Det 5. tigerspring: Din baby er nu 26 uger

Hvad sker der under dit barns femte tigerspring? Det forklarer sygeplejerske, sundhedsplejerske og lægeeksamineret klinisk kostvejleder Anette Straadt her.

alt.dk logo

Det femte tigerspring markerer en periode med stor individuel variation, hvor barnet udvikler sig i forskellige retninger. 

Hvert barn er forskelligt, og nogle fokuserer på motoriske færdigheder, mens andre bliver mere sociale eller sprogligt bevidste. Samtidig begynder din lille baby at reagere på adskillelse fra forældrene, hvilket kan kræve ekstra tryghed.

Barnet gennemgår store forandringer, og selvom det kan være svært, når sanserne udvikler sig i høj fart, er det også en tid med masser af spændende fremskridt. Tigerspringet kan være intenst for både barn og voksen, men for nogle er det nu, de begynder at forstå, at mor eller far kan gå væk, og det kan være en stor omvæltning for dem.

OBS: Teorien er ikke bekræftet

Vi tager i denne artikel udgangspunkt i teorien om tigerspring. Den stammer fra 1990’erne, hvor 15 mødre deltog i et studie, hvor de noterede udviklingen i deres babyers adfærd.

Teorien blev efterfølgende den gængse metode til beskrive de forskellige faser i babyers udvikling, men i de senere år er billedet blevet nuanceret, og i dag er det alment kendt, at teorien er forsimplet og uvidenskabelig.

Så det skal du have i baghovedet, når du læser artiklen. Lad dig ikke stresse af, at dit barn ikke udvikler sig på præcis samme måde, som det beskrives her, for ingen børn er ens.

Hvad sker der i femte tigerspring?

Alle børn er forskellige, og i dette tigerspring begynder forskellene at blive endnu tydeligere. Dit barn udvikler sig måske hurtigt grovmotorisk, mens andre fokuserer på finmotorik eller flere lyde. Barnet begynder at eksperimentere mere med sine hænder, såsom at skifte legetøj fra den ene hånd til den anden.

Det lille menneske begynder at forstå mere om sin krop og omverdenen – og opdager måske for første gang, at forældrene kan forlade rummet. Her begynder barnet virkelig at vise sin egen unikke udviklingsvej, og du vil opleve, at dit barn måske udvikler mere sociale færdigheder.

Hvad er et tigerspring egentlig?

Tigerspring er en betegnelse for de perioder, hvor baby oplever store mentale udviklingsspring, hvilket ofte betyder en tid med øget uro, gråd og behov for tryghed. Det er en periode, hvor dit barn udvikler sig og oplever mange ting på en helt ny måde, og hvor babys udviklingstrin bringer nye færdigheder med sig.

Når det lille barn oplever de forskellige udviklingsspring, betyder det, at der sker en mental omstilling i hjernen. Du vil typisk opleve, at barnet er mere følsomt, har større behov for nærhed og kan være sværere at trøste. Det kan føles overvældende, men det er en nødvendig proces for babyens udvikling. Ved et spring begynder barnet en form for ny forståelse af verden, hvor han eller hun vil begynde at se og sanse verden på en ny måde, og det kommer til udtryk ved bestemte handlinger.

Hvor lang tid varer det 5. tigerspring?

Det femte tigerspring sker omkring, når barnet er omkring 26 uger og kan vare alt fra én til fem uger. Der er stor variation i, hvor længe dette spring varer for det enkelte barn. Nogle kommer hurtigt igennem, mens andre har brug for længere tid. Det vigtigste er at følge barnets behov og lade dem komme igennem det i eget tempo. Når baby er klar, er baby klar.

Tegn på, at baby gennemgår et tigerspring

  • Græder mere end normalt – især uden nogen åbenlys grund
  • Øget behov for tryghed – vil bæres mere, falder kun i søvn i favnen
  • Urolig søvn – vågner hyppigere om natten
  • Ændret appetit – spiser enten mere eller mindre end normalt
  • Mere opmærksom på omgivelserne – stirrer på genstande, reagerer på nye lyde
  • Bliver nemmere overvældet – bliver hurtigt træt og pylret
  • Reagerer kraftigere på stemmer og berøring

Hvad lærer baby i det femte tigerspring?

Finmotorik

Baby får bedre kontrol over sine hænder og kan nu lege med ting med begge hænder. Det bliver lettere at skifte genstande fra den ene hånd til den anden, og pegefingeren kan nu bruges mere målrettet.

Grovmotorik

Nogle begynder at eksperimentere med at sidde op uden støtte, hvilket kræver en stærkere ryg- og mavemuskulatur. Mange børn bliver også fascinerede af tyngdekraften og elsker at tabe ting gentagne gange for at se dem falde.

Øget kropsbevidsthed

Barnet begynder at udforske sin egen krop på nye måder, for eksempel ved at undersøge sine fødder, røre ved sine knæ eller trække i sine tæer. Nogle bliver mere bevidste om, hvordan de kan bevæge deres krop og måske begynde at vippe frem og tilbage.

Øget interesse for omverdenen

Baby begynder at forstå sine omgivelser og vil interagere mere aktivt med mennesker og ting. Barnet kan vise større interesse for nye ansigter, genstande eller lyde og eksperimentere mere med, hvordan det kan påvirke sin omverden, f.eks. ved at slå på ting for at lave lyde.

Baby

Typiske tegn i femte tigerspring

Øget behov for nærhed og kontakt – Baby vil gerne være tæt på sine forældre og kan blive mere pylret eller have behov for mere fysisk kontakt som kram og beroligende ord.

Græder mere og bliver lettere frustreret – Barnet kan blive mere utålmodigt, især hvis det ikke selv kan nå eller få fat i ting, det gerne vil lege med.

Ændret appetit – Nogle babyer har en øget sult og vil spise mere, mens andre kan miste lidt af appetitten i en periode.

Modstand mod bleskift eller tøjskift – Baby kan blive mere følsomt over for berøring, tøj der kradser, eller temperaturforandringer, som kan gøre bleskift og omklædning til en større udfordring.

Reagerer på nye ansigter – Baby kan nu begynde at skelne mellem velkendte og ukendte personer og kan være mere skeptisk eller afvisende over for fremmede.

Separationsreaktioner – Barnet kan blive ked af det eller begynde at græde, når mor eller far forlader rummet, selvom de kun er væk et kort øjeblik. Barnet forstår nu, at du stadig eksisterer, selvom du ikke er synlig.

Baby

Ting, du kan lave med din baby i femte tigerspring

Giv barnet mulighed for at eksperimentere

Lad baby lege med ting i begge hænder, undersøge sin krop og afprøve sine motoriske færdigheder i trygge omgivelser.

Hjælp barnet med separationsangst

Tal roligt til baby, når du forlader rummet, og vis, at du altid kommer tilbage. Leg eventuelt titte-bøh-lege for at gøre adskillelse mere forudsigelig og tryg.

Vær opmærksom på sansepåvirkning

Hvis baby reagerer negativt på temperaturforandringer eller tøjskift, kan det hjælpe at gøre processen mere rolig, f.eks. ved at varme hænderne op inden berøring eller skifte tøj i et lunt rum.

Skab trygge daglige rutiner

Gentagelse og forudsigelighed kan hjælpe barnet med at navigere gennem denne periode, f.eks. med faste putteritualer eller en velkendt dagsrytme.

Teorien om tigerspring

Teorien om de 10 tigerspring blev udviklet af de hollandske forskere, parret Frans Plooij og Hetty van de Rijt og er beskrevet i bogen Vidunderlige Uger fra 2018, som efterhånden er mere kendt som en app. Teorien er ikke videnskabeligt bevist, men forældres erfaringer viser, at den alligevel kan hjælpe med at forstå barnets udvikling. Når dit barn er bare 5 uger, begynder der at ske store forandringer i den lille hjerne, og denne teori forklarer, hvordan babyer gennemgår mentale udviklingsspring, hvor de bliver mere urolige, men samtidig tilegner sig nye evner.

Baby
Hold om dit barn med vuggende bevægelser.

Ved at kende til tigerspringene kan du som forælder bedre navigere i dit barns udvikling og være forberedt på de forandringer, der kommer og blive lidt klogere på, hvordan dit barn kan opleve verden. At forstå, hvorfor baby reagerer på bestemte måder, kan gøre det lettere at håndtere perioder med uro og gråd, fordi du ved, at det er en naturlig del af udviklingen. Husk at børn altid udvikler sig i sit eget tempo.

Det kan være en hjælpende hånd til at forstå dit barns udvikling, men det er vigtigt at huske, at der kan være andet på spil, hvis dit barn oplever uro eller gråd. Stol derfor på din mavefornemmelse som forældre og reager, hvis du fornemmer mere. For der kan være mange årsager, der ikke blot handler om et tigerspring. Kontakt læge eller sundhedsplejerske, hvis dit barn ikke trives. 

De 10 tigerspring: Babys udvikling

Gennem de første leveår gennemgår baby 10 vigtige tigerspring, hvor hjernen udvikler sig markant og alle de nye indtryk sætter sine spor. Hvert spring bringer nye færdigheder og forståelser af verden, men kan også medføre perioder med øget uro og behov for tryghed.

1. Sansningernes verden (5 uger)

I det første tigerspring bliver babys sanser skærpet. Synet udvikler sig, og baby begynder at kunne skelne farver og følge bevægelser. Baby lytter mere opmærksomt og kan begynde at reagere med sit første smil.

2. Mønstrenes verden (8 uger)

Her opdager baby sin stemme og sine hænder og fødder. Baby kan begynde at lave små eksperimenter med sin krop, såsom at skubbe til ting eller lave lyde for at teste sin stemme.

3. Glidende overgange (12 uger)

I det tredje tigerspring forstår din baby nu mere nuancerede forandringer i omgivelserne, såsom tonefald i stemmer og bevægelsesmønstre. Lyd- og følelsesstimuli som rangler eller knitrende legetøj bliver ekstra spændende.

4. Begivenhedernes verden (19 uger)

I dette fjerde tigerspring begynder baby at forbinde enkle handlinger med resultater. Gentagne lege bliver fascinerende, og baby kan begynde at trille fra mave til ryg.

5. Sammenhængenes verden (26 uger)

Baby forstår afstande og begynder at eksperimentere med at putte ting ned i beholdere og tage dem op igen. Interaktionen med bamser og kæledyr bliver mere meningsfuld her i det femte tigerspring.

6. Kategoriernes verden (37 uger)

Her opdeler baby verden i kategorier – hvad kan spises, hvad laver lyd osv. I det sjette tigerspring her bliver alting grundigt undersøgt, smagt på og vendt og drejet. Baby vil begynde at opbygge sit ordforråd.

7. Rækkefølgernes verden (46 uger)

Det syvende tigerspring begynder, og dit barn begynder at forstå, hvordan ting hænger sammen. I stedet for at skille ting ad forsøger baby nu at samle dem. Baby peger på genstande og er nysgerrig efter deres navne. Ønsket om at spise selv vokser her i det syvende tigerspring.

8. Programmernes verden (55 uger)

Nu udvikler baby forståelsen af handling og konsekvens. Selvstændigheden vokser i det ottende tigerspring, og rutiner bliver vigtige. Baby kan blive frustreret, hvis noget ikke foregår i den rækkefølge, de forventer, og nogle børn tager her i det ottende tigerspring deres første skridt.

9. Princippernes verden (64 uger)

Baby kan ofte gå uden støtte og forstår nu regler og konsekvenser her i dette niende tigerspring. Dette kan føre til uenigheder, da baby har sine egne idéer om, hvordan ting skal gøres.

10. Systemernes verden (75 uger)

Det sidste tigerspring markerer begyndelsen på en tidlig forståelse af samvittighed og social tilhørsforhold. Barnet forstår nu, at alle i familien har forskellige roller, og barnet begynder for alvor at forstå sine omgivelser.

Om eksperten

Anette Straadt er sygeplejerske, sundhedsplejerske og lægeeksamineret klinisk kostvejleder med over 20 års erfaring i børns sundhed. 

Hun har specialiseret sig i naturlig sundhed og skabt uddannelsen til Børnesundhedsvejleder. Hendes interesse for naturlig sundhed opstod, da hendes søn som baby havde sundhedsmæssige udfordringer, der blev markant forbedret gennem kost og livsstil.

Siden 2007 har hun fordybet sig i forskning og ny viden inden for børns sundhed. 

Som forfatter, foredragsholder og underviser deler hun sin viden om, hvordan forældre kan styrke deres børns sundhed naturligt. Hun er også stifter af Æblebørn hvor hun vejleder familier i holistiske sundhedsløsninger.