Jul i den sammenbragte familie - kan kabalen gå op?

Skilsmisse: Løs den store julekabale uden at glemme dig selv

Løs den store julekabale uden at glemme dig selv i processen. Læs hvordan her.

Har vi dine og mine børn på samme tid i år? Hvad med eks'ernes nye kæresters børn, og deres forældre, og deres nye kærester, får de også deres ønsker indfriet? Hvad med bedsteforældrene, som i øvrigt måske også er skilt, og derfor kan være delt i 4 hjem, når de også at få en del af kagen? Nej julen er ikke bare hjerternes fest, men også i høj grad en kabale, der skal gå op i en højere enhed, og som stresser rigtig mange familier i øjeblikket. Det der skulle være så hyggeligt, betegnes jævnligt som et mareridt. Familier bliver uvenner, fordi meninger og ønsker fyger om ørene, og det er umuligt at gøre alle tilfredse.

Et problem for mange

Den anden dag sad en grædende kvinde i min praksis. Hun var stresset, ked af det og helt grundlæggende totalt frustreret, fordi hun uanset hvad hun gør, ikke kan gøre alle tilfredse. Hun var ked af, at hun i kampen for at få kabalen til at gå op i en højere enhed ikke engang længere kan mærke, hvordan hun selv har lyst til at fejre julen. Selvom både hun og hendes mand grundlæggende er enige om tingene, så har julen nu også skabt problemer mellem dem, fordi sol og vind måske ikke bliver delt helt lige. En anden nylig fraskilt kvinde, der kommer i min praksis, har undladt at spørge hendes tre voksne børn, hvordan de skal holde jul, fordi hun ikke vil trænge sig på og være til besvær. Tankerne om julen forsvinder jo bare ikke af, at hun ikke taler med dem, og samtalen med børnene bliver måske mere og mere præget af det usagte.

De to kvinder er slet ikke alene om at have det sådan, og så er det jeg må tillade mig at spørge, hvorfor er det så afgørende vigtigt at holde fast i traditioner, at det ender med at blive et problem. Og hvorfor er det ikke det mest naturlige i verden, at få talt om tingene på en stille og rolig måde, inden der opstår problemer.

Klip en hæl, hak en tå

Med min egen sammenbragte familie kender jeg selvfølgelig også godt til kabalen, der skal gå op, men hvorfor ikke bare melde ærligt og klart ud. Hvorfor ikke starte med at tænke over, hvordan man selv gerne vil tilbringe juledagene, og dernæst som sammenbragt familie, hvordan man bedst sikrer sig, at børnene ikke ender med at have hæsblæst rundt hele juleferien, fordi alle skal have en "bid af dem". Noget kan lade sig gøre, og noget kan ikke. Selvfølgelig er der helst ikke nogen, der skal sidde alene mod deres vilje juleaften, men mon ikke også godt man kan finde en løsning, for at undgå det, hvis alle er villige til at klippe en hæl og en tå. Måske er det lige netop dét, der er problemet. Det er blevet for svært at acceptere, at man skal klippen en hæl og en tå. Alle holder på deres. Alle vil have deres vilje gennemtrumfet, alle synes de har ret til at ytre deres mening om både stort og småt. Hvis det er dét, der er problemet, så er der jo ikke noget at sige til, at det ender med et mareridt af en kabale, for med de 37 familieformer der eksisterer i dagens Danmark, så er der simpelthen for mange parter involveret, til at det er en mulighed.

Sig pyt!

Find nu den rummelighed frem, og mærk hvilken forskel det gør. Det kan godt være, at julen ikke helt bliver som du drømte om, men få dog det bedste ud af den alligevel. Sig pyt, og kom videre. For at julen kan blive ved med at være hjerternes fest, så bliver vi simpelthen nødt til, at fire lidt på traditionerne. Vi vil jo så gerne mærke kærligheden, nærheden, samhørigheden og roen, og det kan vi altså ikke, hvis vi er stressede, småfornærmerede og bange for, om nogle nu er sure eller kede af det.

En kvinde sagde helt undskyldende til mig den anden dag, at de havde besluttet sig for at melde sig ud af alt d. 25. december. Da jeg spurgte, hvorfor hun sagde det helt forlegent, væltede det ud af hende, at det jo ikke havde været helt uden reaktioner, for de plejede jo.... Men hun var sammen med hendes mand blevet enige om, at det var nødvendigt, at de havde tid til hinanden og ikke mindst at deres 2 mindre børn havde tid til at lege med deres julegaver. Hatten af for det – og heldigvis er det jo faktisk et ny tradition, som flere og flere tager til sig, men den er jo først rigtig god, når det kan gøres med god samvittighed.

Drop nu den helt store kabale. Tag de hensyn, der skal tages, men glem ikke dig selv i processen.

LÆS OGSÅ: Skilt på den gode måde

LÆS OGSÅ: Få opskriften på den gode sammenbragte jul

LÆS OGSÅ: Har jeg ret til samvær med mit barn?

LÆS OGSÅ:

Om Mette Hinnerskov

Mette Hinnerskov er parforholds- og skilsmissecoach og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering, der blandt andet driver hjemmesiderne parforholdsraad.dk og skilsmisseraad.dk, Mette hjælper dagligt par og enkeltpersoner til et bedre parforhold, eller med at komme gennem en skilsmisse og videre i livet som et helt menneske.

Mette er gift og har to børn fra et tidligere ægteskab, samt to bonusbørn, og lever i det man kalder et living apart together ægteskab. Det vil sige, at de lever sammen, men ikke altid er under samme tag.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.