Kvinde i lyserød skjorte og iført briller smiler og holder en tablet.

Eksperter afslører: ”Jo ældre du er, jo større succes får du med din virksomhed”

De fleste historier om succesfulde iværksættere har en ung hovedperson, men mange kvinder tager først livtag med iværksætterdrømmen midt i livet, og det kan give pote. Her fylder forælder-rollen mindre, erfaringerne mere, og erkendelserne om, hvad der er vigtigt, er med til at holde arbejdslivet på ret køl.

Stereotypen på den succesfulde iværksætter er stadig den unge mand i en kælder, der udvikler på sin ide om natten, mens pizzabakkerne tårner sig op i hjørnerne, og ender med at tjene styrtende med penge. Som Steve Jobs, Mark Zuckerberg og Jesper Buch. 

Men der er kommet en ny iværksættertype på banen. Hun er midaldrende, bor etableret, spiser almindelig mad og sover, når det er nat. 

Tal fra Danmarks Statistik viste i 2018, at andelen af kvinder mellem 55 og 59 år, der arbejdede som selvstændige, var steget med 22 procent over de foregående 10 år. Og året efter viste tal fra Danmarks Statistik, at antallet af seniorer m/k over 55 år, der forsøgte sig som iværksættere, var fordoblet over en periode på 10 år. Det svarede til, at 14,7 procent af alle nye iværksættere i 2019 var seniorer.

Og Henriette Kinnunen, der er forperson i Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder og selvstændig rådgiver af startups og investorer, er ikke i tvivl om styrkerne ved at starte som iværksætter, når dåbsattesten har nogle år på bagen.

"Fordelene er, at du har en tung faglighed med fra tidligere jobs samt et stærkt netværk omkring dig, som er skabt gennem mange år, som du kan bringe med dig ind i din virksomhed. Du kan skabe en god strategi og et godt setup med gode mennesker omkring dig, og vi kan se, at jo ældre du er, jo mere succesfuld bliver din virksomhed," siger Henriette Kinnunen.

Vendes blikket mod USA, er gennemsnitsalderen for stifterne af de hurtigst voksende startups da også højere end 45 år, viser en analyse udgivet af Northwestern University. Det slår en streg over fortællingen om, at den unge iværksætter, der arbejder i kælderen, er den eneste vej frem.

"Ofte har ældre iværksættere en sundere tilgang til det at være iværksætter og måden at drive virksomhed på, som på sigt er en stor styrke. Jeg har hørt om så mange unge iværksættere, som fuldkommen brænder ud og får stress, og som er nødt til at træde et skridt ud af virksomheden i en periode, fordi de arbejder alt for meget. Her kan alderen være med til, at man skaber et mere balanceret arbejdsliv, fordi man allerede har været på arbejdsmarkedet i mange år og ved, hvordan man arbejder bedst," siger Henriette Kinnunen.

Den tolkning er Anne Stampe Olesen, investor i iværksætterprogrammet 'Løvens Hule' og grundlægger af selskabet Nordic Female Founders, enig i.

"Mange af de ældre kender sig selv bedre, så de brænder ikke ud på samme måde. Der er mere ro over hele linjen. Det er stadig hårdt for dem at være iværksættere, men de har lige lidt mere ballast, og de ved godt, at deres virksomheder ikke er alt i livet. De tager nogle mere reflekterede beslutninger, og deres job er ikke hele deres identitet. De er ikke afhængige af, at de som mennesker bliver defineret af, hvordan deres virksomhed går," siger hun,

Større sikkerhed blandt ældre

Tal fra Dansk Erhvervs analyse af kvindelige iværksættere fra 2023 viser, at flere yngre kvinder er mere usikre på, om de har de rette kompetencer til at blive selvstændige. 39 procent af kvinder mellem 18 og 29 år føler, at de mangler de rette kompetencer, mens tallet kun er 13 procent blandt kvinder mellem 30 og 64 år. 

Samtidig viser tallene, at en højere andel af de unge kvinder ikke kan overskue, hvordan de skal starte op som iværksættere. 21 procent står med den usikkerhed mod blot 8 procent i den ældre målgruppe. Samtidig frygter 14 procent af de unge, at deres virksomhed ikke bliver en succes, mod kun seks procent af de ældre. 

De tal viser en langt større usikkerhed blandt yngre kvinder i forhold til at starte op som iværksættere sammenlignet med den mere modne generation, hvilket kan skyldes færre år på arbejdsmarkedet og dermed mindre erfaring i bagagen. Men hvor alderen kan skabe brugbar erfaring, kan den også skabe ulemper.

"Vi lever jo i et samfund, som er meget aldersfokuseret, og spørger du en headhunter, vil folk over 56 år ikke ryge igennem filteret til mange jobs. Vi forbinder iværksætteri med yngre mennesker. Det er en bias, der er i vores samfund, fordi der er blevet skabt det her meget maskuline narrativ om iværksætteren, der sidder i en kælder og koder. 

Mange har da også været tilbøjelige til at gøre det sådan, men du kan også sagtens gøre det på andre måder. Iværksætteri kommer i alle former og alle aldre," siger Henriette Kinnunen, der mener, at det vil være en stor fordel at mikse aldersgrupperne i et founderteam bag en iværksættervirksomhed.

"Har du en ældre founder, kan det være en god idé at supplere med en yngre, som har et andet mindset. Det er ufedt at tale som en boomer, hvis du sælger produkter til yngre, det kan blive en hæmsko, men det samme kan ske, hvis du er ung og skal sælge til ældre. Det er endnu en bias, der lever i os, og begge dele er faktisk et problem."

Bedre økonomi

Starter du op som iværksætter i en ældre alder som kvinde, er der ofte også mere luft i kalenderen til at hellige sig det nye, fordi eventuelle børn er blevet store. Ingen skal længere hentes og bringes, og sygedage med små forkølede næser er fortid, påpeger Anne Stampe Olesen og bruger sig selv som eksempel.

"Jeg startede selv først som iværksætter, da jeg var 37 år. Fordelen var, at der havde jeg stiftet min familie, så alt skulle ikke gøres på én gang med små børn og meget arbejde. Nu er mine børn blevet større, så nu kan jeg arbejde mere, uden det går ud over min familie," fortæller hun og påpeger, at hun nu også har mere luft i økonomien til at kunne være iværksætter.

Og økonomi er et afgørende parameter, når kvinder overvejer, om de skal springe ud som iværksættere. På førstepladsen over vigtige årsager til, at kvinder ikke ønsker at starte ny virksomhed inden for de næste tre år, ligger usikkerheden over, at de føler, de er afhængige af en fast personlig indkomst. 

Svarene kommer fra en målgruppe mellem 18 til 64 år, så de tal specificerer ikke, om det er de unge eller de ældre, der bekymrer sig mest om økonomi. Som lidt ældre er familien måske allerede stiftet, der er investeret i bolig, og flere gode vaner har sneget sig ind, så det kan være en større udfordring at skulle få livet til at køre videre i det vante spor, hvis der pludselig ikke længere er en fast månedsløn. 

På den anden side kan et længere levet liv også være lig med en større opsparing, som kan bruges til at realisere nye eventyr.

"Jeg har en idé om, at det er rart med et lønmodtagerjob, når man har små børn, hvor man får sygepenge og pension, men når børnene så bliver større, kommer der udover mere luft i kalenderen måske også en økonomi, der bedre kan bære, at man starter sin egen virksomhed," siger Henriette Kinnunen.

Og måske er det en af grundene til, at også dem, der normalt ville være ved at takke af på arbejdsmarkedet, i højere grad bliver hængende. Tal med fokus på personer over 65 år viser, at flere og flere helt op i folkepensionsalderen vælger at starte deres eget.

I 2019 var antallet af nye iværksættere over 65 år steget til 775 fra 327 10 år tidligere. Det svarer til, at andelen af nye virksomheder med ældre stiftere bag rattet er næsten fordoblet fra 2,6 procent til 4,3 procent på de 10 år. 

Om eksperterne

Anne Stampe Olesen

Medejer og stifter af virksomheden Nordic Female Founders og investor i programmet 'Løvens Hule'.

Henriette Kinnunen

Forperson i Foreningen af Børsnoterede Vækstvirksomheder og selvstændig rådgiver af startups og investorer.