Æg og opbevaring

Æg er slet ikke så farlige, som vi tror – hvis du følger disse syv grundregler

Syv gode råd, så du kan føle dig helt tryg, når du har med æg at gøre.

Æg er på mange måder en genial spise. De er fulde af protein og næring, kan holde sig i ugevis – og så kommer de i en ret unik indpakning fra naturens side.

Omvendt er æg også forbundet med mange myter og bekymringer, særligt frygten for salmonella hænger stadig ved hos mange, efter tusindvis af danskere blev syge efter indtag af æg i 1990'erne. Men i dag er det faktisk en række andre ting, som du bør være særligt opmærksom på, når du håndterer æg i køkkenet.

– Æg er ikke så farlig en råvare mere, som det har været, forklarer Annette Perge, som er seksionsleder for gruppen, der beskæftiger sig med mikrobiologisk forurening hos Fødevarestyrelsen.

– Vi ved fra undersøgelser, vi har lavet, at der er mange, som husker det med, at man ikke må bruge rå æg til retter, der ikke bliver varmebehandlet. Og det er rigtig svært at få det 'mind set' ændret til, at det nu er noget andet, som man skal fokusere på.

Hvad enten du er til æggekage, blødkogte æg, en rå blomme til din røget sild eller du bare gerne vil puste æg til påske, er her nogle vigtige grundregler at følge.

Syv gode råd om æg fra Fødevarestyrelsen:

1. Opbevar æg på køl

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl, både af hensyn til holdbarheden og fødevaresikkerheden.

I butikkerne er der et krav om, at æg skal opbevares ved max 12 grader. Tilsvarende bør forbrugerne opbevare æg køligt, da bakterier har bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur.

Foto: Getty Images

2. Du må gerne bruge rå æg – men brug pasteuriserede æg til ældre, syge og små børn

Der er så lille en risiko for at få salmonella af danske æg, at Fødevarestyrelsen allerede i 2013 gik væk fra at fraråde brugen af rå æg.

Så længe du har at gøre med friske æg, kan du i dag sagtens bruge blommen fra almindelige æg til at lave hjemmelavet is, ovenpå pariserbøffen eller i bagværk, hvor alt ikke er varmebehandlet.

– Vi har i Danmark særstatus for salmonella i æg, da vores forekomst er meget, meget lille, så vi har ikke nogen anbefalinger til forbrugerne om at bruge pasteuriserede æg mere. Men da det er et biologisk produkt, kan man aldrig garantere 100 procent, at der aldrig er salmonella i et æg. Så hvis du er bekymret og skal lave mad til ældre, syge eller børn, kan du bruge pasteuriserede æg – men vi har ikke nogen generel anbefaling om det mere, understreger Annette Perge.

FAKTA - salmonella

Ingen af tilfældene, hvor mennesker i Danmark blev syge af salmonella i 2015, skyldes danske æg.

Kilde: 'Annual Report of Zoonoses in Denmark 2015' fra Danmarks Tekniske Universitet, Fødevareinstituttet

3. Vask aldrig dine æg – heller ikke dem med hønsemøg på!

Foto: Getty Images

Finder du æg med hønsemøg på, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier – og netop derfor er det vigtigt, at du ikke forsøger at skylle dem rene under vandhanen.

– Vi har et krav til ægproducenterne om, at de ikke må vaske æg, fordi hvis man vasker dem, kan der trænge bakterier ind. Der er en fin hinde ude på ægget, og den ødelægger man ved vask, så beskidt vand og bakterier kan trænge ind i æggene, forklarer Annette Perge.

Hvis fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier trænger ind i ægget, kan det forringe holdbarheden – og i værste fald gøre dig syg, hvis ægget spises råt.

Sådan tilbereder vi oftest æg:

Spejlæg: 62%

Blødkogt æg: 53%

Hårdkogt æg: 53%

Omelet: 42%

Æggekage: 40%

Kilde: Søndagsavisen

Foto: Colourbox

4. Tænk over, hvordan du bruger beskidte æg

Faren for salmonella er som sagt meget lille herhjemme. Men hvis du har beskidte æg, så undgå at bruge dem til rå æggeblomme på retten Sol over Gudhjem og opskrifter i den dur.

– Lad være med at bruge snavsede æg til tatar og sådan noget. For så risikerer du ikke, at der kommer noget fra den beskidte overflade på blommen, når du slår dem ud, lyder rådet fra Annette Perge.

– Og ellers kan du fjerne snavset med en tør skuresvamp, hvor du lidt hårdt kan prøve at børste eller tørskrubbe skidtet væk, anbefaler hun.

Er der lidt rester af snavs på dine æg, kan du sagtens koge dem og spise dem helt, som du plejer. Ved temperaturer over 75 grader dør alle bakterier.

5. Sprit æg af, inden du "puster æg"

Hvis du vil puste æg til påske, skal du også være opmærksom på, at der kan være bakterier på skallen. Derfor lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen, at man spritter æggeskallen af inden, hvorved potentielle bakterier bliver slået ihjel.

6. Vask hænder, efter du har rørt ved æg

Hvis du har rørt ved æg – og ved æggeskaller – så husk altid at vask hænder bagefter, før du rør ved noget andet.

7. Smid ødelagte æg ud

Sørg altid for, at det er hele æg, du køber. Hvis der er revner i et eller flere æg i din æggebakke, er membranen ødelagt, og så kan der komme forurening ind i disse æg.

Foto: Mode/REX/Shutterstock

FAKTA - Skrappeste kontrol

Danmark har den skrappeste kontrol af æg i Europa, og siden sommeren 2012 har vi haft særstatus i EU. Det betyder, at vi kan stille krav om, at udenlandske æg ikke må indeholde salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

LÆS OGSÅ: Adam Aamann: "Jeg elsker tatar"

LÆS OGSÅ: Laksetatar med æggeblomme, kapers og krydderurter

LÆS OGSÅ: Mesterkokkens gourmet-påskemiddag - få menu & opskrifter her