Mød den danske kat, der har flere følgere end Lukas Graham
Katten Monty har en kromosomfejl, men det har ikke fået hans ejere, Mikala Klein og Michael Bjørn, til at holde mindre af ham. Tværtimod har de gennem Monty fortalt historien om, hvordan der også skal være plads til skæve eksistenser. Det har gjort Monty verdenskendt.
„I fandt mig. Jeg prøvede ellers at gemme mig fra, at det er mandag.“ Nogenlunde sådan lyder en tekst, der er skrevet på engelsk og ledsager et billede af en grå kat med hvidt ansigt, der stikker hovedet op af en papkasse. Opslaget blev en mandag formiddag lagt på Facebook og Instagram, hvor hele 22.000 mennesker fra hele verden tilkendegav, at de syntes godt om den lille historie.
Men det er heller ikke nogen helt almindelig kat, der er på billedet.
Den hedder Monty og har en kromosomfejl, der betyder, at den ser anderledes ud end andre katte. Og så har den en historie, som har været vigtig for dens ejere, Mikala Klein og Michael Bjørn, at få fortalt.
– Vores budskab er, at vi alle er perfekte, som vi er. Vi synes ikke, man skal dømme hverken mennesker eller dyr på deres udseende eller på, om de opfører sig, som man er vant til, siger 34-årige Mikala og 28-årige Michael.
LÆS OGSÅ: Heidi Jønch-Clausen og Christina Pontoppidan: "Vi har en fælles rose-mission"
Det hele begyndte, da de to flyttede sammen for seks år siden. Mikala havde to katte: Én, der manglede et ben, og én, hun havde reddet fra en dyreværnssag.
– Mit hjerte har altid brændt for de skæve eksistenser. Det skyldes, at min lillebror er autist og som barn blev mobbet for sin anderledeshed, siger Mikala.
Hun forklarer, at Michael syntes, hendes katte var søde, men han mente, at kattehårene var besværlige at leve med. Hun havde derfor ikke de store forhåbninger om at kunne redde endnu en kat, da hun i sommeren 2013 så et billede af Monty, der ventede på nye ejere på Kattens Værns internat.
– Han så ud, som om han havde Downs syndrom. Jeg tænkte, at der var derfor, ingen havde valgt ham.
Magisk øjeblik
Da Michael så billedet af Monty, foreslog han, at de kunne besøge ham på internatet.
Herfra tog sagen en drejning, Mikala ikke havde forventet: Michael tog Monty op, og selv om han havde så lidt erfaring med katte, at han holdte ham med maven blottet – noget der ifølge Mikala vil få mange katte til at kradse, lå Monty bare og spandt, æltede ud i luften og så Michael i øjnene.
– Det var magisk, fortæller Mikala.
– Monty var så sød og sjov. Ham var vi nødt til at adoptere, siger Michael.
Tilknytningen mellem de to fortsatte derhjemme, hvor Monty peb, hvis Michael ikke var der, når han skulle i seng. Ellers stortrivedes han.
Men så begyndte Monty at tisse i søvne. Dyrlægen mente, at han blev domineret af de andre katte, og Mikala og Michael besluttede, at de midlertidigt ville sætte Monty i pleje. På Facebook efterlyste de en plejefamilie – og så gik det helt grassat:
– Opslaget blev delt over 1.000 gange, og vi blev kontaktet helt fra USA. Hvor Monty på internatet havde ventet flere måneder på en familie, ville alle nu have ham, fortæller Michael.
LÆS OGSÅ: Iværksætter Pernille Sandberg Bech: Sådan netværker du - på den gode måde
Den historie endte med, at parret fandt en sød familie, der ville tage Monty i pleje. De kørte ham derhen med kurv og kradsetræ, men da de skulle sige farvel, brød Mikala fuldstændig sammen, og det endte med, at de tog ham med hjem igen. I stedet fik de lavet en scanning, der viste, at nattetisseriet skyldtes noget fysisk.
Men nu var Monty blevet kendt ude i den store verden, og mange ønskede at følge med i hans videre liv. Mikala oprettede derfor en facebookside, hvor hun foruden små beretninger fra hans hverdag begyndte at slå et slag for det uperfekte.
– Foruden historien om min autistiske bror, fortalte jeg om os selv: Jeg har små skæve ben og lider af angst. Michael er næsten blind uden briller. Monty har en kromosomfejl. Mit budskab er, at der skal være plads til os alle. Jeg tror, folk kan mærke, at det kommer fra hjertet, fortæller Mikala.
Det uperfekte
Budskabet gik i hvert fald rent ind. Monty fik stadig flere følgere. Og da medier fra flere lande begyndte at skrive om ham, voksede skaren af interesserede yderligere.
Da især Montys amerikanske fans efterspurgte T-shirts med hans billede, valgte Mikala og Michael at sætte en produktion i gang. Overskuddet fra salget donerede de til Kattens Værn.
Det var i slutningen af 2014. Siden er der kommet Monty-puder, -kopper, -plakater og meget mere på hylderne i den webshop, parret endte med at oprette for at efterkomme den stigende efterspørgsel efter deres kat.
LÆS OGSÅ: Miley Cyrus i kærlighedsrus på Instagram: ”Jeg elsker dine beskidte sokker”
I dag er forretningen så stor, at Mikala kun arbejder med den, mens Michael supplerer med et job som handicaphjælper. Men uanset webshoppens størrelse er det stadig dyrevelfærd og det uperfekte, der er i fokus. Og så selvfølgelig Monty. Parret har valgt at flytte fra København til Herfølge, fordi de der havde råd til at købe hus med en have til Monty. De har med hans historie skabt så meget opmærksomhed om at være anderledes, at de i 2018 blev tildelt Dyrevelfærdsprisen. Og ikke mindst glæder de sig over alle de søde hilsner, de får fra især engelsksprogede lande.
– En amerikansk kvinde skrev, at hun havde mistet et bryst pga. kræft, og derfor følte hun så anderledes ud. Hun fortalte, at vores budskab om, at man er perfekt, som man er, betød meget for hende. Jeg græd, da jeg læste det.
– En teenager fortalte, at hun ligesom Monty har en bred næse. Vi skriver, at Montys næse er magisk, fordi den gør folk glade – det, syntes hun var megasejt, for så var hendes næse også magisk. Tænk, at vores kat kan sprede så meget glæde, siger Mikala.