10 spørgsmål du gerne vil stille dit barns pædagog
Hvad sker der egentlig i mit barns vuggestue, efter jeg er gået?
Hvor forsvinder din datters vanter hen, og passer det, at hun holder op med at græde, når du er gået?
Journalist og mor Jo Brand har sat en pædagog stævne for at få svar på typiske ting, vi forældre undrer os over.
1. Hvorfor er I så få på stuen om morgenen?
2. Hvorfor er pædagoger så tit syge?
Vi er så mange samlet i så små rum, så smitterisikoen er stor. Men efter at vi hos os har indført, at alle skal vaske hænder, når de kommer om morgenen, har det faktisk hjulpet. Derudover er sygdom og holdningen til sygdom også noget, vi drøfter og har en mening om. Hos os er der for eksempel ikke noget, der hedder øv-dage. Men på den anden side skal det heller ikke være sådan, at man skal komme på halvsyg på arbejde og forvente, at andre tager hensyn til en. Når man er her, skal man præstere sit ypperste!
LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn
3. Hvor forsvinder mit barns tøj hen?
Vi har sådan en slange, der ikke får nok mad, og så spiser den børenes strømper … Nej, tøjet kan forsvinde på så mange måder. En toårig kommer lige forbi garderoben og ser en dejlig rød trøje, som hun tager med sig. Hun ender med at smide den i et hjørne, og så ryger der måske et tæppe oven på og så en pude … Med andre ord: tøj forsvinder. Især, hvis der ikke står navn i det. Men det meste ender i glemmekassen. Der ligger meget dejligt tøj dernede!
4. Hvorfor må jeg ikke få at vide, hvem der har bidt mit barn i kinden?
Nogle gange bider børn, fordi de har et problem. Det kan for eksempel være, at der er tale om en dreng, der ikke har lært at sige fra, når andre børn kommer for tæt på, og derfor bider han. Hvis vi sagde hans navn til forældrene til de børn, han havde bidt, ville det sætte ham i et dårlig lys. I stedet sætter vi en voksen på drengen, der kan hjælpe ham med at reagere anderledes på de her her-og-nu-følelser, der opstår, og så løser problemet sig som regel.
5. Hvorfor stoler I op så tidligt på stuen?
Fordi det er det rareste for børnene, er det sådan hos os, at der altid skal være en stue, hvor der ikke bliver stolet op, før vuggestuen er lukket. Det er heller ikke rart som forældre at komme og se, at der er stolet op. Det giver dårlig samvittighed og stress, fordi man føler, man henter for sent. Men vi lader ikke alle stuer være åbne, for så ville der kun være en pædagog på hver stue, hvilket ikke nok til at tage sig af flere børn. Derfor er det mere trygt at samles i en stue sidst på dagen.
LÆS OGSÅ: Vuggestue-pædagoger: Vi laver samlebåndsarbejde!
6. Hvorfor er mit barn altid tørstig og sulten, når det kommer hjem?
7. Hvorfor skal forældremøder tage så lang tid?
8. Helt ærligt: Passer det, at mit barn holder op med at græde, lige når jeg er gået?
9. I siger, man bare skal ringe, men hvor går grænsen?
10. Hvis jeg er irriterende, smitter det så af på mit barn?
Nej, du kan være lige så pernitten og hønserøvs-agtig, som du vil. Dit barn har stadig sin uskyld!
LÆS OGSÅ: Indkøring: Benediktes første uge i vuggestue
Her får du desuden pædagogens 10 bud på, hvordan du som forælder gør dit barn (og hendes pædagogs) hverdag i institutionen lettere.
1. Respekter institutionens rutiner
Eftermiddagsfrugt, morgensamling og sangleg bruges blandt andet til at lære børnene at sidde stille og roligt sammen, og så kan det være forstyrrende, at en forælder kommer marcherende ind midt i det hele. Så tjek med pædagogerne, før du gør det til en (dårlig) vane.
2. Bland dig
Det er helt normalt, at du som forælder kan være i tvivl, om hvorvidt det er på sin plads, at du blander dig, når du oplever, at to af de andre børn har en konflikt. Men mens du står og funderer over det, er den ene begyndt at skrige så højt, at en pædagog er kommet ilende, og du sidder og skammer dig over din konfliktskyhed. Så husk: Som forælder er du også en del af vuggestuen, og du har ikke kun ansvaret for dit eget barn. Bryder du dig ikke om selv at gå ind i konflikten, så hent en pædagog.
LÆS OGSÅ: 7 trin til det gode farvel
3. Ingen syge børn i vuggestuen
Kun helt raske børn hører til i vuggestuen. Alt andet er ganske enkelt synd for barnet og de andre børn, der ellers risikerer at blive smittet.
4. Skriv navn i tøjet
Du kan da godt lade være med at skrive navn i dit barns tøj, men risikoen er bare, at tøjet bliver byttet rundt og i værste fald forsvinder.
5. Kom til forældremøderne
Hvis du ikke kommer til forældremøderne og sætter dig ind i, hvad der foregår, risikerer du, at vuggestuen for dig bare bliver et sted, hvor du henter og afleverer dit barn, frem for et sted, der er en vigtig del af dit barns hverdag.
6. Giv dit barn børnevenligt tøj på
Det kan godt være, at skjorter, kjoler med bånd og stramme bukser er smarte, men de er altså besværlige at få af og på. Særligt når man er ved at lære at tisse på toilettet.
LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget
7. Bestem, hvor lang tid, du vil bruge på at hente og bringe
Når dit barn græder som en besat, når du afleverer, eller nægter at komme med dig, når du henter, kan det være fristende at blive og vente på bedre tider. Men lad være med at give dit barn ansvar for, hvornår du skal gå, eller hvornår I skal hjem. Hvis du har besluttet dig for, at en aflevering skal tage ti minutter, skal den tage ti minutter.
8. Snak med pædagogen hver dag
Kan du finde lidt overskud frem, så hør lige en af pædagogerne, om der skulle være sket noget specielt i løbet af dit barns dag – det vil være et godt udgangspunkt for en snak med dit barn.
9. Vær nærværende, når du henter dit barn
Dit barn har fortjent dit nærvær, når I ikke har set hinanden hele dagen, så sæt nu den mobil på lydløs, når du henter dit barn.
10. Dit barn er ikke det eneste
Dit barn er jo så sjovt, smukt, dejligt, klogt, særligt og meget følsomt, så selvfølgelig skal dets behov dækkes. Men når du har valgt, at dit barn skal gå i en vuggestue, har du også valgt rammerne, og de består altså af flere børn. Det er ikke kun dit barn, der skal have en dejlig dag. Det skal alle børnene.
LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige vuggestue
LÆS OGSÅ: 3 apps der styrker det lille barns finmotorik og koncentrationsevne