mange, der har en ide om, at man skal reagere på de følelser, man får. Lige så snart jalousien kommer, deler de følelsen med deres partner − ofte på en uhensigtsmæssig måde, måske med grimme, verbale angreb, fordi de er ophidsede og i deres følelsers vold. Prøv i stedet at få ro på dig selv, inden du reagerer. Jalousifølelsen klinger af − ligesom alle andre følelser. Og det giver et langt mere positivt og konstruktivt udbytte at tale med din partner om jalousien, når du er i ro, frem for når du står midt i jalousiorkanens øje.

Sig "jeg" i stedet for "du": Når vi har en konflikt med vores partner og gerne vil have, at tingene skal være anderledes, bruger vi tit du-sprog i stedet for jeg-sprog, altså: "du er så forræderisk, du kigger altid på andre piger, hvorfor går du altid ud med dine venner?" Du, du, du. Det er bebrejdende, det er tungt at lytte til, og det medfører, at din partner angriber tilbage. Kigger du under alle de du-udsagn, så handler det jo i virkeligheden om noget andet, nemlig: Jeg savner dig, jeg er usikker på, hvor jeg har dig, jeg er ked af det. Øv dig i at snakke jeg-sprog for at skabe det bedste udgangspunkt for dialog med din partner.

Rikke Papsøe er privatpraktiserende psykolog. Se mere på Phuset.dk

LÆS OGSÅ: 3 råd, der skaber mere kærlig og respektfuld kommunikation i dit parforhold

Neurocoachen: Brug motion og kram som jalousikur

Læg spor i hjernen: For at forebygge jalouisien så tal med din partner i fredstid om, hvad der gør dig jaloux. Hans svar hæfter nogle spor i hjernen, der når videre op til storhjernen, hvilket gør, at du reflekterer over hans svar og oplagrer dem et sted. Næste gang, du er udsat, popper de her samtaler op og fylder ud i hovedet − det er næsten som at sætte din hjerne i beredskab til næste gang, følelsen kommer til dig.

Dyrk motion: Sørg for at stabilisere din psyke ved at motionere. Fysisk aktivitet frembringer nemlig serotonin og dopamin, som er lykkemedicin for hjernen. Selvom motion ikke er svaret på alt, kan man ikke se bort fra, det har en selvmedicinerende effekt på kroppen, der er med til at styrke sindet. Specielt dem med lavt selvværd skal være opmærksom på dette. Derudover kan du give din partner et stort kram et par gange om dagen. Når vi får et kram på mere end 30 sekunder, frigør hjernen oxyticin, som er et tilknytningshormon, og som virker tillid og tryghedsskabende.

Ændr dit tankemønster: Den nyeste forskning viser, at du skal arbejde med underbevidstheden, hvis du vil slippe jalousien mest effektivt. Det betyder helt simpelt, at du skal arbejde med at flytte de dårlige billeder væk fra sindet. Når du bliver jaloux, er det ofte hjernen, som har svært ved at slippe følelserne i situationen. Den falder helt automatisk ind i samme rille. Gennem visualiseringsøvelser kan du prøve at ændre dit tankemønster og træne dig op til at slippe jalousien. Her kan du f.eks. visualisere en situation, som gør dig jaloux, og give øjeblikket en anden betydning. I stedet for at sige til dig selv, "at du ikke er god nok", så prøv at visualisere samme situation, hvor du tænker: "jeg ved, at han elsker mig, ellers ville han ikke have fortalt mig for lidt siden, at jeg er den smukkeste i verden". Ved at gentage sådan en visualiseringsøvelse kan du påvirke kemien i hjernen og ændre dit tankemønster, så du ikke lige så nemt bliver jaloux.

Forstå din krop: Jalousi har både med psykologi og biologi at gøre, og det kan være en stor hjælp for dig at forstå, hvad der rent faktisk sker i din krop, når du bliver jaloux. Følelser forbundet med jalousi tager ofte hurtigruten ind i den nederste del af hjernen, hvor den følende hjerne reagerer. Derfor handler vi i et splitsekund ud fra vores følelser, når vi bliver jaloux. Gik følelserne derimod gennem langsomruten ville den nå op til storehjernen, hvor der ville foregå en refleksion eller eftertanke. Men det er ikke tilfældet for den lettere, forbipasserende jalousi. Den tager hurtigruten. Fordi den gør det, bliver der skudt kamp-flugt-signalstoffer ud i hjernen, og derfor reagerer du ofte med vrede eller pludselige udbrud, når du bliver jaloux.

Charlotte Voetmann er neuropædagogisk konsulent. Se mere på Hjerneogsundhed.dk.

Sådan påvirker jalousi...

... din krop: Du kan blive overvældet af hjertebanken, uro, kvalme og få ondt i maven.

... din hjerne: Dine tanker kører i ring, og du har svært ved at slippe dem.

... dit sind: Du oplever følelser af tristhed, usikkerhed og lavt selvværd.

... dine handlinger: Du tjekker din kærestes ejendele og forsøger

at kontrollere hans adfærd.

Kilde: Psykolog Rikke Papsøe.

LÆS OGSÅ: Annamette og hendes mand gik fra hinanden - og fandt sammen igen

LÆS OGSÅ: Det nemmeste er at være pæn og gå uden om konflikterne. Det er også den sikre genvej til at gå fra hinanden

LÆS OGSÅ: Her er årsagen til, at kvinder og mænd misforstår hinanden