Lily Collins

Den komplette liste: Her er de 20 grunde til, at Lily Collins elsker Danmark

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at Lily Collins elsker Danmark. Men hvorfor? Her får du hendes 20 grunde til, hvorfor hun elsker at tilbringe tid i København – taget direkte fra hendes noteapp på mobilen.

Hvorfor tilbringer skuespiller Lily Collins så meget af sin tid i København?

Det er et spørgsmål, hun og hendes mand, Charlie McDowell, ofte har skullet svare på, når både venner, bekendte og fremmede har spurgt ind til deres kærlighed til byen.

I starten af 2023 købte parret nemlig hus i kartoffelrækkerne i København, og i slutningen af samme år købte de også huset ved siden af, så de kunne slå hjemmene sammen.

Siden dengang har parret skriblet grunde til, at de elsker Danmark, ned på en liste, så de har svaret parat, hvis nogen spørger dem om hvorfor. 

Listen består på nuværende tidspunkt af 20 punkter, og da parret var på scenen til et HeartlandxNoma-arrangement, hvor alt.dk deltog, valgte de at dele den med publikum.

Her er parrets liste over grunde til at elske Danmark.

Brød og bagværk

”Når jeg optager Emily in Paris, bruger jeg selvfølgelig meget tid i Frankrig, og jeg har kun én ting at sige: Glem deres baguetter og croissanter. Rugbrød er klart det bedste! Al brød og bagværk er jo så lækkert i Danmark. Hvorfor er det ikke noget, vi taler mere om i hele verden? Det er som om, at man først finder ud af, hvor godt det er, når man besøger København. Vi burde sprede budskabet,” fortæller Lily.

Lyset

”Lyset er helt specielt i Danmark. Det gælder både, når man spiser i stearinlysets skær en efterårsaften, og når man går en tur en sommermorgen. Lyset er bare så specielt og smukt. Det er måske ikke noget, man ikke tænker over som dansker, men hvis man tager til USA, er lyset helt anderledes. Det er virkelig fantastisk her," siger Charlie.

Snak om vejret

”Der bliver talt så meget om vejret her i Danmark, at vi også er begyndt på det nu. Hvis solen skinner, taler vi om det hele morgenen! I Los Angeles er der altid godt vejr, så derfor tænker amerikanerne aldrig over det. Men når vi kommer her, og der bare er en lille smule sol, så taler vi om det med 25 mennesker på en dag. Det er det eneste, som folk vil tale om, og når vejret er gråt og regnfuldt, så klager vi også over det," siger Lily.

Hygge

”Apropos vejret, så er det alligevel også okay, når der er gråt udenfor, for så har vi en grund til at tale om hygge. Og det er ikke kun nuttede mennesker, såsom børn og ældre mennesker, der taler om at hygge sig. Det gør store muskuløse og tatoverede mænd også! I USA ville de aldrig bruge ordet ”cozy”, fordi det ville ødelægge deres image. Det er simpelthen skønt, at alle mennesker her elsker at hygge sig og udtrykker det," griner Charlie.

Lufthavnen

”Det er måske et underligt punkt på listen, men Københavns Lufthavn er meget bedre end nogen anden lufthavn i verden, synes vi. I både arkitekturen og indretningen er der masser af lysindfald og træ, hvilket er virkelig smukt, og vi tager altid tidligt i lufthavnen, så vi kan spise derude. Der er så mange gode butikker og spisesteder!" siger Lily.

Underlige traditioner

”I har virkelig mange mærkelige traditioner. Vi har for eksempel lige været til bryllup, hvor gommen blev løftet af sine venner og fik klippet et stykke af sine sokker af. Hvorfor gør I dog det? Og da vi holdt jul her i Danmark, satte vi vores juletræ i hjørnet af stuen. Da vi så fik besøg af nogle venner, sagde de, at vi ikke kunne danse om det, når det stod op ad væggen. Vi var så forvirrede, for er det meningen, at man skal danse rundt om træet her? Vi elsker det," griner parret.

Råvarer i sæson

”I USA er det ikke en ting at spise råvarer, når de er i sæson, for der finder man bare en måde at producere maden på kunstigt, så man kan få det året rundt. I Danmark er der ikke noget mere lækkert end at få hvide asparges, friske ærter og jordbær, når de er i sæson," siger Lily.

Ladcykler

”Vi kom herhen på vores ladcykel og cykler generelt til alting, når vi er her. Jeg elsker det, især når det regner, fordi jeg kan sidde i læ under presenningen, når Charlie er den, der cykler. Derudover er det godt for miljøet, og man kan se mange flere steder af København, når man ikke er i bil," fortæller Lily.

Imødekommende mennesker

”Danskerne tænker på sig selv som værende svære at skabe relationer til, fordi de ikke bryder sig om at være sociale med fremmede. Men vi har allerede flere nære venner her, end vi har i USA, fordi danskere er så hjertevarme. Måske er det anderledes dansker til dansker, men vi er blevet budt velkommen med åbne arme af alle, som vi har mødt,” siger Lily.

”Ja, min mor græder meget, når hun er her, fordi hun bliver så berørt over gæstfriheden,” tilføjer Charlie og griner.

Den danske mode

”Sagt af en, der virkelig elsker mode, så er dansk mode et helt kapitel for sig. I kan tage alt på og  intet ser mærkeligt ud. Det er virkelig forfriskende. Ofte kigger jeg på fremmede og ønsker, at jeg kunne gå med det samme som dem. Jeg har bare ikke fantasien til at sætte outfits sammen på den måde. Nogle gange prøver jeg, og når jeg så går ud i verden, frygter jeg, at folk kigger på mig og tænker, at det ser skørt ud. Men ingen kigger! Jeg elsker, at man kan gå med lige det, man vil. Det er så inspirerende," siger Lily.

Fodboldkampe

”Når folk drikker sig fulde til fodboldkampe, bliver de meget sødere og kærligere, i stedet for at komme op at slås. Når vi tager ind og ser fodbold i England, ser vi altid nogle, der bliver agressive og konfronterende, men her i Danmark krammer fuldvoksne mænd hinanden på kryds og tværs. Der er altid masser af kærlighed i Parken," fortæller Charlie.

Snak med naboerne

”Når vi tager hjemmefra, skal vi altid gå ti minutter før, fordi alle i nabolaget har lyst til at hyggesnakke. For eksempel om det nye skraldesystem, som bestemt ikke er populært, hvor vi bor. Eller om vejret, selvfølgelig," siger Charlie.

Mødet med børn

”De børn, som vi har mødt, er virkelig søde. Da vi var her til Halloween sidste år, og børnene ringede på vores dør, bød vi dem velkommen med en kæmpe skål med slik – og børnene tog kun ét stykke hver! Da vi sagde, at de gerne måtte tage tre stykker hver, blev de helt chokerede. Når vi fejrer Halloween i USA, tager børnene en hel håndfuld hver og flygter, inden man kan nå at stoppe dem. Vi blev pludselig det mest populære hus på gaden, fordi rygtet gik, at hos os måtte man gerne tage mere end ét stykke.”

Mindre stress, mere ro

”Selvfølgelig har danskere også travlt og bliver ramt af stress, men samfundet er mindre stressfyldt end USA. Danskerne er bedre til at tage pauser, og livet føles mindre hektisk her end i Los Angeles. Hvis man laver ingenting en dag eller tager lange pauser i USA, føler man sig skyldig og bliver set ned på. Her kan man se på gaderne, at folk tager sig tid til at drikke kaffe, læse bøger, ses med venner og trække vejret. Det er næsten den største grund til, at vi elsker Danmark: Vi bliver de bedste versioner af os selv, når vi er her, fordi vi har tid til at mærke efter," siger Lily.

Guf

”Der er jo intet bedre end guf på en isvaffel. Da jeg skulle købe is sidste sommer, spurgte ekspedienten mig, om jeg ville have guf på. Jeg havde aldrig hørt om det før, så ekspedienten tog beslutningen for mig og puttede det på. Min verden har aldrig været den samme siden. Hver gang, jeg bestiller is nu, overvejer jeg at bestille et helt bæger med guf ved siden af, fordi det er så lækkert,” siger Charlie.

Museer – og maden der

”Museerne i Danmark er virkelig fantastiske. Men til vores overraskelse er caféerne på museerne også enormt gode. Der er altså ikke god mad på museer i andre dele af verden,” griner Charlie.

Sommerhuse

”De danske sommerhuse. Behøver vi at sige mere? Vi har også lært, at vi ikke skal kontakte nogen i løbet af juli, for der forsvinder folk ud til deres sommerhuse. Vi har været på besøg i nogle af vores danske venners sommerhuse, og det er det mest afslappende, vi kan komme i tanke om. Det er den allerbedste livsstil," siger Lily.

Myldretrafikken

”Det er virkelig sjovt, at I synes, der er tæt trafik her. Det er der altså ikke. Trafik eksisterer slet ikke i København, hvis man sammenligner det med trafikken i LA. Det er også virkelig morsomt, at I får det til at lyde som om, at I skal til en helt anden verdensdel, når I bare skal køre over en time i bil. Det tager os mindst en time at komme til en kaffebar hjemme i Los Angeles,” siger Charlie.

Børn på gaden

”Det er så sødt, når børnehavebørn er på tur, hvor de går hånd i hånd med hinanden på fortovet og har deres pædagoger og lærere med. Intet er sødere end det. Det er alt for usikkert for små børn at tage på gåture i Los Angeles, så det ser man aldrig. Tænk over det, næste gang I ser sådan en flok komme gående og sæt pris på, hvor nuttet det er,” siger Lily.

”Jeg får altid lyst til at tage billeder af det, men så kommer jeg i tanke om, hvor creepy det er, at en voksen mand som mig vil tage billeder af små børn,” griner Charlie.

Restauranter og kaffebarer

”Her er de bedste restauranter i verden. Uden sammenligning. Vi har lyst til at spise ude hver aften, når vi er her, men må lige minde os selv om, at det bliver alt for dyrt i længden. Jeres kaffebarer slår også alle andre. Sverige prøver at tage ejerskab over at lave den bedste kaffe, men mellem os, så ved vi godt, at danskerne slår svenskerne med længder,” fortæller Charlie.

Lily Collins og Charlie McDowell

  • Lily Collins er skuespiller og er bedst kendt for sine roller i "Emily in Paris", "Love, Rosie", "Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile" og "To the Bone".
  • Charlie McDowell er filminstruktør og manuskriptforfatter og står bag film som "Windfall" og "Gilded rage".
  • Parret har været sammen i tre år.
  • De har base i Los Angeles i USA, men købte i 2023 et hus i København. I slutningen af 2023 købte de endnu et hus i kartofelrækkerne, hvor de tilbringer meget af deres tid.