Pas på de første tænder
Der er en stor dag, når den første tand bryder frem. Hurtigt følger flere, og pludselig har dit barn munden fuld af tænder. Læs hvordan du bedst passer på den lilles tænder og sikrer gode tandvaner.
De små første tænder bryder frem under vågne nætter og voldsom savlen. Men pludselig er det overstået, og dit barn er udstyret med et fuldt tandsæt. Lige fra den første tand kommer, er det vigtigt at være opmærksom på en god tandhygiejne. Bisserne skal børstes to gange dagligt i to minutter. Det gøres bedst med en lille tandbørste, der passer til barnets mund, og en mængde tandpasta, der svarer til størrelsen på barnets egen lillefingernegl.
Gør det nøjagtig som på dig selv, nemlig i cirkelbevægelser på både tandkød og tænder. Måske har I held med at ‘lege’ jer igennem tandbørstningen ved først at børste tænder på yndlingsbamsen og dernæst på barnet. Måske oplever I aldrig de store problemer. Uanset hvad, er det vigtigt at stå fast, hvis dit barn nægter og ikke lader sig overtale af legen.
“Lad være med at lade tandbørstningen trække ud i flere timer og lokke med løfter om tivoliture og legetøj. Det er dig, der er den voksne, og dig, der bestemmer,” siger tandlæge Clara Maria Bjerre og fortsætter:
“Der er ingen børn, som har taget skade af at få børstet tænder, og konsekvenserne ved at lade være er langt mere skadelige for barnet.”
Vær så god at tage plads!
Hold øje med de første tænder
Også når I ikke lige er på vej til tandlægen, skal der holdes øje med barnets første tænder. Det kan være i forhold til emaljeskader, skævheder eller andre ‘usædvanligheder’. Her gælder det om at kigge ekstra godt på tænderne, når du alligevel er i gang med børsten.
“Ser du noget, der ligner huller, eller andre ting, der undrer dig, så spørg tandlægen, næste gang I er til undersøgelse, og ring, hvis du er i tvivl, om det er noget, der kan vente,” råder Clara Maria Bjerre.
Du kan forebygge problemerne ved at holde igen med søde sager og drikke som sodavand og juice. Dermed ikke sagt, at barnet slet ikke må smage den slags, men det er bedst at slukke tørsten med vand eller mælk og sørge for, at slik og kager ikke er hverdagskost.
Læs hvad du gør ved tandskader på næste side>>
Tandskader
Spot hullerne
Børn får oftest huller på kindtændernes tyggeflader. De ses tydeligt som brune pletter. Får du øje på brune områder, er det tegn på, at noget er i gang, og så gælder det om for alvor at få børstet bisserne.
Slået tænderne?
Cirka en tredjedel af alle børn falder og slår deres mælketænder. I langt de fleste tilfælde sker der ikke så meget, men er du alligevel nervøs for, om der er sket en skade, så få tandlægen til at kigge på det. Er det uden for tandlægens åbningstid, er der mulighed for at gå til tandlægevagten, og har dit barn slået sig voldsomt, er det en tur på skadestuen, hvor de henviser til tandlægen, hvis der er behov for det. Mælketænder kan efter en skade blive lidt løse, ændre stilling eller blive lidt mørkere, fordi der trænger blod ned i tanden – men det er dog sjældent, at det går alvorligt ud over de blivende tænder.
Skal tanden ud?
Kommer der en bums på tandkødet over den slagne tand, skal du reagere. Så er der kommet en tandbyld, og det betyder i langt de fleste tilfælde, at tanden er død og skal trækkes ud. Ellers er det vigtigste, at du fortsætter med at børste, også selv om området kan være lidt ømt. I den periode kan det være en god idé at lade dit barn slippe for at skulle tygge sig igennem en større råkost eller en hel skålfuld sprøde æbler.
Læs også:
De første tænder kan gøre ondt >>