Få styr på dit barns søvn efter sommertid
Efter en ferie med lyse nætter og sene sengetider er det rigtig svært at komme ind i faste soverutiner. Men du hjælper både dig selv og dit barn ved hurtigt at finde tilbage i rytmen.
Uhh, det er svært. Aftensmaden er for længst spist, I sidder i den lave sol og slapper af, og ungerne leger uden for på trampolinen, de spiller bold eller hygger sig med snak med vennerne. Det hele emmer af sommerferie. Men faktisk begynder skolen og børnehaven om lidt, så egentlig skulle de ind og gøre sig klar til sengetid. Alligevel trækker I den, for man nænner jo næsten ikke at bryde ind i deres hyggelige børneliv.
LÆS OGSÅ: Sommerens sengetid: Hvor længe må dit barn være oppe?
Men selv om vores søvnbehov er en smule mindre om sommeren end om vinteren, er det en god idé at pakke hensynet til aftenhyggen væk og i stedet fokusere på generel trivsel og indlæringsevne. For én af grundene, til at det er så vigtigt for børnene at få søvn nok, er, at så lærer de bedre.
Det siger søvnekspert Jan Ovesen. Han er overlæge og direktør i Scansleep, én af de få klinikker herhjemme, der har specialiseret sig i søvn.
LÆS OGSÅ: 3 familier: Løs vores søvnproblem!
– Undersøgelser viser, at får man ikke tilstrækkelig med søvn, husker man ikke så godt, og det, man har lært, sætter sig ikke fast. Det er uanset, om det for eksempel er sproglige færdigheder eller noget, man skal lære med kroppen. Hvis man sætter elektroder på en person, der sidder og lærer fransk, kan man se, at bestemte områder i hjernen kører på højtryk. Fortsætter man målingen, efter at personen er faldet i søvn, viser det sig, at der er en øget aktivitet samme sted i hjernen. Der sker altså om natten en bearbejdning af det, vi har lært om dagen.
Sov og voks!
Søvn: Sådan sover dit barn bedstVil være længe oppe
7 fordele ved at være mor til en søvnterroristSådan sover vi
Alle mennesker sover i bølger af cirka 90 minutter. I disse 90 minutter går vi fra overfladisk søvn til dyb søvn til drømmesøvn og endelig overfladisk søvn igen. Man kan sagtens vågne lidt op mellem søvnbølgerne, uden at det har betydning for søvnkvaliteten.
Drømmesøvn kaldes også REM-søvn for Rapid Eye Movement, altså hurtige øjenbevægelser. Man kan simpelthen se på folk, når de drømmer, fordi øjnene kører rundt inde bag øjenlågene. Børn sover som regel meget tungere end voksne, fordi de har længere og hyppigere dyb søvn.
Jo ældre børnene bliver, des lettere sover de. Til sammenligning har ældre mennesker næsten ingen perioder med dyb søvn.
LÆS OGSÅ: For lidt søvn gør børn dumme
En amerikansk undersøgelse over fem år af knap 2.200 børn i alderen 3 til 18 år viste, at de børn, der sov mindst, og som kom senest i seng om aftenen, havde større risiko for at udvikle overvægt. Undersøgelsen viste i øvrigt også, at de amerikanske børn sover for lidt: I gennemsnit sover alle 7-årige mindre end de (i USA) anbefalede 10 timer.
Kilde: www.northwestern.edu/newscenter/ (Søg på ‘sleep’)
LÆS OGSÅ: Må børn sove i dobbeltsengen?
LÆS OGSÅ: 72 (hæslige) prøvelser ved sengetid
LÆS OGSÅ: 4 gode råd til bøvl med vintertid
Træt, træt, træt – få de bedste råd til mere søvn