Stor kandidattest: Her er politikernes syn på ligestilling og diversitet - find din kandidat
Er ligestilling og diversitet vigtige emner for dig, når du skal beslutte, hvilken politiker der skal have din stemme til folketingsvalget? Så tag ALT for damernes store kandidattest her.
Nu er den her: Kandidattesten du ikke vidste, du manglede!
ALT for damerne og ALT.dk har stillet folketingskandidaterne 19 spørgsmål om ligestilling og diversitet. Svar selv med herunder - og se, hvem du matcher bedst med.
Tag testen her:
Bag om spørgsmålene
Alt.dk har i mange år dækket ligestillingsspørgsmålene intenst. Her kan du læse nogle af de artikler, vi har skrevet om emnerne i vores valgtest.
Kom bag spørgsmålet ...
- Øremærket barsel til fædre er vigtigt for at skaffe ligestilling i Danmark
Øremærket barsel har været et varmt samtaleemne i mange år, og i august 2022 trådte nye regler i kraft, der deler barslen mere ligeligt mellem forældrene. Bliv klogere på aftalen i dette store overblik.
Da de nye regler trådte i kraft, afslørede en stor undersøgelse, hvordan mændene egentligt tog imod det ændrede forhold. Det kan du læse meget mere om her.
- Der skal sættes penge af til at løfte lønniveauet i kvindefag
Det er ikke et problem, at det danske arbejdsmarked er meget kønsopdelt; det er blot et udtryk for, at mænd og kvinder har hver sine naturlige præferencer
Selv hvis der er lige mange kvinder og mænd på en arbejdsplads, viser al statistik, at kvinder alligevel ligger langt efter mændene, når det kommer til løn.
- Hvis en handling OPLEVES som seksuel chikane, så ER den det - uanset hvad hensigten var
Der er sket et kæmpe skifte i, hvordan vi taler om seksuel chikane og krænkelser. Alene det, at vi nu taler om de grumme oplevelser og faktisk lytter, når nogen står frem, har vist sig at have gigantisk betydning for diversitet og ligestilling i samfundet.
- Kvinder skal selv sørge for at sige fra, når du udsættes for krænkelser
Hvordan skal man håndtere det, hvis man selv eller en kollega bliver udsat for en krænkelse? Alt.dk oprettede i samarbejde med HK Privat en #Metoo-skole. Her kan du se første lektion, hvor vi dykker ned i, hvordan man håndterer situationen, hvis man bliver udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads.
- Der skal stilles højere krav til arbejdsgiverne for at sikre indsatsen mod seksuel chikane
I fjerde afsnit af HK Privat og Alt.dk's #Metoo-skole er der undervisning i, hvordan chefer bør tage hånd om sexisme på arbejdspladserne.
For ét er, at cheferne har ansvaret for, at arbejdsmiljøet fungerer. Men hvordan får man det til at ske? Det kan man blive klogere på her.
- Samtykkeloven har gjort det sværere for mænd og kvinder at møde hinanden og have sex
Det skabte stor debat, da Folketinget i 2020 vedtog samtykkelovgivningen, som så trådte i kraft 1. januar 2021.
Johanne Bille var i gang med at skrive en bog om forelskelse og forhold, da samtykkedebatten begyndte at rase. Det fik hende til at ændre retning, og i dette ærlige interview fortæller hun om, hvordan hendes egen oplevelse med at være offer for voldtægt fik hende til at danne et univers omkring den fiktive karakter Maria.
Der er intet som Metoo, der kan sætte gang i en ophedet debat - især på sociale medier.
Alt.dk gav i 2021 ordet til forfatter og journalist Martin Ellermann, der argumenterede for, at mænd var for hurtige til at lade historierne om krænkende opførsel gå i glemmebogen. Her kan du læse hans bud på, hvorfor det sker.
- Etniske minoritetskvinders manglende ligestilling er det vigtigste ligestillingsproblem, vi har i Danmark
Kan man tale om ligestilling, hvis man overser en befolkningsgruppe i samfundet? Det mener Natasha Al-Hariri ikke.
"Når jeg sætter fokus på patriarkalske strukturer på asylområdet, så er det en kamp, vi gerne vil have alle ind i, for vi mener ikke, at kvinder er ligestillede, hvis ikke ALLE kvinder er ligestillede,” sagde hun til ALT for damerne i 2021. Læs hele interviewet her.
- Det skal være forbudt at bære religiøse tørklæder i folkeskolen
Man kan godt være både dansk og muslim. Det mener Natasha Al-Hariri, der har fortalt ALT for damerne om en episode, hun havde, da hun var 13 år gammel.
- Vi har brug for ekstra tiltag for at bekæmpe kvindedrab
Allerede i februar i år kunne ALT for damernes Rikke Dal Støttrup skrive denne foruroligende klumme om kvindedrab i Danmark. Antallet er desværre allerede steget, og siden er det diskuteret vidt og bredt, hvad der kan gøres mod kvindedrab i Danmark.
- Medierne skal gøre mere for at sikre, at der er en ligelig repræsentation af mandlige og kvindelige kilder
Når man taler om mediers ansvar for diversitet i spalterne, må man som Alt.dk og ALT for damerne også se indad. Derfor holdt vi for nogle år siden en stor begivenhed, hvor man kunne være med til at oprette flere kvinder i det digitale leksikon Wikipedia.
Det viser sig nemlig, at for hver kvinde, der har en side på Wikipedia, er der fire mænd, der tilsvarende står nævnt.
- Det er så vigtigt, at der kommer flere kvinder i bestyrelser, at der i en overgangsfase bør indføres kvoter
Chefen for landets tredjestørste bank er Karen Frøsig. Før i tiden har hun været modstander af kønskvoter, men der skete noget under corona, som nu har fået hende til at sætte et dogme op, når de ansætter til chefstillinger.
- Den nedre aldersgrænse for juridisk kønsskifte skal fjernes
I august i år foreslog den nuværende S-regering, at man skulle fjerne aldersgrænsen for juridisk kønsskifte. Det fik mange til tasterne på diverse sociale medier, men hvad er egentlig op og ned i diskussionen? Det kan du blive klogere på her.
En af dem, der deltog i diskussionen i august, var tv-vært Nynne Bjerre. Hun kalder sit barndomsjeg for en 'drengepige' og fortæller her, hvorfor et juridisk kønsskifte ikke ville have fungeret for hende.
- Lovgivningen skal laves om, så et barn kan have mere end to juridiske forældre
Allerede i 2016 talte Vores Børn med Tommy og Søren, som er en del af en familie med fire voksne og to børn. Du kan læse deres historie her.
- Politiet skal gøre mere for at bekæmpe hadforbrydelser mod minoriteter
Teddy Quinlivan er transkønnet model, og selvom hun kunne have offentliggjort, hvilket køn hun er født som for mange år siden, valgte hun først at fortælle om det i 2017. Hun syntes ikke, at tiden var moden til den snak før da.