Kender du barnets køn?

Barnets køn: 8 fordele ved at vælge en overraskelse

Dreng, pige eller en overraskelse? Der er masser af fordele ved at vælge det ukendte, mener journalist Amalie Nebelong. Her er 8 af dem.

”Vi vil ikke kende kønnet,” proklamerede min bedste veninde, da hun ventede sit første barn.

Jeg blev selv mor som 26-årig og igen som 29-årig. Begge gange var jeg ret alene om moderskabet (i hvert fald i min vennekreds), så da min bedste veninde endelig ventede sig, ville jeg gerne have så meget som muligt at vide om dette lille foster, der voksede i hendes mave, og som ville gøre, at vi endelig kunne fælles om mor-rollen.

Helt egoistisk var jeg selv vanvittig spændt på, hvilket barn hun ville få, så jeg tog det med ophøjet ro og svarede: ”Det kan jeg godt forstå”. Jeg var rummelig udadtil – indvendigt var jeg i oprør. Hvorfor vil folk ikke vide kønnet? Hvordan kan de styre deres nysgerrighed? 

Mit indtryk er, at min veninde langt fra er ene om at vente med at kende kønnet til på fødestuen. Jeg synes flere og flere siger, ”vi vil ikke kende kønnet”, og jeg må indrømme – selvom jeg nok aldrig ville kunne vente til fødslen selv – at jeg godt kan se fordelene og det fornuftige ved at vente. Der er ifølge min mening i hvert fald otte fordele ved ikke at kende kønnet:

1. Fri for skuffelser

Hånden på hjertet. Under min første graviditet oplevede jeg at blive skuffet ved 20-ugersskanningen, da vi fik at vide, at vi ventede os en dreng. Den skuffelse holdt jeg (naturligvis) pænt for mig selv, selvom skuffelsen overhovedet ikke handlede om det lille drengebarn. Skuffelsen ville også været indtruffet, hvis der var tonet en mikroskopisk tissekone frem på skærmen. Idet jeg fik kønnet at vide, kunne jeg udelukke det andet køn. Indtil det øjeblik havde jeg haft to dejlige muligheder, men nu var mulighederne halveret, og overraskelsen var… bare ikke en overraskelse længere. Du bliver næppe skuffet, når du først lærer kønnet at kende i det øjeblik, du får dit nyfødte barn lagt op på brystet. Alene det, at du lige har klaret en fødsel, vil gøre en skuffelse af nogen art helt udelukket.

2. Du slipper for skrig-pink og traktorprint

Når du finder ud af, om du venter en pige eller en dreng, er der en høj risiko for, at du allerede tolv uger før termin har skufferne fyldt med kønsspecifikt tøj. Ja, jeg taler af erfaring: Blå og grønne sparkedragter med traktorer og superhelte på kan du meget nemt nå at blive en anelse træt af, inden du overhovedet har fået status af at være mor. Hele (kjole)kollektionen fra ZARA Mini er bedårende, men umådelig upraktisk, når din baby først er født og ender med kjolesømmen under armhulen hver gang, du skal amme. Det kønsneutrale tøj er meget mere praktisk, og det kan gå i arv til din næste baby.

3. Alle er ekstra spændte på udfaldet

Let’s face it. En af de rigtig fede ting ved at få en baby (i hvert fald den førstefødte) er al den dejlige opmærksomhed. Det var himlen at vise mit lille (savlende og gammelmandslignende) vidunder af en søn frem og høste kommentarer som: ”Ihh” og ”åhh” og ”han er den sødeste baby, jeg nogensinde har set”! Når du ikke vil kende kønnet på forhånd, vil din omgangskreds højst sandsynligt synes, at du er ski.. irriterende, men opmærksomheden og spændingen omkring din snarlige familieforøgelse vil i hvert fald ikke være mindre. Tro mig, de sidder klar med mobilos omkring terminsdagen, for hvad er det, der gemmer sig derinde?!

4. Øget motivation på fødestuen

Når du ligger på fødestuen og føler, at du er ved at presse en vandmelon ud mellem benene, er motivation dét, der driver værket og får dig til at yde dit ypperste. Da jeg kæmpede med presseveer og lavement i et meget ubehageligt miks, ville tanken, ”er det mon en dreng eller en pige?” have gjort det hele lidt mindre uudholdeligt (forestiller jeg mig i hvert fald).

5. Overraskelsen i sig selv

Den oplagte fordel, ved ikke at kende kønnet, er overraskelsen i sig selv. For hvor mange overraskelser oplever vi voksne egentlig? Ikke mange i mit tilfælde, hvor hver dag mere eller mindre er skemalagt i én lang forudsigelig rytme, der gør mit liv overskueligt, men også en anelse trivielt og kedeligt. At bære på liv i maven, som du ikke kender kønnet på og derfor heller ikke kan planlægge hundrede procent med snorlige rækker af kønsspecifikke øko-bodyer, virker forfriskende og i tråd med dét, der venter dig. For en fødsel og et barns personlighed er temmelig uforudsigeligt.

6. Er min baby ok?

20-ugersskanningen er næsten bedre kendt som ”kønsskanningen”, for rigtig mange (inklusive undertegnede) går næsten mere op i, om de skal ud og shoppe lyserød eller lyseblå, end om deres kommende barn har alle sine fingre og tæer. Frygten for at jordemoderen ikke kan skelne tissemand eller tissekone fra ben og arme (og at du derfor må gå hjem i uvidenhed), kan nemt overskygge formålet med 20-ugersskanningen: At se om dit barn har alle de vigtige organer, om blodet løber den rigtige vej, hovedets omfang og svære misdannelser. Det er faktisk en ret fantastisk oplevelse at kunne følge besindigt med, når jordemoderen forklarer, hvad hun ser på det alien-lignende foster, du ser på skærmen, fremfor at tænke ‘dreng eller pige, dreng eller pige’.

7. Du sparer penge

Ikke at kende kønnet vil til en vis grad forhindre dig i at gå shop-amok, som jeg gjorde under begge mine graviditeter. Der vil være en del ting, du sagtens kan vente med at købe som for eksempel alle de kønsspecifikke indretningsting og legesager, som din baby alligevel ikke får brug for de første mange måneder. I stedet kan du kaste lidt mønt efter en graviditetsmassage, der vil få dig til at føle dig som et menneske igen.

8. Jordemoderen kan tage fejl

Da jeg var til 20-ugerskanning under min anden graviditet, spurgte vi ivrigt ind til kønnet. Med en del besvær og efter at have rysten med min mave fik hun konstateret, at det med ”90 procent sikkerhed er en pige”. Jeg var lykkelig, da jeg jo allerede havde en dreng, men tænk, hvis jordemoderen ikke havde set rigtigt? Det havde været noget af et chok (vitterligt), hvis der var kommet en dreng ud tyve uger senere. Sådanne bekymringer slipper du for, hvis du lader køn være køn, og glæder dig over at vælge en overraskelse til i dit )måske) forudsigelige liv.

Faktaboks

Amalie Nebelong er freelance journalist og bor på Østerbro i København med sin mand og to børn. 

LÆS OGSÅ: Kønsroller: Rigtige drenge har da blå mærker

LÆS OGSÅ: Babys køn: Blev du (også) skuffet?

LÆS OGSÅ: Myte afblæst: Søskende afgør ikke næste barns køn