Feber, diarré, forkølelse, halsbetændelse, vuggestuepest … Kært barn har mange navne. Dog er der i dette tilfælde på ingen måde tale om noget kært, for der er ikke noget værre, end når junior er nede med sygdom, og hans immunforsvar halter.
Men hvad er egentlig sandt og falsk, når det gælder immunforsvar? Og hvad kan I selv gøre for at undgå at slæbe hver en virus med hjem fra vuggestuen eller børnehaven?
3 tips til at undgå syge unger
Kan dit barn vaske hænder for tit?
“Det er dårligt for mit barns helbred at være i institution, når han hele tiden bliver syg”
Falsk!
Dit barns immunforsvar modnes, når han er sammen med andre børn og bliver bekendt med forskellige sygdomme. Hvis du holdt dit barn hjemme fra vuggestue og børnehave, ville du gøre ham en bjørnetjeneste.
Måske ville du opleve en kortsigtet gevinst i form af færre dage med feber i tremmesengen, men til gengæld ville det være dårligt på sigt.
Dit barn skal nemlig igennem alle de almindelige børnesygdomme før eller siden, og hellere før end siden, da nogle børnesygdomme – for eksempel skoldkopper – er værre at få i puberteten eller som voksen.
gallery9billeder
“Børn, der ofte er syge, får et dårligt immunforsvar som voksne”
Falsk!
I de allerfleste tilfælde er der ikke nogen sammenhæng, så tag det helt roligt – det er en helt naturlig del af den tidlige barndom, at dit barn møder virus på virus.
gallery9billeder
“Spædbørn får mors antistoffer”
Sandt!
Så længe dit barn er nul-seks måneder, har han stadig dine antistoffer: Dels har han et ‘depot’, som han fik fra din moderkage, inden han blev født, dels får han antistoffer fra din mælk, hvis du ammer.
Derfor er dit barn i den periode mindre modtagelig for infektioner.
gallery9billeder
“Du kan styrke dit barns immunforsvar med speciel kost”
Falsk!
Dit barns immunforsvar er genetisk betinget. Du kan derfor ikke ændre drastisk på det.
Når det er sagt, er det naturligvis vigtigt, at den lille får nok søvn og spiser sundt og varieret.
Men gå ikke amok i en eller anden diæt, hvor du giver dit barn naturmedicin, C-vitaminer og udelukker visse fødevarer fra hans kost.
gallery9billeder
“Børn bliver oftere syge om vinteren end om sommeren”
Sandt!
Om efteråret og vinteren ser vi den onde cirkel, hvor flere er syge, hvilket giver mere virus i luften – især indendørs.
Eftersom dit barn mest er indenfor tæt sammen med andre små snotnæser, er der større risiko for at blive smittet end om sommeren.
Jo flere der bliver syge, desto mere virus kommer der i luften. Så det gode råd er at holde dit barn (og dig selv!) hjemme, indtil I er raske og ikke smitter andre.
gallery9billeder
“Drenge er oftere syge end piger”
Måske sandt!
Noget forskning indikerer, at pigers immunforsvar generelt er en smule stærkere end drenges, men det er stadig et svar, der vajer i vinden.
Påstanden mangler endnu at blive videnskabeligt dokumenteret.
gallery9billeder
“Øv, der er intet, jeg kan stille op mod syge børn!”
Falsk!
Du kan ganske vist ikke forhindre, at dit barn bliver syg, men du kan godt gøre dit bedste for at undgå alt for meget virus og dermed mindske risikoen for, at dit barn bliver syg.
For eksempel ved at lufte godt ud, lære dit barn at hoste i armen og sørge for, at han vasker hænder hyppigt – både når han kommer hjem fra institutionen, når han har været på toilettet, og når han har pudset næse.
gallery9billeder
“Nogle børn er altid syge, mens andre går fri”
Sandt!
Men uretfærdigt…
Ligesom blandt os voksne er der bare nogle børn, der bliver syge igen og igen, mens andre heldige kartofler aldrig lægger sig med influenza.
gallery9billeder
“Små børn er oftere syge end store børn og voksne”
Sandt!
Fra dit barn er omkring et halvt år, får han ikke længere dine antistoffer. Hans immunforsvar er nu som en helt ren tavle, der er modtagelig over for alle infektioner.
Hver gang dit barn er syg, bliver infektionen så at sige ‘skrevet på tavlen’, så dit barns immunforsvar husker sygdommen og bedre kan bekæmpe den, næste gang han møder den. Jo flere sygdomme dit barn får, jo flere sygdomme bliver skrevet på tavlen.
Det er en helt naturlig udviklingsproces. Glæd dig derfor over, at dit barn gradvis bliver bedre rustet til at modstå alverdens baktusser. Ofte er det værst i vuggestuetiden, selv om også børnehavetiden og de første skoleår kan byde på en del feberdage.
(9 billeder)
Faktaboks
OM EKSPERTEN
Allan Randrup Thomsen er professor ved Københavns Universitet og ekspert i immunforsvar.
Nej, faktisk ikke! Kodeordet er og bliver bedre hygiejne. Sørg for, at dit barn vasker hænder, når han har været på toilettet, kommer hjem fra institutionen og har rørt ved noget, der indebærer smitterisiko – for eksempel håndtag på offentlige steder. Vask også hænder, når du har pudset dit barns næse – efter at du har smidt papiret ud.
Lær at hoste i armen – ikke i håndfladen.
Tag eventuelt en snak om det i vuggestuen, så alle lærer det. Kommer børnene alligevel til at hoste i hånden, så hjælp dem til at få vasket hænder.
Luft godt ud…
…også om efteråret og vinteren, så du bringer mængden af virus i luften ned. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du lufter ud med gennemtræk fem minutter mindst to gange om dagen.