De første sko

Guide: Sådan passer du bedst på dit barns fødder

Se her, hvordan du bedst passer på dit barns fødder - både med og uden sko.

Åh altså, bittesmå buttede og bløde babyfødder. De er både fine og udgør et vigtigt fundament for dit barns krop og udvikling. Derfor er det vigtigt, at I passer godt på dem og tænker jer om, før I giver sko på, siger Karina Gyrst, der er kiropraktor og har arbejdet med børn i over 20 år. 

– Babyfødder kan slet ikke sammenlignes med voksenfødder. De består af brusk og er endnu ikke blevet til de 28 knogler, en voksenfod består af. Det er først hen mod slutningen af teenagealderen, at fodknoglerne er fuldt udviklede, og det betyder, at babyfødder er meget modellerbare, forklarer hun.

Vent med sko

11 fordomme om mødre

Mål længde OG bredde

Når dit barn begynder at gå sikkert selv, og I skal anskaffe de første sko, råder Sundhedsstyrelsen og Karina Gyrst til, at I tager barnet med i butikken og får hjælp til at måle hendes fødder, så hun får den helt rigtige størrelse og model.

Faktaboks

Må begyndersko gå i arv?

Ja. Så længe de passer i størrelsen, og du hverken kan fornemme slid under sålerne eller inde i skoene. Ofte når begyndersko næsten ikke at blive slidt.

– Der er stor forskel på børnefødder, og skoen skal tilpasses barnets fod – ikke omvendt.

Det er vigtigt, at der er plads til hele foden, i både længde, bredde og højde. I butikken måler de længden, men bredden er også vigtig, for når barnet står på foden, bliver tæerne spredt ud, så foden bliver bredere, siger Karina Gyrst og giver et nemt tip til selv at måle både længde og bredde.

– Sæt dit barns fod på et stykke papir, mens hun står op, så der er vægt på foden. Tegn rundt om foden og klip det ud. Så har du en skabelon, du kan tage med i butikken.

Brug også metoden til at tjekke størrelsen på barnets fod en gang om måneden – børnefødder vokser i ryk, så det er vigtigt at tjekke dem regelmæssigt. 

LÆS OGSÅ: Når far siger ja, og mor mener nej

Når du har tegnet rundt om foden og klippet skabelonen ud, så læg den ned i skoen og se, om den stadig passer. Tjek samtidig, at sliddet under de to sko er ens, og at barnet ikke får mærker på fødderne af skoene.

Som udgangspunkt skal en ny sko være en til halvanden centimeter længere end barnets fod. Så er der både plads til, at foden kan glide lidt frem i skoen, når barnet går og løber, og plads til at foden kan vokse lidt. Samtidig skal skoen være så bred fortil, at barnets forfod og tæer ikke rører ved skoens indersider.

Ingen klipklapper

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at skoene kan snøres eller spændes, så de sidder fast på foden, og at sålen er fleksibel og kan bøjes. Karina Gyrst tilføjer, at sålen også skal være skridsikker, så barnet kan stå fast. Samtidig skal den være så flad som muligt, for der er ikke brug for stødabsorbering, da barnet jo har sin store fedtpude under foden. Endelig må skoen ikke være for lav i designet, og der skal være en ordentlig hælkappe, som lukker skoen bagtil. Klipklapper og træsko er derfor bandlyst til helt små børn – også om sommeren – da de ikke sidder fast på foden og derfor forstyrrer det naturlige bevægemønster.

LÆS OGSÅ: Myten aflivet: Brugte børnesko kan sagtens gå i arv

LÆS OGSÅ: Guide: Din babys første sko

LÆS OGSÅ: 8 situationer der kan være ubehagelige for dit barn