Skal dine børn stå på ski for første gang? Her er 7 gode råd til at komme godt i gang
Har du været på skiferie i Norge, så har du måske også set en norsk far jonglere indkøbsposer, baby og en toårig på ski nonchalant ned ad pisten. Sådan en er Kurt Are. Nordmand, skilærer og far til to små piger, som han med al tid i verden guider trygt ned ad bjerget. Her får du hans bedste råd til at få børnene sikkert ud på bakkerne.
1. Hav tålmodighed
”Små børn er ikke vant til at have hårde skistøvler og ski på, man har svært ved at bevæge sig i. For nogle børn kan det være nok bare at have skistøvlerne på, første gang de er på ski.
Vær forberedt på, at det er uvant og ubehageligt for dem, og at det kan tage lidt ekstra tid at komme ud ad døren og ud på pisterne.
Lad børnene få lov til at føle, hvordan støvlerne er at have på lidt løst først, og beregn ekstra tid til det. Hav tålmodighed, de skal lige vænne sig til følelsen.”
2. Begyndt på det helt flade
”Lad børnene mærke, at de glider stille fremad på et fladt stykke af bakken i et tempo, hvor du selv kan gå ved siden af og støtte dem, hvis de er lidt utrygge.
Lad der bare være en minimal hældning, så I har helt kontrol over farten.”
3. Glem stavene
”Ski, sko og hjelm er alt, hvad børnene behøver – stavene er bare i vejen. Mange børn vil gerne have stave, men det må man bare prøve at tale dem fra og evt. selv være det gode eksempel og køre uden stave.
Med mindre altså at du bruger dem til at guide børnene ned af bakken.”
4. Tal et sprog, børnene forstår
”Målet er, at få børnene til at lave nogle store, bløde plov-vendinger ned ad bakken. Brug et billedsprog, der både er sjovt og som giver mening for dem.
Som fx at de skal lave et stort pizzastykke med skiene, eller fortæl om, at skiene skal være venner – ikke kærester – for skienes spidser må ikke røre ved hinanden. Det samme gælder, når det handler om, at de skal læne sig frem i skistøvlerne.
De kan fx forestille sig, at de har en flødebolle, der ikke må gå i stykker under hælen.”
5. Leg & lær
”Brug de elementer og figurer, der ofte er i anlæggets børneområde aktivt. Få børnene til at køre under og rundt om dem, røre ved dem etc.
Børnene lærer at manøvrere, uden de selv bemærker det. Lav også små lege, når I kører. Som fx at barnet skal vælge et dyr, som det skal køre på ski som.
En stor elefant, en lille mus, en høj giraf, en flad krokodille. Her handler det om, at børnene prøver at gøre sig brede, smalle, høje, lave – og på den måde prøver at bevæge sig på forskellig vis på skiene og øver de sig på balance, tyngdepunkt og den slags.”
6. Sele eller ej?
”Det er nok noget, man aldrig rigtigt bliver enige om i skimiljøet, hvorvidt det er en god ide med sele eller ej.
Mit indtryk er, at selen ofte er for de voksnes skyld, når de gerne vil have børnene med op på de højere pister. Men vælger du at bruge en sele, så skal børnene være store/gode nok til at lave sving og kende forskel på højre og venstre.
Ellers kører de bare ligeud, mens du fungerer som anker i selen, og det lærer de ikke noget af. Alternativet er at køre med barnet mellem dine egne ben – men der skal du være ret rutineret på ski selv, for det er tungt.”
7. Pauser & kakao
”Sidst men vigtigst. Tag gode pauser med kakao og mad. Gerne flere og specielt, når børnene ikke har prøvet at stå særligt meget på ski. Man bliver træt.
Tag hellere mange korte pauser frem for en lang, og husk, at når ungerne beder om kakao, er det nok et udtryk for, at de trænger til en pause.
Det handler om at gøre skidagen til en leg. Med masser af chokolade.”