Unge kvinder er særligt udsatte for seksuel chikane: ”Kalder du også din datter en luder?”

Unge kvinder er særligt udsatte for seksuel chikane: ”Kalder du også din datter en luder?”

Det er især unge kvinder i alderen 18-35 år, der har oplevet seksuelle krænkelser på jobbet, viser ny undersøgelse. Det handler i høj grad om magt og er blot ét ansigt på den sexisme, der stadig eksisterer i samfundet i dag, mener organisationen Everyday Sexism Project.

Ida, 21 år, piccoline: ”Sidste år fik jeg et job som piccoline. Jeg starter samtidig med en gut på 28 år (…) På arbejdet begynder han at give mig massage uden nogen form for invitation. Han snakker om mine "kæmpe store bryster", mine "flotte lange ben", mine store "pornolæber" osv. Han gør det endda foran alle andre til frokost. Jeg siger flere gange fra. Ingen siger noget. Hverken til mig eller til ham.”

Kristine, 24 år, tøjbutik: ”Da jeg var 21, arbejdede jeg i en tøjbutik, hvor jeg var den eneste kvindelige ansatte. En dag klappede min mandlige chef mig i numsen og sagde efterfølgende: “Hov, det må jeg vist ikke.” Så grinede han. Det var som om, at hvis han sagde, at han vidste, at det var forkert, så gjorde det ikke noget.”

Rikke, 28 år, pizzeria: ”Som 15-årig fik jeg mit første fritidsjob som tjener på det lokale, familieejede pizzeria. Jeg fik hurtigt navnet 'Pamela Anderson', og efter en del vagter fik jeg at vide, at hvis jeg ikke opførte mig ordentligt, kom jeg i kælderen og fik en tur med bæltet”

Sådan lyder blot tre af de 77 beretninger, som ALT.dk hidtil har samlet fra danske kvinder (og mænd), der har oplevet seksuel chikane i deres arbejdsliv.

Her er der en klar overvægt af beretninger fra kvinder, der har oplevet seksuelle krænkelser som teenagere eller i 20’erne og 30’erne – og det stemmer godt overens med resultatet af en ny Kantar Gallup-undersøgelse, der er foretaget for Berlingske.

Den viser nemlig, at 19 procent af danskerne har oplevet decideret seksuelle krænkelser i løbet af deres arbejdsliv – og at det særligt gælder kvinder i alderen 18-35 år, hvor 48 procent svarer ja til, at de har oplevet sexisme på jobbet.

Det overrasker ikke Zen Donen, der er bestyrelsesmedlem i foreningen Everyday Sexism Project Danmark, der har indsamlet beretninger om sexisme i Danmark siden 2013.

”Der er generelt et bredt aldersspænd i henvendelserne til os, fordi der både er efterskoleelever og kvinder i slutningen af 60’erne, der skriver om noget, der skete tidligere i deres liv eller lige nu. Men det er i høj grad aldersgruppen 18-35 år, der følger med på vores sider og derfor også dem, der henvender sig med seksuel chikane på jobbet”, siger hun til ALT.dk.

Hvorfor tror I, at den gruppe er særligt udsatte i forhold til seksuel chikane på arbejdspladsen?

”Den hurtige konklusion på det er jo noget med, at du som ung oftere er single og fester og konventionelt måske er mere attraktiv – men den anden forklaring er jo, at det også handler om din magtposition på jobbet”, siger Zen Donen og uddyber: 

”Unge kvinder er jo typisk i nogle mere prekære jobsituationer. De er ofte i studiejobs og vikariater og har – som en ny undersøgelse også viser – mindre chance for at få en fastansættelse end mænd med samme uddannelse”.

"Hvem er mest sårbar her?"

Her spiller (manglende) jobsikkerhed og (mindre) erfaring på arbejdsmarkedet også ind, mener Zen Donen:

”Alder og erfaring følges jo tit ad, og jo mindre erfaring, du har, jo mindre tilbøjelig er du måske til at sige fra. Hvis man ser det fra gerningspersonens perspektiv, vil vedkommende ofte tænke: Hvem er mest sårbar her? Hvem er den person, jeg kan være grænseoverskridende over for, uden at jeg bliver afsløret? Så det er ikke nødvendigvis den ”lækreste på kontoret” – men det letteste offer. Fordi det handler om magt.”

Seksualiseret chikane forekommer dog ikke kun i en chef-underordnet-konstellation, siger Zen Donen, selvom det er tilfældet i mange af de sager, som Everyday Sexism Project modtager om seksuel chikane på jobbet:

”Der kan sagtens være et magtsignal i det, selvom det er en kollega eller en praktikant, der gør det. Hvis en ung mandlig praktikant klapper en kvindelig chef i røven, så er det også en måde at tiltage sig noget magt i forholdet ved fx at ydmyge vedkommende, eller fordi de måske er klar over, at vedkommende ikke føler, de kan sige fra.”

Hvad mener I som organisation, at løsningen på problemet kunne være?

”Det her er ikke noget, som hører til en bestemt branche, eller som kun tilhører arbejdsmarkedet. Sexisme er et problem alle vegne i vores kultur, og helt overordnet har vi en mission om, at vi arbejder på at få en samtykkekultur; en kultur hvor samtykke er normen både i de relationer, vi har, og i samfundet generelt.”

”Der er nemlig forskel på, om sexismen går på uønskede berøringer og tilnærmelser, eller om du bliver undermineret fagligt på jobbet og fx oplever, at ordet bliver taget fra dig på møder, at en mandlig kollega får ros for din idé, eller at det automatisk forventes, at du tager referat eller bliver bedt om at lave kaffe. Der er rigtig mange forskellige ansigter på sexisme, og seksualiseret chikane på jobbet er kun ét af dem.”

Hvad skal man gøre, hvis man bliver udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads – eller har en kollega, der gør? Bliv klogere i ALT.dks #MeToo-skole – og del evt. din egen historie med os.

Her er ni uddrag fra unge kvinders beretninger - se resten her:

  1. Anonym kvinde: Da jeg var i starten af 20’erne, var jeg studentermedhjælper i en virksomhed. Direktøren var omkring 40+ år, gift og havde små børn. Alligevel skrev han inde fra sit kontor mails til mig i løbet af hele dagen om, hvor meget han tændte på studine/chef-fantasien.
  2. Majken, 31 år, shippingbranchen: Som elev i 2011 gik min chef (som var kendt for primært at ansætte unge, kønne piger) forbi mig ved printeren og slog mig i røven med en lineal. Det var så hårdt, at den knækkede. Han sagde: “Ups, det må man vist egentlig ikke”. Gik videre og grinede bare til de andre kollegaer. Jeg var lettere chokeret, men vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre, da “det var jo bare for sjov”. Manden med ansvaret for mig som trainee sagde til mig, at hvis jeg ville gå videre med det, skulle jeg sige det til ham. Det er jeg i dag ked af, at jeg ikke gjorde.
  3. Nynne, 38 år, portørvirkar: Da jeg var 18 år, havde jeg arbejde på et sjællandsk sygehus som portørvikar (...) Forud for en julefrokost sagde en kollega, der var mindst dobbelt så gammel som mig: "Jeg håber, du kommer til julefrokosten, for så smækker jeg dig en tur op på billardbordet, og så skal du sgu mærke, hvordan det er at få den af rigtige mænd. Og så hjælper det dig sgu ikke, om du græder eller skriger..."
  4. Anonym kvinde, 20 år, tjener: Betegnelser som ’luder’ og ’kælling’ var ikke unormalt at blive kaldt af mænd på cirka 40 år og op efter. Jeg er også blevet “bollet” bagfra (med uniform), mens jeg arbejdede, kaldt alverdens kvindeorienterede skældsord, slået i røven, taget på bryster, rørt på mit skød og så videre (...) Jeg fik støtte fra enkelte kollegaer, tak, så de omtalte personer blev opsagt. Men kære mænd, hvordan kan I synes, det er fedt at opføre jer på den måde? Som jeg sagde til den ene mand, hvis datter var jævnaldrende med mig: “Kalder du også din datter en luder?”
  5. Anonym kvinde, 27 år, medicinstuderende: For et par år siden var jeg i praktik på et af landets største hospitaler. Mange morgener kom en mandlig overlæge hen til mig, aede mig på kinden og sagde “Godmorgen, smukke”. Det gjorde han ikke ved mine mandlige medstuderende. Når jeg skulle assistere ham til konsultationer med patienter, ville han i alle pauserne snakke om sex og nævnte altid, at han jo var "single og ret flot af sin alder". Et par måneder senere var jeg i klinik på et andet hospital, hvor jeg skulle følge en mandlig overlæge i skadestuen. Jeg nåede kun at være på hans kontor i 20 minutter, før han lagde armene om mig og sagde: “Nu må du ikke blive sur, men jeg synes virkelig, at du er charmerende”. Det var meningen, at han skulle lære mig at undersøge ankler. 
  6. Anonym kvinde, 25 år, tjener: Jeg var ansat som tjener på en lille restaurant, da jeg var 17 år. Den mandlige køkkenchef (der var omkring de 40 år) sagde på min første vagt til mig, at jeg godt lige kunne ”vrikke lidt mere med måsen”, når jeg gik fra bordene, fordi det ville ”score ekstra point, når det var sådan en fin, lille pige som mig”. På min tredje eller fjerde vagt tog han mig på numsen flere gange. Jeg sagde op kort tid efter, og jeg ærgrer mig den dag i dag (jeg er 25 år nu og mor til to piger) rigtig meget over, at jeg fandt mig i det. Jeg håber ikke, det er noget, mine børn nogensinde skal opleve.
  7. Caroline, 39 år, som ung piccoline: Det ligger efterhånden 20 år tilbage… Vi var fire-fem unge piger og ditto antal gamle, klamme mænd i postrummet, hvor vi sammen sorterede post, inden vi piccoliner delte den ud til samtlige kontorer. Det var en ulækker konstellation. Især den ene mand (måske 45 år, mens jeg var 18) var grænseoverskridende. Når vi fx sorterede post, lod han lige sin hånd glide langsomt ned ad ryggen på mig (jeg trak mig væk/ind til bordet). Han var chauvinistisk med en upassende og lummer humor, han kunne finde på spørge ind til os unge piger om sex, selvom vi på ingen måde talte med på den snak. En dag viftede han med et rundstykke formet som et horn og spurgte, om min kærestes pik så sådan ud. Jeg sagde ret hurtigt op fra det job.
  8. Anonym kvinde, 24 år, som tjener og butiksansat: Jeg var tjener til en stor virksomheds jubilæum for et par år siden (...) Ud på aftenen, da vi skulle servere desserten, går jeg ud til gæsterne med en af bartenderne. Da vi skilles ved bordene, vender han sig om, kigger på mig og siger: "Når du trænger til en pik at sidde på senere, så siger du bare til." Jeg havde på intet tidspunkt vist min interesse for ham, og jeg havde op til flere gange nævnt min kæreste. Jeg undgik ham resten af aftenen. 
  9. Trine, 42 år, som ung pige i huset: Det var i 1995-96. Jeg var omkring 15-16 år og var ung pige i huset, hvor jeg passede tre dejlige, små drenge i en helt almindelig dansk familie. Faderen arbejdede i nærheden og kom hver dag hjem og spiste frokost med os. Derefter puttede jeg ungerne til lur, og så sad vi tit lige fem minutter i sofaen og sludrede om løst og fast, inden han skulle på job igen. En dag rejste han sig, gik om på "min side" af sofabordet, bukkede sig ned og gav mig et kys på munden, inden han gik. Jeg husker ikke, at han sagde et ord. Jeg kiggede vist bare ned og var helt stille. Så gik han. Ingen af os nævnte det siden. Jeg sagde op kort tid efter. Jeg kan stadig huske, at hans overskæg stak. 

Få overblikket over det store #MeToo-opgør i Danmark i 2020 og 2021

Hvorfor lige nu? Få overblikket her:

I slutningen af august afslørede Sofie Linde, at en tidligere ”stor tv-kanon” i DR havde truet hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob. Det skete for 12 år siden til en julefrokost i mediehuset.

Siden har debatten om sexisme og seksuel chikane for alvor rullet i Danmark.

Efter Sofie Lindes afsløring er flere kendte værter stået frem med lignende oplevelser med seksuel chikane i mediebranchen. ALT.dks livsstilsredaktør har også delt sin.

  • Den 9. september efterlyste ALT.dk beretninger fra både mænd og kvinder, der har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads. Over 100 beretninger er siden blevet delt – fra en lang række forskellige brancher og aldersgrupper.
  • Den 10. september skrev over 700 kvinder fra mediebranchen under på, at de selv havde oplevet eller været vidne til seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen. På få dage steg antallet af underskrifter til mere end det dobbelte.
  • Den 14. september sendte 10 tidligere praktikanter et brev til ledelsen i DR, hvor de beskrev sexistiske og krænkende oplevelser, de har været udsat for i mediehuset.
  • Den 15. september stod flere kvindelige politikere frem og fortalte om seksuel chikane på Christiansborg.
  • Den 21. september sendte 46 tidligere og nuværende medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til ledelsen, hvor de kritiserede manglende handling over for en sexistisk kultur på avisen.
  • Den 23. september oprettede ALT.dk #MeToo-skolen i samarbejde med HK Privat for at pege på konkrete løsninger, der kan sikre trygge arbejdspladser uden sexchikane.
  • Den 25. september skrev mere end 300 kvindelige politikere under på et opråb mod sexisme og krænkende adfærd i dansk politik.
  • Den 26. september blev det offentliggjort, at over 500 læger også har skrevet under på, at sexisme finder sted på danske hospitaler, klinikker og universiteter.
  • Den 2. oktober bringer Politiken 97 vidnesbyrd fra kvindelige musikere og branchepersoner, som står frem og fortæller om sexisme og seksuel chikane i musikverdenen.
  • Den 7. oktober går Morten Østergaard af som politisk leder for De Radikale, da det kommer frem, at det er ham, har der krænket folketingsmedlem Lotte Rod ved at lægge en uønsket hånd på hendes lår for omkring 10 år siden. Den 10. oktober skriver Morten Østergaard ud på Facebook, at flere kvinder har følt sig krænket af ham, og den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen (R) igangsætter en undersøgelse af Morten Østergaard og seksuel chikane i partiet.
  • Den 8. oktober siger 689 forskere fra universitetsverdenen fra over for sexisme og seksuelle krænkelser og fortæller bl.a. om overgreb og trusler i deres branche. 
  • Den 12. oktober siger 664 filmfolk fra over for sexisme og krænkelser i deres branche i en åben erklæring, der bl.a. støtter op om tidligere produktionsassistent Emilie Moth, som 30. september stod frem i Ekstra Bladet og fortalte om seksuelle krænkelser. 
  • 19. oktober: Frank Jensen fortæller på et pressemøde, at han går af som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. Han mister i samme ombæring tre ud af sine fire bestyrelsesposter, hvor den fjerde, Rockwool Fonden, stadigvæk overvejer, om Frank Jensen skal være en del af bestyrelsen. Få hele overblikket her.
  • 27. oktober: 11 initiativtagere har samlet 284 underskrifter fra kvinder i fagbevægelserne, som siger fra over for en sexistisk kultur og krænkelser internt i deres egen branche.
  • 9. november: 1.485 skuespillere, instruktører, producenter, ledere, sangere, musicalperformere, dansere, koreografer, undervisere og elever er i en rapport fra Aarhus Universitet blevet spurgt ind til grænseoverskridende adfærd på deres arbejdsplads. Her svarer hver anden kvinde og næsten hver fjerde mand, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Og at den grænseoverskridende adfærd oftest kommer fra en leder. Det skriver Politiken på baggrund af rapporten.
  • 11. december: Jens Gaarbo stopper på TV2, efter en advokatundersøgelse, der undersøger kulturen på TV 2, har vist, at han handlede forkert og udviste "dårlig dømmekraft", da han var nyhedschef på kanalen fra 1997-2003.
  • 15. december: 54 kvinder og 3 mænd har skrevet 143 vidnesbyrd om sexisme i arkitektbranchen, som politikenbyrum.dk bringer. De har samtidig startet en underskriftindsamling for alle, som enten har oplevet eller været vidne til sexistisk adfærd i arkitektbranchen i Danmark. 
  • 5. januar: Den kendte TV 2-vært Jes Dorph-Petersen er efter indberetninger fra to tidligere kvindelige medarbejdere blevet afskediget. Afskedigelsen skal ses i lyset af den advokatundersøgelse, TV 2 påbegyndte i efteråret, hvor flere kvinder stod frem og fortalte om grænseoverskridende og krænkende adfærd på TV 2.
  • 14. februar: En tidligere sekretær i Socialdemokratiets top står frem hos DR og fortæller, hvordan tidligere minister for by-, bolig- og landdistrikter Carsten Hansen i 2010 under en sommerfest var grænseoverskridende og krænkende overfor hende. "Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand’," fortæller Louise Kwang blandt andet. Sagen endte dengang med, at hun fik en undskyldning, hvis hun skrev under på en tavshedsklausul. Det fortrød hun siden, fordi hun derfor ikke havde nogen at tale med sagen om. Hun fortsatte i jobbet, men gik ned med stress. I dag ønsker Louise Kwang at advare andre om at skrive under på en sådan aftale. Carsten Hansen ønsker ikke at stille op til interview, men svarer i en mail til DR, at aftalen blev indgået med Louise Kwang selv og HK, der repræsenterede hende, og at han ikke finder anledning til at kommentere yderligere.