Kvinde der ammer sin baby

Min eksmand vil have mere tid med vores datter

Vores baby er kun to måneder gammel, og jeg ammer stadig. Men barnets far mener, at jeg kan pumpe ud, fordi han gerne vil bruge mere tid sammen med barnet. Det er jeg ikke enig i. Hvordan skal jeg få den bedst mulige samtale med faren om det?

Hvordan får vi en konstruktiv samtale om samværet med vores datter? 

Barnets far og jeg flyttede fra hinanden under graviditeten. I dag er vores datter to måneder gammel, og han vil gerne have mere kontakt. 

Jeg ammer stadig og synes, at det er alt for tidligt for barnet at være sammen med ham en hel weekend. Han bliver vred og mener, at jeg kan pumpe ud, så barnet kan få en flaske. 

Hvordan får jeg bedst en god samtale med faren om det her? Hvordan kan jeg få ham til at forstå, at jeg ikke gør det for at være ond mod ham, men fordi jeg oprigtigt mener, at det er vores lille baby, vi først og fremmest skal tænke på? 

Vi skal trods alt være forældre til den lille pige resten af vores liv, og jeg vil gerne have, at vi arbejder godt sammen. Nu risikerer vi at komme galt af sted. 

Familieterapeuten svarer: 

I skal være forældre sammen resten af jeres liv, og derfor er det meget fint og forståeligt, at I ønsker et godt samarbejde. Du vil gerne finde en løsning, der er bedst for din lille pige. 

Tænk over, hvor du ønsker, at samtalen skal foregå. Er det bedst hjemme hos ham? Vil du invitere ham hjem til dig? Eller vil du mødes et sted for at tale? 

Desuden kan det være en god idé at forberede den anden person på en svær samtale. 

Forbered dig selv 

Når du skal have en svær samtale, er det vigtigt at forberede dig mentalt. Det kan være udfordrende at blive konfronteret med meninger, tanker og følelser, som er meget forskellige fra dine egne. 

I er uenige om, hvad der er bedst for barnet, og det er et svært emne at tale om, fordi der er mange følelser forbundet med det. 

Det er en god idé at skrive ned, hvad du vil sige på forhånd, så du husker alt, hvad du vil sige. Det vil hjælpe dig med at holde en vis struktur på samtalen. Det kan være let at glemme vigtige oplysninger, når vi bliver stressede. 

Prøv at bevare roen 

Vær åben for at lytte til hans synspunkter og bekymringer. Det er vigtigt at vise interesse og respekt, selv om du er uenig. Det kan være med til at skabe en mere konstruktiv samtale og åbne døren til en fælles forståelse. 

Uanset hvordan han reagerer, så prøv at bevare roen. Træk vejret med maven, og tænk dig om, før du taler. 

Fokuser på barnets bedste interesser 

Understreg, at I begge ønsker det bedste for jeres barn, og at det er vigtigt at tage hensyn til barnets behov og udvikling. Forklar, at du mener, at amning er vigtig for dit barns sundhed og trivsel, og at du gerne vil fortsætte med at amme så længe som muligt. 

Tal sammen om alternative løsninger, som kan fungere for jer begge. Måske kan I finde en midlertidig ordning, der tager hensyn til amningen, fx kortere eller hyppigere besøg hos barnets far. 

Efterhånden som barnet bliver ældre, vil dets behov ændre sig, og det samme gælder samværsordningen. Det kan derfor være en god idé at tale om en langsigtet plan, men der skal også være plads til, at I begge føler, at I bliver hørt. 

Vær tålmodig 

Hvis det føles meget svært, eller I ikke kan blive enige, er det en god idé at inddrage en tredjepart, fx en familieterapeut. Det kan hjælpe jer med at etablere en bedre kommunikation og måske også hjælpe jer med at tale om alternative løsninger. 

Husk at tålmodighed er vigtig, og at målet er at finde en løsning, som er bedst for jeres barn, og som tager hensyn til jeres begges behov. 

Held og lykke med samtalen! 

Om eksperten

Stine Hagen har en bachelorgrad i specialpædagogik og en videreuddannelse i familieterapi. 

Hun har over 15 års erfaring med at arbejde med mennesker i sårbare livssituationer, hvor kommunikation og relationer er de vigtigste redskaber. 

Se mere på Hagen-familieterapi.no

Denne artikel blev først bragt hos Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.