Efterårsferie med børn

Efterårsferie: 9 gratis oplevelser i naturen

Udnyt, at efteråret er lunt og mildt, og brug efterårsferien på at opleve den danske natur. Den gemmer på masser af gratis oplevelser for hele familien – se bare hér.

Lad være med at hænge med næbbet, hvis den kommende efterårsferie ikke byder på en eksotisk rejse sydpå – den danske natur byder nemlig på masser af sjove (og gratis) oplevelser for hele familien.

Tag på bjergbestigning

Det er ikke just Alperne, men Danmark har faktisk 184 ‘bjerge’, der er over 100 meter høje, og selv mindre bakker kan være sjove og udfordrende at klatre op på – specielt for korte ben.

Selvom der ikke er langt til toppen, er belønningen ofte den samme som på enhver anden bjergtop – nemlig en imponerende udsigt.

Foto: Getty Images
GettyImages-1061376680.jpg
Foto: Getty Images

Sig hej til en hjort i brunst

I kan se til fra første række, når et af naturens store dramaer – hjorte i brunst – udspiller sig hen på efteråret.

I en af landets dyrehaver kan I komme helt tæt på fx krondyr og dådyr og se hannerne gøre sig til for at tiltrække hunner, mens de brøler og kæmper for at forsvare deres territorier.

I kan se både dådyr og krondyr i Haderslev Dyrehave og Jægersborg Dyrehave bare 15 km nord for København. Desuden kan I se krondyr i Thy, Oxbøl og på Djursland, mens der er gode chancer for at spotte dådyr i Slotved Skov i Nordjylland.

Foto: Getty Images
GettyImages-140157656.jpg
Foto: Getty Images

Geocaching er en slags skattejagt i naturen, der er blevet super populært, og som kan dyrkes af alle, der har en GPS-modtager i sin smartphone.

I kommer i gang ved at gå ind på hjemmesiden geocaching.dk, hvor I finder geokoordinaterne på alle gemte skatte. Der er tusindvis af skatte gemt i Danmark, så uanset hvor I befinder jer, er der helt sikkert en skat i nærheden.

Geocaching er underholdende for hele familien – og en oplagt måde at lokke familiens teenagere med ud i naturen på. Smart! Se hvad det går ud på i denne YouTube-video

Foto: Getty Images
GettyImages-184957953.jpg
Foto: Getty Images

Gå på ravjagt

I kan i princippet finde rav – gammelt harpiks med en 30 – 50 millioner år på bagen – langs alle danske kyster. Der hvor det blæser mest, og brændingen er voldsomst, er chancerne dog størst, dvs. langs den jyske vestkyst. Men også langs Kattegats og Østersøens kyster er der rigtig gode chancer.

Rav er ikke kun gult, det kan også være hvidt, sort eller rødligt og er altså let at forveksle med sten. Find ud af, om det nu er den ægte vare eller ej:

  • Slå det forsigtig mod dine tænder. Hvis det føles blødt og ikke klirrer voldsomt, er det sikkert rav.
  • Gnid det formodede ravstykke mod dit trøjeærme og hold det hen til et hårstrå. Hvis det tiltrækkes, er det rav.
  • Læg det, du tror, er rav, i et glas vand sammen med to spiseskefulde salt og rør rundt. Hvis det er rav, vil det flyde op til overfladen.
Foto: Getty Images
GettyImages-1139469303.jpg
Foto: Getty Images

Spot sæler og marsvin

Det er et hit for hele familien at tage på sæl- og marsvin-spotting i de danske farvande, hvor de elegante svømmere tumler sig på jagt efter føde. På landjorden holder sælerne især til på landtanger og småøer, hvor der sjældent kommer mennesker og forstyrrer.

Den spættede sæl er den almindeligste sælart i Danmark. Den kan I se den i Vadehavet på den jyske vestkyst, i Skagerrak, Limfjorden og Kattegat, i Øresund og Østersøen.

Marsvin kan I spotte overalt langs de danske kyster (på nær ved Bornholm). Genkend dem på deres karakteristiske lille trekantede rygfinne, som kommer til syne i hurtige bevægelser, når de jager sild op til overfladen.

I kan se marsvin i både Storebælt og Lillebælt, i Skagerrak, Kattegat og Nordsøen, men sjældent i Øresund.

Foto: Getty Images
GettyImages-177122214.jpg
Foto: Getty Images

Oplev sort sol

Og nej, det er ikke rockbandet, vi taler om, men derimod det særlige fænomen, når når titusindvis af stære danner fantastiske formationer på himlen.

Fænomenet kan bl.a, opleves både forår og efterår i Tøndermarsken i det sydvestlige Jylland, og andre steder I området, og det er virkelig værd at rejse efter.

Foto: Getty Images
GettyImages-692961670.jpg
Foto: Getty Images

Kig på stjerner

På en mørk og skyfri nat kan man med det blotte øje se over 3.000 stjerner på himlen over Danmark. Hold også øje med stjerneskud, som der i gennemsnit er 5-10 af i timen.

Specielt vintermånederne, hvor det bliver tidligt mørkt, er en god årstid for stjernekikkeri.

Foto: Getty Images
GettyImages-971578384.jpg
Foto: Getty Images

Tag på stranden

Med en samlet kystlinje på over 7.000 km er der aldrig langt til en strand i Danmark. Og der er masser af aktiviteter, I kan lave ved vandkanten, også selvom badesæsonen er slut.

I kan fx samle sten – udvalget i Danmark er stort og byder på bl.a. kalk-, flint- og sandsten.

Det er sjovt for hele familien at gå på stenjagt. Fx kan I se, hvem der kan finde flest hulsten (som fx kan blive til en fin halskæde), de bedste smutsten eller sten i fine former, der med maling kan forvandles til flotte figurer og sjovt legetøj.

GettyImages-844458260.jpg

Find fossiler

I kan lede efter fossiler overalt i Danmark og hele året rundt. Det er især søpindsvin og nåle fra dem samt vættelys, det vil sige en del af rygskjoldet på en blæksprutte, I kan være heldige at finde ved stranden.

Går I løs med hammer og mejsel, kan I også være heldige at finde forstenede hajtænder, muslinger, koraller, krabbeskjolde og fisk.

De bedste fossilsteder i Danmark er Møns Klint, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud på Sjælland og den lille ø Fur i Limfjordsøen. Mindre kendt, men ikke mindre spændende er den jyske fossilrute, som går op gennem Jyllands istidslandskab.

Foto: Getty Images
GettyImages-537866786.jpg
Foto: Getty Images