Hvad er et hjem for dig?
"Et hjem for mig er der, hvor jeg føler mig tryg, og hvor min familie er. Det er også der, hvor jeg indretter mig efter min families behov og ønsker.
For mig er mit hjem i bund og grund en rede, hvor jeg finder ro, kraft og inspiration. Jeg arbejder rigtig meget med at holde mit hoved og min krop i ro og balance, og der er det at have en fast rede fuldstændig afgørende for mig.
Det er også derfor, at vi for omkring 17 år siden valgte at flytte fra København til Thise. Der var ingen, der sagde, at det var en god forretning, men det føltes som det rigtige sted at bygge et hjem. Det har også vist sig at være det rigtige valg, for vi skal bæres ud derfra, før vi forlader det.
Det at have en rolig rede, har gjort, at jeg stadig kan tumle rundt med lidt for mange projekter og arbejde og samtidig være i balance. Jeg tror, det er det, det drejer sig om – jo mere ro du har i dig selv og er i balance, jo mere overskud har du til at være noget for andre.
Og der er ens hjem en af de helt store faktorer – det er i hvert fald virkelig noget, jeg har lært efter at have været med i 'I hus til halsen'."
Hvordan har familielivet ændret sig, efter du er stoppet i 'I hus til halsen'?
"Jeg stoppede i programmet for netop at få mere tid med min familie, og det har jeg fået.
Jeg er meget mere hjemme, og det har også gjort, at jeg har fået mere tid til mine egne projekter i haven, og at jeg kan sove mere hjemme, når vi ikke er på optagelse. Jeg har stadigvæk travlt og er rundt på landevejene, men det er med et helt andet udgangspunkt.
Jeg elsker, at jeg nu har mulighed for at stå op, få min morgenkaffe, åbne hoveddøren og gå en lang tur med huden. Når jeg har haft en rolig morgen derhjemme, kan verden bare komme an, og jeg kan arbejde i døgndrift.
Bare det, at jeg kan komme hjem og gå en tur rundt i haven, giver mig så meget overskud. Det betyder også meget, at jeg kan spise sammen med min familie oftere.
Jeg har en dreng på efterskole og en dreng i gymnasiet, så jeg nyder virkelig, når vi alle endelig er samlet rundt om spisebordet – så gammel er man alligevel blevet."
Hvornår føler du dig allermest i balance og lykkelig?
"Det gør jeg, når jeg tuller rundt i min have omringet af min familie. En helt almindelig, tåget dag i maj måned, hvor alt er stille og roligt, og man kan mærke foråret pible frem.
Og så er jeg mest i balance, når hele familien er hjemme og kan samles om et måltid. Jeg vil endda sige, at hvis jeg kan gå så langt som at lokke familien med ud i haven, hvilket sker meget sjældent, så er jeg den lykkeligste version af mig selv.
Men der skal virkelig overtalelse til, for haven er fars projekt. Det at tumle rundt derhjemme og have tid til forskellige projekter, giver mig følelsen af ro.
Så TID er i virkeligheden keyword for min lykke – og det er noget, jeg har skulle lære mig selv at prioritere."
Har du haft perioder i dit liv, hvor du følte dig udfordret eller ude af balance?
"Ja, jeg kan have virkelig travlt i perioder, og der udfordrer tiden mig. Jeg fungerer dog også bedst i stormvejr, og jeg sætter ild i noget, hvis ikke der sker noget. Og som alle andre har vi også et familieliv, der kan blive udfordret af en masse faktorer.
Jeg er i perioder kommet til at sige ja til for mange projekter, og så er det der, vi har taget vores prioriteter op til revision.
Jeg var specielt udfordret under optagelserne til 'I hus til halsen'. Det at skulle være så meget på og blive hevet rundt i alle kanter samtidig med at skulle nå familielivet, foreningslivet og mine andre projekter, var virkelig hårdt.
Når man har en masse drømme og ideer, samtidig med at der bliver hevet meget i en, så kræver det virkelig, at man mærker efter i maven, hvad man har brug for. Så det er på daglig basis, at jeg manøvrerer rundt i hajfyldt farvand. Jeg tænker tit over, hvem det egentlig er, jeg skal stå til ansvar for.
Der er tit mange, der hiver i en, men er det reelt nogle, som jeg skal stå til ansvar for? Jeg hjælper alle så godt, som jeg kan, men jeg kan ikke præstere over evne. Den, der forlanger mest af en, er oftest en selv.
Så jeg skal tit minde mig selv om mine vigtigste prioriteter, og det er helt klart min familie."
Hvordan kommer du igennem de stormfulde perioder?
"Dorthe og jeg er gode til at tage nogle snakke engang i kvartalet og vurdere, hvad det egentlig er, vi vil bruge vores tid på.
Vi er meget, meget forskellige, hvad angår tid og tempi, så det kan være udfordrende en gang imellem – så derfor bruger vi tid på at forventningsafstemme. Jeg er sådan en, der virkelig sætter mange projekter i gang, og Dorthe er god til at slå knuder på de projekter, jeg får sat i gang – så hun holder mig, heldigvis, til ilden.
Men det gør også, at vi skal bruge noget tid på at komme i sync.
De problemer, vi har i vores del af verden, er oftest tid. Når sygdommen er bekæmpet, så er spørgsmålet altid, hvordan vi så bruger vores tid på jorden bedst muligt. Og min tid er blevet prioriteret anderledes, efter jeg valgte at stoppe i 'I hus til halsen'.
Sådan nogle valg har jeg taget flere gange i mit liv, og jeg er ikke bange for at ændre livsbane – der er altid flere ben at stå på. Men den helt rigtige balancegang mellem projekter og familie finder jeg nok aldrig.
Det er altid kompromisernes kunst, og jeg ved også, at jeg vil lave fejl. Det har altid ligget mig på sinde at vise, at jeg også laver fejl, men i det mindste gør jeg noget ved det."
Om Søren Vester, 47 år
- Uddannet designer fra Danmarks Designskole og indehaver af Vesters Workshop.
- Har medvirket en i række tv-programmer, bl.a. 'Vores genbrugshjem', 'I hus til halsen' og senest 'Søren Vesters have' på DR.
- Han bor med sin kone, Dorthe, og sønnerne Holger og Sigurd i en nedlagt præstegård i Thise ved Limfjorden.
- Er aktuel som medvirkende i Danmarks Indsamling på DR1 den 1. februar, hvor han har besøgt et projekt i Somaliland.