Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress
Her er grunden til, du ikke opdager, at du er stresset.
Du har hjertebanken, kan ikke koncentrere dig og har problemer med at sove om natten. Måske det har stået på et stykke tid, men du har slået det hen. Selvfølgelig er du ikke stresset, tænker du.
Men måske du skal stoppe og mærke ordentligt efter. Der er især 9 oversete tegn på, at du har stress, og det er ikke unormalt, at du først erkender, at du skal tage dine symptomer alvorligt, når de har stået på alt for længe.
Mange af os er nemlig for dårlige til at erkende, at vi er blevet ramt af stress, og det kan være med til at forværre tilstanden. Sådan lyder det fra flere eksperter, som ALTfordamerne.dk har talt med.
Identitetskollaps
En af hovedproblemerne, når det gælder at anerkende, at du er stresset, kan være dit engagement i dit job. Netop fordi mange af os brænder for det vi laver, er det nemlig svært at indse, at jobbet kan være årsagen til, at vi bliver syge.
- Vi bruger os selv for at kunne løse vores arbejdsopgaver. Vi bruger personlige egenskaber som empati, kreativitet, koncentration, hukommelse, og fantasi, siger Malene Friis Andersen, psykolog og ph.d. hos Det Nationale Center for arbejdsmiljø, til ALTfordamerne.dk.
- Det er vigtigt for os at bevare troen på, at vi er velfungerende mennesker, for det er sådan, vi er overlevet igennem tiden. Stress kan opleves som et identitetskollaps, og det vil vi som mennesker gøre rigtig meget for at udsætte, tilføjer hun.
LÆS OGSÅ: 11 råd mod stress, som virker
Udvikler du stress, bliver din evne til at koncentrere dig, føle empati og være kreativ nedsat, hvilket betyder, at du bliver dårligere til at udføre dit arbejde. Det medvirker også til, at vi stritter imod betegnelsen "stressramt".
- De egenskaber og kvaliteter, du anvender i det moderne arbejde, er altså en del af din personlighed. Derfor er det ikke længere bare et spørgsmål om, at du ikke slår til som medarbejder mere, når du udvikler stress. Du oplever også, at du ikke fungerer som menneske. Du bliver ramt på din identitet og hele din eksistens, siger Malene Friis Andersen og forklarer, at det er svært at sige højt, at man oplever, at man ikke længere fungerer som menneske såvel som medarbejder.
En tom tank
En anden årsag til, at du helst ikke vil smide håndklædet i ringen og gå ind til chefen for at melde dig syg, er, at du måske ser det som et tegn på svaghed.
- Vi har en viden om, at vi får stress, fordi vi er gået ud over vores grænser, og der er ikke mange af os, der er glade for at erkende, at vi har en svaghed. Der er en biologisk grund til, at vi ikke har lyst til at erkende, at vi er svage. Derfor prøver vi at slå det hen, indtil kroppen for alvor siger fra, siger Jeanett Bonnichsen, der er psykolog og direktør ved Center for Stress og Trivsel.
LÆS OGSÅ: Chris MacDonald: 3 simple råd der modvirker stress
Det er rent overlevelsesinstinkt der er skyld i, at du overser dine symptomer og knokler videre på jobbet. Et instinkt, der i vores moderne liv, hvor vi ikke skal kæmpe for at overleve fra dag til dig, er uhensigtsmæssigt.
- Hvis du fylder benzintanken på din bil, ved du, der på et tidspunkt er en orange lygte, der begynder at lyse for at fortælle dig, at tanken er ved at være tom, og at du skal fylde benzin på den. Men det er som om, at vi ser de tegn, vi får fra kroppen om, at vores egen tankn er ved at være tom, som et svaghedstegn, mere end vi ser det som en information om at "Hey, nu skal du lige gøre noget andet," siger Bonnichsen.
Hvis vi lærte at se tegnene fra kroppen som at signal om, at vores egen mentale benzintank trænger til at blive fyldt op, så ville vi ikke gå ned med stress, mener hun.
LÆS OGSÅ: Sådan vender du tilbage til jobbet efter stress
LÆS OGSÅ: Så farligt kan det være at sove for lidt
LÆS OGSÅ: 4 råd: Sådan håndterer du akut stress på jobbet