Portræt af Anette og James Price.

Ægteparret James og Anette Price har lavet deres første fælles projekt: ”Det er skønt, at vi kan skabe noget sammen helt fra bunden”

James og Anette Price er begge ordmennesker, men har aldrig skrevet sammen – før nu, hvor de sender deres fælles krimi på gaden. Romanen er selvfølgelig skrevet i parrets køkken, og så er den – ud over at de har valgt noget så bestialsk som at ryge et lig – utroligt hyggelig.

Der er ord fra gulv til loft i Anette og James Prices store, hyggelige stue i Hørsholm. 

For bøgerne står tæt i de indbyggede reoler og vidner om, at her bor to mennesker, der har til fælles, at de holder ualmindeligt meget af ord. At læse dem og at skrive dem.

Men selv om Anette og James begge er ordmennesker – hun er kommunikationsrådgiver, og han har ved siden af sit arbejde som komponist, tv-kok og restauratør skrevet adskillige tekster til revy og teater – så har de to aldrig skrevet noget sammen.

Ikke før nu, hvor de debuterer med deres første fælles ”barn”.

'Det røgede lig', hedder debuten. En krimi i den såkaldte cosy crime-genre (hyggekrimi), der udspiller sig i det idylliske Gudhjem på Bornholm. Og emmer af lige dele mordmysterium, gastronomi – og ja, hygge.

Værksted ved komfuret

"Vi havde længe tænkt på at lave et projekt sammen, fordi vi jo netop har kærligheden til ordene til fælles og er lykkedes ret godt med at samarbejde hidtil – både med renoveringsprojekter og med den største af alle parforholdstest: Ikea-testen," smiler Anette.

"Vi havde bare ikke fundet det rigtige projekt."

Men da James blev kontaktet af et forlag med ideen om at skrive en krimi af den mere hyggelige slags, virkede det helt oplagt.

"Og selvfølgelig skulle vi skrive den sammen. Vi er begge begejstrede krimilæsere. Det var projektet, vi havde ventet på," siger James.

Selve skiveprocessen foregik i parrets rummelige åbne køkken, hvor James’ otte blus store smedejernskomfur troner som naturligt midtpunkt. 

Her indrettede parret, der ellers råder over hver deres kontor, et fælles skriveværksted med et stort whiteboard og stakkevis af post-it-sedler, som de kunne stykke deres stadig mere komplicerede krimiplot sammen på.

Færge til fantasifigur

"Det gik hurtigt op for os, hvor væsentligt det er at skabe et solidt skelet. Der er et puslespil, der skal gå op, før man kan begynde at tilføje alt det andet," forklarer Anette.

"Og det er måske nok en kreativ proces, men også én, hvor man skal holde tungen lige i munden, for der må ikke være nogen løse ender."

Det gik imidlertid hurtigt op for parret, at de nød det arbejde i fulde drag – og ikke mindst, at de nød at arbejde sammen.

"Vi er begge to meget optagede af, at selv om vi skriver fiktion, så skal historien føles troværdig og plausibel. Så vi var meget omhyggelige med researchen," fortæller James.

"Og det var simpelthen bare rigtig sjovt at sidde der sammen i køkkenet og tjekke rejsetider og færgeovergange til fiktive karakterer, som vi havde digtet frem, og som kun fandtes i vores hoveder."

Samtidig skete der det, at karaktererne begyndte at leve deres eget liv på papiret.

Knap så hårdkogt

"Pludselig er det jo, som om de selv begynder at tage beslutningerne, fordi de efterhånden bliver tredimensionelle størrelser, der ikke bare kan vælge at gøre hvad som helst," siger James.

"Det er ren magi, når det sker. Det var lidt som at lære karaktererne at kende, efterhånden, som de viste os, hvem de var," tilføjer Anette og fortsætter:

"Vi er faktisk begge gået hen og blevet lidt ømme om dem nu. Vi vil gerne have, at det går dem godt. Ligesom bogen er gået hen og blevet vores fælles barn, er karaktererne det også."

I 'Det røgede lig' møder læserne kunstneren Eva Sonne, der lidt modvilligt er flyttet tilbage til fødeøen Bornholm, fordi hendes kæreste har fået tilbudt at åbne en finere restaurant i Gudhjem, som han skal stå i spidsen for som køkkenchef. Og det er med fuldt overlæg, at parret har valgt en kunstner frem for en hårdkogt drabschef eller efterforsker som deres hovedperson.

Ordene dufter af mad

"Vi var nok begge lidt mætte af den type krimi, hvor folk bliver sprættet op, og indvoldene vælter ud over siderne. Jeg kan personligt godt lide at læse, inden jeg falder i søvn. Og det bliver lidt meget med de billeder på nethinden," indrømmer James.

I stedet ville parret tilbage til den mere klassiske krimi a la 'Hercules Poirot' og 'Miss Marple'. Bare i en opdateret og moderne version.

"Sagen er, at selv om vi godt nok har valgt at ryge et lig i Gudhjem Røgeri, så fylder mordene ganske lidt. Det er plottet, stemningen og karaktererne, der driver fortællingen frem," siger James.

'Det røgede lig' af Anette og James Price, Gutkind, 180 kr.
Anette og James' røgede lig:
Kunstneren Eva Sonne har ikke kun solskinsminder fra sin barndom på Bornholm. Kun modvilligt flytter hun tilbage til øen, hvor hendes kæreste har fået arbejde som køkkenchef. Pengemanden bag restauranten, matadoren Hans Jørgen Becker, har lovet Anders frie hænder, men viser sig ikke at være til at stole på. Da han findes myrdet i Gudhjem Røgeri, er efterforskerholdet fra København på bar bund. Det skorter dog ikke på mulige motiver.
'Det røgede lig' af Anette og James Price, Gutkind, 180 kr.

Derfor er der også fokus på relationerne mellem de forskellige karakterer, hvis fælles historie rækker langt tilbage i tiden på den smukke klippeø. 

Og på møderne mellem dem. Møder, som – fordi det er parret Price, der fører pennen – ofte foregår over middags- eller frokostserveringer så sanseligt beskrevet, at man næsten kan dufte jordskok-panna cottaen, de saltstegte sild og honningkagen med den syrlige appelsincreme.

Videre til Amalfi

Og lige præcis sådan må det gerne være.

"Du kan kalde det eskapisme, men jeg tror, vi alle har brug for nogle pauser fra alt det voldsomme, der sker i verden omkring os," siger Anette.

"Vi er i hvert fald nogle hygge-franser, begge to, der godt kan lide også at have det rart. Og krimien må godt være den hyggelige bog, man læser for at komme lidt på afstand af verdens alvor."

'Det røgede lig' bliver da heller ikke den sidste krimi fra ægteparret Prices hånd.

Et nyt whiteboard er allerede ved at blive fyldt ud i deres køkken. Med et mønster af forskelligt-farvede, men nøje placerede post-it-sedler. Hovedpersonen, Eva Sonne, er nemlig nu på vej til et dansk kunstner-refugium på Amalfikysten. Så denne gang skal der ikke findes billetter til fiktive karakterer på Bornholmerfærgen, men flybilletter på Momondo.

"Det handler selvfølgelig om, at vi kan se et potentiale til endnu en god historie – men det handler også om, at vi har fundet ud af, at vi arbejder rigtig godt sammen," siger Anette.

"Det er enormt hyggeligt, at vi nu også sætter arbejdstid af til hinanden i vores respektive kalendere og møder ind på samme kontor."

"Vi har hele tiden vidst, at vi var gode sparringspartnere og også ofte før læst hinandens tekster igennem, men det er skønt at opdage, at vi kan skabe noget sammen helt fra bunden," supplerer James Price.

"Det nyder vi i fulde drag."