15 ting du skal skrive i din jobansøgning for at sikre samtalen
Er du også i tvivl om, hvad du skal skrive i din jobansøgning? En rekrutteringsansvarlig hos A.P. Møller - Mærsk og en karrierevejleder guider dig her til, hvordan du skriver en god ansøgning.
Der er ord, du absolut ikke må skrive i en jobansøgning, og så er der de ord, der til gengæld er særligt gode at bruge, når du sidder ved tasturet foran din computer og skal overbevise din – forhåbentligt nye – chef om, hvorfor det er dig, der skal have jobbet.
Vi har på ALT.dk allieret os med Anne Marie Valentin, der er karriererådgiver og indehaver af firmaet Intojob, samt Kristoffer Hvenegaard Isaksen, rekrutteringsansvarlig for A.P. Møller - Mærsk i Danmark og Norden. Sammen vil de her guide dig til, hvordan du skriver en god ansøgning, som fanger blikket i virksomhederne.
De har nemlig begge læst stakkevis af ansøgninger igennem og ved, hvilke ord der efterlader et godt indtryk hos din kommende arbejdsgiver.
Læs med her og bliv klogere på, hvilke ord du bør bruge i din jobansøgning:
1. Løse
”Ansøgerens fornemmeste opgave er at fortælle, hvordan du kan hjælpe arbejdsgiveren," fortæller Anne Marie Valentin.
"Nævn derfor i ansøgningen, hvordan netop du kan være med til at løse det problem eller den udfordring, som de har.”
2. Erfaring
”Gentag aldrig dit CV i din ansøgning, for folk gider ikke læse det samme to gange. Men fremhæv nogle erfaringer, der understøtter det, som du skriver i dit CV, og som understøtter, at du er den rigtige kandidat til jobbet,” siger Anne Marie Valentin.
3. Eksempelvis
”Du må meget gerne komme med eksempler på dine kompetencer i din ansøgning,” fortæller Anne Marie Valentin.
”Opgaven som kandidat er at gøre læseren tryg, og det kan dig gøre med korte, relevante eksempler. At du eksempelvis er formand for en forening eller har skrevet artikler før, hvis dette er relevant for jobbet. Nævn i din ansøgning dog kun de eksempler på dine kompetencer, som kan tjene dig.”
4. "Jeg har en evne til..., fordi...".
”Hvis du skriver i din jobansøgning, at du er dynamisk og forandringsparat… punktum, så giver det ikke læseren i den anden ende særligt meget at gå ud fra," fortæller Kristoffer Hvenegaard Isaksen.
"Det har langt højere værdi for os, hvis vi kan se i din jobansøgning, hvorfor du er dynamisk og forandringsparat, eller hvordan du er det.”
5. Motivation
”Jeg opfordrer folk til at lave en motivationsliste og finde ud af, hvordan den faglige motivation og personlige motivation fordeler sig," siger Anne Marie Valentin.
"Og skriv så derefter det ind i din ansøgning, som både er en motivation for dig og en fordel for virksomheden.”
6. Samarbejde
Anne Marie Valentin opfordrer desuden til, at du i din jobansøgning kommer ind på din tilgang til samarbejde.
”Vi ved i dag, at hvis vi er gode til at samarbejde, så kan vi få 2 + 2 til at give 27. Skriv derfor i din jobsøgning, hvordan du bedst samarbejder med andre.”
LÆS OGSÅ: Sådan kommer du til at elske dit job
7. Godt match
”Når du i din ansøgning gør opmærksom på et match mellem dig og den stilling, du søger, samt de opgaver, der skal løses i virksomheden, hjælper du arbejdsgiveren med at forstå, hvorfor de skal vælge dig,” siger Anne Marie Valentin.
8. Mission
Det kan ifølge Anne Marie Valentin være en fordel at sætte dig ind i, hvilken mission virksomheden er på – og matcher den med din, så er det noget, som du i høj grad bør nævne, forklarer hun.
”Tal i ansøgningen ind i den mission, som virksomheden er på, og tal ind i den udfordring, som de har på markedet lige nu – og tal ikke mindst ind i, hvordan du kan hjælpe dem med at komme i mål.”
9. Personlighedstype
Ifølge Kristoffer Hvenegaard Isaksen kan det også gavne dig at komme ind på, hvordan din personlighedstype kan styrke arbejdsgiveren.
”Man er ofte placeret et sted mellem ekstrovert eller introvert, men hvor end du er på skalaen, så er det en katalysator for forskellige styrker, og de personlige kompetencer er gode at beskrive i din jobansøgning."
LÆS OGSÅ: 8 råd til, hvordan du aldrig kommer for sent igen
10. Særligt denne styrke
Er der noget, som arbejdsgivere glider let henover, når de læser en jobansøgning, så er det ubegrundede, komplette beskrivelser, siger Kristoffer Hvenegaard Isaksen. At man eksempelvis både er en team-player, men også god til at arbejde selvstændigt.
”Typisk vil en profil trække i enten den ene eller anden retning. Underbyg i din jobsansøgning hellere den retning, som du trækker dig selv i, end at beskrive sig selv som værende komplet,” fortæller han.
”Vi vil faktisk hellere se en ærlig beskrivelse, af hvad du er rigtig dygtig til, end at se en beskrivelse af en komplet person, fordi viser en selvindsigt, som man sætter rigtig høj pris på som arbejdsgiver.”
11. Fremtiden
Det er ifølge Anne Marie Valentin en god ide at tænke i storytelling, når du skriver din jobansøgning, og hun anbefaler, at du i ansøgningen placerer dig selv i virksomheden.
”Bring i din jobansøgning arbejdsgiveren med ind i fremtiden og giv dem en forestilling om, hvordan du kan blive en del af deres virksomhed og deres team – og hvorfor netop du passer godt ind der.”
12. Internationalt mindset
Søger du ind i en virksomhed med internationalt perspektiv, er det en god ide for dig at nævne, hvorvidt du har et internationalt mindset, fortæller Kristoffer Hvenegaard Isaksen.
”Hvis du kan vise, at du har erfaring med en bred mangfoldighed og kulturel diversitet, er glad for det, og/eller har været på et udenlandsophold, så er det helt klart et plus.”
LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress
13. Forandringsparat
”Virksomheder er i dag i høj grad dynamiske og undergår konstant udvikling, og at kandidaten er forandringsparat, er derfor en ting, som man kigger efter i mange virksomheder,” siger Kristoffer Hvenegaard Isaksen
14. Arbejdskultur
Hvis du har overskud, så er cherry on the top, i hvert fald hvis man spørger Kristoffer Hvenegaard Isaksen, at du gør dig nogle tanker om, hvilken kultur det er, du vil træde ind i på arbejdspladsen.
”Det er rigtig godt at vise en jobansøgning, at du har gjort dit forarbejde: At du er med på, hvilken virksomhed det er, du søger ind i, og at du har et opdateret blik på, hvordan den ser ud.”
15. Ærlighed
Kristoffer Hvenegaard Isaksen opfordrer dig desuden til, at du er ærlig i din jobansøgning.
”Det lyder måske lidt kliche, men ærlighed er afgørende. Det er både den bedste og nemmeste måde at beskrive sig selv på, men det er også det, der giver mest værdi til arbejdsgiver. For kun her kan de så se, hvorvidt din profil kan passe til stillingen og ind i virksomheden.”