To børn sidder med sin bedstefar og læser i en bog. De sidder i en grå sofa, og bedstefaren har en rød trøje på.

Mine forældre er kun interesserede i at være sammen med min søsters børn og ikke mine

En læsers forældre virker til at være mere interreseret i søsterens børn, end hendes børn. Hvad skal hun gøre? Læs Rosa Øllgaards svar i Vores Børns brevkasse.

Vores Børn logo

Udfordring:

”Mit dilemma er, at ungernes bedsteforældre kun er interesseret i min søsters børn, som er ældre end mine. Mine børn larmer og stjæler opmærksomhed fra min søsters børn – ifølge mine forældre og søster.

Min søsters børn er 13 og 17 år, mens mine er 5 og 7. 

Min søster vil derfor kun mødes til fødselsdag i løbet af året, så de fire børn kender ikke rigtigt hinanden. Bedsteforældrene kommer nogle gange forbi hos mig, men der går ikke længe, før de kører igen. 

Hos min søster overnatter de tit. Jeg har tilbudt det samme her, men får afslag. Så hvad kan jeg gøre?” 

Råd:

”Det er fuldstændigt urimeligt at sammenligne børn i så forskellige aldre. Og det lyder, som om der er noget giftigt i den sammenligning, som I skal have løst for alles skyld. 

Jeg får lyst til at spørge, om du og din søster har en historik med at være blevet sammenlignet meget i barndommen – og har I fortsat med at gøre det ind i voksenlivet? 

Er jeres relation ikke så tæt, som den var engang – og er det et savn hos dig? 

Så hvordan kan I gøre noget, der ikke handler om sammenligning, men om at I gerne vil se mere til dem. Umiddelbart tænker jeg, at der må være kærlighed og opmærksomhed nok til alle fire børnebørn, så hvor er det mon kæden hopper af? 

Det lyder som om, der stikker lidt mere bag, både i forhold til relationen til din søster, men det kan også handle om noget der foregår  i andres liv, fx stress, livskriser eller noget andet? 

Hvad handler det om, når bedsteforældrene kører igen – er det at dine forældre er blevet ældre og har mindre energi til et højt tempo med mindre børn? 

Måske læner de sig tilbage i de store, nemme børnebørn og har helt glemt, hvordan det er at være sammen med de mindre. 

Der er jo ingen, der skylder hinanden noget i familier, men det lyder som om du længes efter noget mere fra dine forældre til både dine børn og dig. 

Kan du sætte ord på dette over for dine forældre på en måde, der føles tryg for dig? Du kan tage en snak med dem og fx sige: ”Jeg holder af jer og vil så gerne have i ser ungerne mere.” 

Forsøg at undgå sammenligningen med din søster i samtalen. 

Øv dig i at se på, hvad det er, du savner fra et godt og kærligt sted her og nu. Det kræver noget mere at genetablere kontakten med en femårig, end det gør med en 17-årig, så samværet føles ofte mere krævende for den ældre generation, men det skal jo ikke gå ud over relationen. 

Vi har alle brug for at føle os vigtige, og jo mere man ser hinanden, jo nemmere føles relationen.”

Om Rosa Øllgaard

  • Er autoriseret familiepsykolog med speciale i familiedannelse, fertilitetsforløb, efterfødselsreaktioner og krisehjælp. 
  • Hun har egen klinik i København. 
  • Læs mere om hende på Psykologrosa.dk.