Moneypenny: Her er vores tre-trins-guide til investering
De får løn for at arbejde – og så tjener de flere penge ved at investere lønnen. Smart, ikke? Linnéa Schmidt og Ann-Christina Lykke Motzfeldt har lavet investeringsfællesskabet Moneypenny & More, hvor kvinder hjælper kvinder med at komme i gang med at investere. Og målet er økonomisk tryghed, lighed og frihed.
Hvordan skal man forstå et aktieindeks? Hvor meget skal man smide i markedet? Og hvad ligger der i ordet kurtage? Det var den slags spørgsmål, som Linnéa Schmidt og Ann-Christina Lykke Motzfeldt hver især sad med, da de med usikre hænder købte deres første aktier for år tilbage. Spørgsmålene var mange, men svarene få, for der var langt imellem venner og bekendte, der kendte noget til investering.
Ann-Christina: "Jeg havde sådan lyst til at snakke med nogen om aktier, men jeg kendte ikke særlig mange andre, der handlede på det tidspunkt – og nærmest ingen kvinder," siger Ann-Christina, der købte sine første aktier i 2008.
Linnéa, der startede med at investere nogle år senere, nikker bekræftende.
Linnéa: "Præcis! Jeg var med i et forum dengang, jeg boede i Sverige, og det hjalp mig meget. Jeg var aldrig kommet i gang uden. Men da jeg så flyttede til Danmark i 2016, kunne jeg ikke finde noget i samme stil, og det var lidt ærgerligt, syntes jeg. For det er bare rart at have et fællesskab omkring det," siger Linnéa, der i dag arbejder for at inspirere flere kvinder til at kaste sig over investering. Hun og Ann-Christina driver nemlig det investeringsfællesskab for kvinder, der hedder Moneypenny & More.
Uafhængigt af hinanden ledte de nemlig begge to efter et forum, hvor de kunne få lov til at spørge løs, dele tips og tricks og debattere gode og dårlige aktier. Men på trods af ihærdige forsøg viste det sig hurtigt, at udbuddet ikke var særlig stort.
Linnéa: "Det var ikke, fordi der overhovedet ikke var grupper med den slags, men det var få og primært mænd, der var med i dem – og tonen var lidt hård. Så jeg følte mig ikke så velkommen," husker Linnéa.
Det var kommentarer som ”Hvorfor spørger du om det her?” eller ”Google it”, der mødte de to investorer, når de forsøgte sig med et par spørgsmål i de forskellige etablerede forummer.
Ann-Christina: "Jeg tror, at jeg stillede to spørgsmål, og så stillede jeg ikke flere. Det hjalp mig slet ikke, og det var ikke særlig rart at blive mødt af som nybegynder."
Linnéa: "Nej, det var svært at navigere i, når man ikke kendte begreberne. For hvad var det præcis, jeg skulle google? Finansverdenen har et helt bestemt lingo. Man taler om investering på en måde, så det helst skal føles lidt svært, for så er det forbeholdt nogle bestemte mennesker. Det provokerede mig, hvis det var det, der skulle holde mig fra at investere."
Svære fagbegreber og komplekse ordstillinger satte dog ikke en stopper for Linnéa, der købte sine første aktier for syv år siden. På det tidspunkt var hun og hendes kæreste i gang med at købe deres første lejlighed, og de havde derfor netop taget et lån i banken.
Linnéa: "Tidligere havde jeg aldrig tænkt særlig meget på penge. Jeg havde haft jobs og tjent penge. Brugt lidt af dem og sparet op løbende. Så jeg havde styr på min økonomi, men det var ikke noget, der sagde mig særlig meget. Det var lidt tørt og kedeligt i mine øjne. Men da vi skulle købe lejlighed og låne penge, begyndte økonomi at fylde meget. Det pressede mig nemlig, at der pludselig var en stor gæld og renter, der skulle betales. Det gav mig en form for økonomiangst."
Linnéa pakkede derfor en stor taske og tog ud i sine forældres sommerhus, hvor hun havde ro til at nærstudere en række forskellige blogs med ét fælles emne. Finans. Mange af dem nævnte investering, aktier og fonde – og det kunne hun ikke helt slippe.
Linnéa: "Jeg ville lære, hvad det var for noget," siger hun bestemt og følger op:
Linnéa: "Og det gik op for mig, at det ikke var rocket science – selvom det nogle gange godt kan lyde lidt sådan. Men det var faktisk en model, hvor jeg kunne tjene penge på en nem måde. En måde, som lille mig kunne finde ud af. Kunne det virkelig være rigtigt? Jeg læste mere og mere, og ja, det var der noget, der tydede på."
Hun undersøgte en masse, men hun kunne på et tidspunkt heller ikke vente længere. Derfor oprettede hun et depot, overflyttede lidt penge og kastede sig ud i det.
LÆS OGSÅ: ”Mennesker bidrager med langt mere til samfundet end bare deres løn”
Linnéa: "Jeg var selvfølgelig lidt i tvivl i starten – hvordan ville det gå? Men jeg testede det af og så det som en slags lærepenge. Det vil jeg klart anbefale alle at gøre. For så snart man er i gang – også selvom det er med lidt penge – begynder man at interessere sig mere og mere for det."
Ann-Christina nikker og fortsætter:
Ann-Christina: "Den er god nok, man skal bare springe ud i det, for det er slet ikke svært. Man tror, at man skal læse en masse og vide en masse, inden man kan gøre det, men det bliver man ikke nødvendigvis klogere af. Det er learning by doing."
Hun holder en lille pause, inden hun indskyder:
Ann-Christina: "Selvom jeg godt forstår, at man har lyst at føle sig helt sikker på, hvad man gør. Sådan havde jeg det også selv."
Det var Ann-Christinas tidligere svigerfar, der introducerede hende for aktier. Hele familie var på besøg, da han fortalte sin søn om én bestemt aktie.
Ann-Christina: "”Du skal købe den her aktie – den har aldrig været billigere”, sagde han vidst, og jeg var lidt forvirret over det og spurgte, om det virkelig var rigtigt, at helt almindelige mennesker kunne købe aktier selv. Jeg havde aldrig tænkt på, at det var en mulighed. Jeg troede kun, at det var pensionsforeninger og virksomheder, der kunne gøre det," siger hun.
Ann-Christina: "Men altså, det lød jo sørme spændende! Jeg følte dog, at jeg havde brug for at vide lidt mere om det, inden jeg selv kastede mig ud det."
Kort efter familiebesøget hastede Ann-Christina derfor ned i den lokale boghandel med direkte kurs mod finanssektionen. På hylden stod en bog med titlen ”Tjen en million på aktier”, hvilket lød lovende, så den greb hun ud efter.
Ann-Christina: "Og jeg slugte den råt," siger hun grinede:
Ann-Christina: "Den anbefalede, at man først købte en aktie, når bund og top var på vej op igen. For man skulle passe på med de der ”faldne knive”, tror jeg, at de kaldte det. Derfor gik jeg og ventede og ventede på, at den pågældende aktie skulle komme længere ned. Jeg syntes nemlig, at det lignede, at den ikke havde haft det der knæk endnu. I 2008 begyndte den at vende, og så slog jeg til og købte aktier for en del af min opsparing – meget billigere end min eksmand og hans far havde købt aktien for tidligere. Og det var lidt sjovt, for så var der en længere periode, hvor jeg tjente penge, mens de stadig var i minus," fortæller hun med et smil på læben, og Linnéa indskyder:
Linnéa: "Det var også et godt tidspunkt! Lige efter finanskrisen."
Ann-Christina: "Ja, det var det virkelig! Finanskrisen havde jo fået markedet til at falde og falde i hele 2007, men da jeg købte, var det på vej op igen, og jeg fordoblede nærmest min investering på ingen tid."
LÆS OGSÅ: ”I det regnestykke må jeg desværre meddele, at kvinder ikke bliver set som nogen gevinst”
Fælles ambition
Selvom Linnéa og Ann-Christina i dag arbejder tæt sammen og har daglig kontakt, mødtes deres veje først i 2017. På det tidspunkt havde Linnéa opgivet at finde et eksisterende forum, hvor hun kunne stille spørgsmål og debattere aktier. Så i stedet oprettede hun sit eget, og det blev til Facebookgruppen 'Moneypenny – Kvinder som investerer', som var en pendant til det svenske forum, hun tidligere selv havde været en del af.
Linneá: "Jeg brændte helt vildt meget for at hjælpe og fortælle flere kvinder, at de kunne investere. At det var muligt, og at det slet ikke var svært," fortæller hun.
Og det var netop den gruppe, som Ann-Christina havde ledt efter i flere år. Så hun tog meget forventningsfuld med til et af arrangementerne. En investeringscafé, hvor medlemmerne kunne mødes og vende stort og småt indenfor aktier. Og det var her, at de to investorer løb ind i hinanden.
Ann-Christina: "Jeg syntes, at Linnéa var rigtig sej, og vi snakkede virkelig godt sammen. Så efter investeringscaféen skrev vi lidt og begyndte at tale mere og mere om business," siger Ann-Christina henvendt mod Linnéa, der nikker entusiastisk.
Linnéa: "Ja. Det blev hurtigt tydeligt, at vi havde en fælles drøm. Flere kvinder skulle vide noget om investering. For vi var begge eksempler på, at det kunne lade sig gøre, og at det ikke krævede en finansiel uddannelse eller noget."
Ann-Christina: "Ja! Det har hele tiden været vores vigtigste mål. For nogen ved måske ikke engang, at det er en mulighed. Det var i hvert fald mindblowing for mig. At de penge, som jeg havde tjent i løn, også kunne tjene penge til mig. Og vi har jo begge to oplevet, at det ikke var helt ligetil at få en fod indenfor i den verden. Så hvorfor skulle vi sidde med guldkorn og ikke dele ud af dem? Nej, selvfølgelig skal vi kvinder hjælpe hinanden."
Linnéa smiler og nikker bekræftende:
Linnéa: "Ja, og det er ret magisk at kunne tale med andre kvinder om investering. Hjælpe hinanden," siger hun og indskyder:
Linnéa: "Det er som om, at alle mænd automatisk ved noget om det. Som om der er nogen, der fortæller dem det meget tidligt. Hvis man er til fest eller bryllup, ved ens bordherrer altid noget om investering. Uanset hvad han arbejder med..."
Linnéa: "Min bror for eksempel var tidligt into it. Det har jeg senere fundet ud af, og han er altså kun fem år ældre end mig. Han kunne godt have givet den hemmelighed videre, haha."
Ann-Christina: "Ja. Jeg havde selv lyst til at råbe det ud til hele verden, da jeg fandt ud af det," griner Ann-Christina.
LÆS OGSÅ: Her er danskernes løn: Hvor ligger du?
Selvom det stadig sker, at Ann-Christina og Linnéa kommer til at sidde ved siden af en kvinde til en fest, der ikke har hørt om investering, er der heldigvis også mange kvinder, der kender en masse til aktier og indeksfonde efterhånden.
Linnéa: "Jeg sad ved siden af en kvinde til et bryllup for ikke så lang tid siden, og hun vidste en masse om aktier, og jeg havde bare lyst til at råbe: ”Wuhu!”."
Ann-Christina: "I dag ved folk generelt meget mere om, hvad det er. Der er sket et kæmpe skred på de her få år, og der er kommet en større bevidsthed om det. Før var folk sådan: ”Det lyder spændende, men farligt, så det skal jeg nok ikke selv”. Mens det nu mere er sådan: ”Det har jeg godt hørt om, og jeg har også tænkt på, at jeg skal i gang”."
Linnéa: "Helt enig. Der er flere og flere, der snakker om det. Og som er i gang med at investere. Der er kommet flere helt almindelige mennesker som dig og mig..." siger hun, mens hun rækker armen ud mod Ann-Christina.
Linnéa: "...der investerer og viser det på f.eks. Instagram. Så der er kommet flere forbilleder, og det er da fedt!"
Ann-Christina: "Ja! Vi og mange andre har været med til at skubbe på den her udvikling og give en bevidsthed om, at investering faktisk er en mulighed, og det er jeg meget glad for. For investering er en måde, hvor vi kan skabe mere lige muligheder for mænd og kvinder – for er kvinder stadigvæk lidt bagud."
Linnéa: "Meget bagud!"
Ann-Christina: "Der sker noget hele tiden, men ja, vi er stadigvæk ikke økonomisk ligestillede, men hvis kvinder begynder at investere, kan det måske udligne lidt af forskellen."
LÆS OGSÅ: Dansk topchef: "Jeg vil have, at der som minimum er én kvindelig ansøger med til jobsamtalerne"
Økonomisk frihed
Det er helt tydeligt, at de to investeringsentusiaster er glade for deres beslutning om at hive en del af deres penge ud fra opsparingskontoen og kaste dem ud på aktiemarkedet i stedet for. Det har nemlig samtidig givet dem begge muligheden for at gøre det, som de har gået og drømt om.
Linnéa: "Den tid, hvor jeg har investeret, har været med til at give mig en anden form for økonomisk tryghed og gjort mig fokuseret på mine egne drømme og mål på en mere bevidst måde. Nu fravælger jeg måske at købe en trøje for i stedet at købe en aktie, fordi jeg ved, hvor meget en krone kan vokse. Mit mål er, at jeg skal kunne leve af udbyttet fra mine aktier, og det er ikke, fordi jeg vil stoppe med at arbejde, men det giver mig en økonomisk tryghed," siger Linnéa, der netop har opsagt sit job som forsker for at blive den første fuldtidsansatte i Moneypenny & More.
Ann-Christina: "Kan man ikke sige, at du har valgt drømmen om at blive økonomisk uafhængig til?"
Linnéa: "Jo, for det er mit mål. Jeg vil være økonomisk fri og kunne arbejde frit uden at skulle tænke på penge."
Investeringseventyret har også givet Ann-Christina andre muligheder, end hun måske ellers ville have haft. Afkastet har nemlig skabt et økonomisk råderum, så hun for nogle år siden turde springe ud som selvstændig med sit eget reklamebureau.
Ann-Christina: "Det med at være selvstændig har været en drøm, jeg altid har haft. Og det har jeg kunnet gøre, fordi jeg har følt mig økonomisk uafhængig de seneste seks år på grund af mine investeringer. For med dem som buffer vidste jeg, at jeg havde økonomi til at klare mig i et par år, hvis nu der skulle være perioder, hvor jeg ikke tjente så meget i firmaet. Så allerede nu har det at investere givet mig muligheden for at udleve nogle af mine drømme. Og så byder nye drømme ind, men nu kan jeg tillade mig at drømme endnu større end tidligere."
Derfor er hverken Ann-Christina eller Linnéa i tvivl om, at de vil fortsætte med at investere – også selvom verden byder på pandemi, krig og inflation.
Ann-Christina: "Der kommer altid en ny krise eller noget andet, så det handler bare om at komme ud på markedet og blive der."
Linnéa: "Ja. Man skal ikke tænke så meget over, hvornår det er det bedste tidspunkt. For der er ikke nogen, der kan forudsige, hvordan markedet kommer til at udvikle sig alligevel. Det går op og ned hele tiden – og det vigtigste er at være til stede. Vi plejer faktisk at sige, at det bedste tidspunkt for at investere var i går."