Kandidattest folketingsvalg 2022

Stor kandidattest: Her er politikernes syn på ligestilling og diversitet - find din kandidat

Er ligestilling og diversitet vigtige emner for dig, når du skal beslutte, hvilken politiker der skal have din stemme til folketingsvalget? Så tag ALT for damernes store kandidattest her.

Nu er den her: Kandidattesten du ikke vidste, du manglede!

ALT for damerne og ALT.dk har stillet folketingskandidaterne 19 spørgsmål om ligestilling og diversitet. Svar selv med herunder - og se, hvem du matcher bedst med.

Tag testen her:

Bag om spørgsmålene

Alt.dk har i mange år dækket ligestillingsspørgsmålene intenst. Her kan du læse nogle af de artikler, vi har skrevet om emnerne i vores valgtest.

Kom bag spørgsmålet ...

- Øremærket barsel til fædre er vigtigt for at skaffe ligestilling i Danmark

Øremærket barsel har været et varmt samtaleemne i mange år, og i august 2022 trådte nye regler i kraft, der deler barslen mere ligeligt mellem forældrene. Bliv klogere på aftalen i dette store overblik.

Fordeling af uger.jpg

Da de nye regler trådte i kraft, afslørede en stor undersøgelse, hvordan mændene egentligt tog imod det ændrede forhold. Det kan du læse meget mere om her.

- Der skal sættes penge af til at løfte lønniveauet i kvindefag

 "Jeg ønsker ikke at blive passet af en sygeplejerske, der er frustreret, midlertidig, træt og stresset". Sådan skrev ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, i maj 2022, da vi satte fokus på sygeplejerskenes forhold på sygehusene rundt om i landet. 

Blandt andet fortalte sygeplejersken Christina os, hvordan hun følte "omsorgssvigtet" i sit arbejde. Det kan du læse om her.

At føle sig set i arbejdet handler dog ikke kun om løn. Det understregede sygeplejersken Nicoline for os i maj. Men skulle man alligevel sidde og være nysgerrig på, hvad en sygeplejerske egentlig tjener, så kan du se fire kvinders løn her.

Det er ikke et problem, at det danske arbejdsmarked er meget kønsopdelt; det er blot et udtryk for, at mænd og kvinder har hver sine naturlige præferencer

imagedktgu.png

Selv hvis der er lige mange kvinder og mænd på en arbejdsplads, viser al statistik, at kvinder alligevel ligger langt efter mændene, når det kommer til løn. 

Det dykkede Alt.dk ned i for nyligt, og du kan se opgørelsen her. 

Vil du vide, hvad danskerne tjener i gennemsnit, kan du se mere her.

- Hvis en handling OPLEVES som seksuel chikane, så ER den det - uanset hvad hensigten var

Der er sket et kæmpe skifte i, hvordan vi taler om seksuel chikane og krænkelser. Alene det, at vi nu taler om de grumme oplevelser og faktisk lytter, når nogen står frem, har vist sig at have gigantisk betydning for diversitet og ligestilling i samfundet. 

Alt.dk har flere gange delt kvinders oplevelser med krænkende hændelser. Her kan du blandt andet læse 103 vidnesbyrd.

- Kvinder skal selv sørge for at sige fra, når du udsættes for krænkelser

Hvordan skal man håndtere det, hvis man selv eller en kollega bliver udsat for en krænkelse? Alt.dk oprettede i samarbejde med HK Privat en #Metoo-skole. Her kan du se første lektion, hvor vi dykker ned i, hvordan man håndterer situationen, hvis man bliver udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads.

- Der skal stilles højere krav til arbejdsgiverne for at sikre indsatsen mod seksuel chikane

I fjerde afsnit af HK Privat og Alt.dk's #Metoo-skole er der undervisning i, hvordan chefer bør tage hånd om sexisme på arbejdspladserne.

For ét er, at cheferne har ansvaret for, at arbejdsmiljøet fungerer. Men hvordan får man det til at ske? Det kan man blive klogere på her.

- Samtykkeloven har gjort det sværere for mænd og kvinder at møde hinanden og have sex

Det skabte stor debat, da Folketinget i 2020 vedtog samtykkelovgivningen, som så trådte i kraft 1. januar 2021. 

Johanne Bille var i gang med at skrive en bog om forelskelse og forhold, da samtykkedebatten begyndte at rase. Det fik hende til at ændre retning, og i dette ærlige interview fortæller hun om, hvordan hendes egen oplevelse med at være offer for voldtægt fik hende til at danne et univers omkring den fiktive karakter Maria. 

Læs den gribende historie her.

- Metoo-bevægelsen er gået for vidt

Der er intet som Metoo, der kan sætte gang i en ophedet debat - især på sociale medier. 

Alt.dk gav i 2021 ordet til forfatter og journalist Martin Ellermann, der argumenterede for, at mænd var for hurtige til at lade historierne om krænkende opførsel gå i glemmebogen. Her kan du læse hans bud på, hvorfor det sker.

- Etniske minoritetskvinders manglende ligestilling er det vigtigste ligestillingsproblem, vi har i Danmark

Kan man tale om ligestilling, hvis man overser en befolkningsgruppe i samfundet? Det mener Natasha Al-Hariri ikke. 

"Når jeg sætter fokus på patriarkalske strukturer på asylområdet, så er det en kamp, vi gerne vil have alle ind i, for vi mener ikke, at kvinder er ligestillede, hvis ikke ALLE kvinder er ligestillede,” sagde hun til ALT for damerne i 2021. Læs hele interviewet her.

- Det skal være forbudt at bære religiøse tørklæder i folkeskolen

Man kan godt være både dansk og muslim. Det mener Natasha Al-Hariri, der har fortalt ALT for damerne om en episode, hun havde, da hun var 13 år gammel. 

Dengang blev hun spyttet i ansigtet, kort tid efter hun var begyndt at bære tørklæde. Den oplevelse kan du læse om her.

- Vi har brug for ekstra tiltag for at bekæmpe kvindedrab

Allerede i februar i år kunne ALT for damernes Rikke Dal Støttrup skrive denne foruroligende klumme om kvindedrab i Danmark. Antallet er desværre allerede steget, og siden er det diskuteret vidt og bredt, hvad der kan gøres mod kvindedrab i Danmark. 

Folketinget er blevet enige om at se på en handlingsplan for området, men inden den kommer, kan du her læse om den skjulte vold i Danmark. 40 læsere har fortalt om deres oplevelser til Alt.dk.

- Medierne skal gøre mere for at sikre, at der er en ligelig repræsentation af mandlige og kvindelige kilder

Når man taler om mediers ansvar for diversitet i spalterne, må man som Alt.dk og ALT for damerne også se indad. Derfor holdt vi for nogle år siden en stor begivenhed, hvor man kunne være med til at oprette flere kvinder i det digitale leksikon Wikipedia. 

håndtryk.jpg

Det viser sig nemlig, at for hver kvinde, der har en side på Wikipedia, er der fire mænd, der tilsvarende står nævnt. 

- Det er så vigtigt, at der kommer flere kvinder i bestyrelser, at der i en overgangsfase bør indføres kvoter

Chefen for landets tredjestørste bank er Karen Frøsig. Før i tiden har hun været modstander af kønskvoter, men der skete noget under corona, som nu har fået hende til at sætte et dogme op, når de ansætter til chefstillinger. 

Det kan du læse mere om her

- Det er vigtigt, at seksualundervisning i folkeskolen opprioriteres og bliver et obligatorisk timesat fag

Unge synes ifølge en undersøgelse fra Sex og Samfund, at den offentlige samtale er for unuanceret og ukonstroktiv. 

Organisationen har et bud på, hvordan det kan løses, og det kan du blive klogere på her.

- Den nedre aldersgrænse for juridisk kønsskifte skal fjernes

I august i år foreslog den nuværende S-regering, at man skulle fjerne aldersgrænsen for juridisk kønsskifte. Det fik mange til tasterne på diverse sociale medier, men hvad er egentlig op og ned i diskussionen? Det kan du blive klogere på her

En af dem, der deltog i diskussionen i august, var tv-vært Nynne Bjerre. Hun kalder sit barndomsjeg for en 'drengepige' og fortæller her, hvorfor et juridisk kønsskifte ikke ville have fungeret for hende.

- Lovgivningen skal laves om, så et barn kan have mere end to juridiske forældre

Allerede i 2016 talte Vores Børn med Tommy og Søren, som er en del af en familie med fire voksne og to børn. Du kan læse deres historie her. 

Mange historier er siden blevet skrevet om regnbuefamilier, og du kan dykke ned i vores generelle emne om familieliv her.

- Politiet skal gøre mere for at bekæmpe hadforbrydelser mod minoriteter

Teddy Quinlivan er transkønnet model, og selvom hun kunne have offentliggjort, hvilket køn hun er født som for mange år siden, valgte hun først at fortælle om det i 2017. Hun syntes ikke, at tiden var moden til den snak før da. 

Du kan læse hendes historie her.

- Kvinder skal have værnepligt på lige vilkår med mænd

Selvom flere gerne vil have en større andel af kvinder i Forsvaret, mangler man stadig er gøre ordentligt op med sexisme. 

Det afdækkede Alt.dk i august i år, og du kan læse hele det store tema her.