Hvad kan din babys ryg klare?

Hvad kan din babys ryg klare?

Der findes mange meninger om, hvor lang tid baby må være i bæreselen og autostolen, og om den lille overhovedet må bruge en hoppegynge. Men hvad er egentlig fakta? Vi giver dig svarene én gang for alle.

OBS! Artiklen er af ældre dato. Læs de nyeste anbefalinger om, hvordan du passer på babys ryg

Vi har alle sammen hørt dem – de gode råd og formaninger om alt fra kost over påklædning til sovevaner og opdragelse. Men når talen falder på de møbler, som dit barn sidder, sover og bliver transporteret i, er det ofte myterne, der vinder.

For selv om alle er enige om, at det er vigtigt at tage hensyn til babys ryg, er det sjældent, at holdningerne bliver underbygget med andet end ‘det har jeg hørt’. Derfor har vi bedt to eksperter om at forklare, hvordan den lille babyryg er bygget op, og hvordan og hvor længe baby må sidde i bæresele, skråstol, sækkepude, høj stol og så videre.

Aktivitet er lig med udvikling

Når det drejer sig om en babyryg, er det vigtigt, at du tænker på, at den skal udvikles aktivt, forklarer Lise Ahlmann, som er bevægelsespædagog, fysioterapeut, magister i psykologi og forfatter til bogen Bevægelse og udvikling.

“Et spædbarns ryg ligner i princippet den, voksne har – altså et sæt hvirvler med bruskskiver imellem. Men barnets ryg er blødere og mere sårbar end den voksnes,” forklarer hun.

“Et nyfødt barns ryg er C-kurvet, mens den voksne ryg har en dobbelt S-kurve, som udvikles, i takt med at barnet erobrer den oprejste stilling. S-kurven medvirker til en affjedring af ryggen, som er væsentlig for den oprejste stilling.”

Fra at være en blød og sårbar del af kroppen skal babys ryg altså udvikle sig til at blive dét, som groft sagt holder sammen på kroppen. Derfor er det vigtigt, at din baby er aktiv og dermed styrker ryggen.

“Hos spædbarnet er stort set alle led bøjede. Musklerne udvikles, når de bliver brugt, og kroppen strækkes ud,” siger Lise Ahlmann, som derfor anbefaler, at baby ligger så meget på maven i de vågne timer som muligt.

Kom ned på gulvet

“Det er vigtigt, at ryggens strækkemuskler styrkes, for at barnet kommer ud af den sammenbøjede stilling. Derfor er det godt for det spæde barn at ligge på maven på et tæppe på gulvet, hvor det kan række ud efter ting og blive inspireret til at bevæge sig. Det er sådan, at ryggen bliver brugt mest og bedst, for børn har en naturlig nysgerrighed og vil konstant forsøge at vende og dreje sig for at følge med. Dermed forberedes kroppen på den oprejste stilling,” forklarer Lise Ahlmann og advarer mod at placere baby i møbler, der gør barnet passivt.

“Det er naturligt for små børn at være i bevægelse, og ved at placere dem i passive stillinger risikerer vi, at de små rygge ikke bliver stærke,” siger hun.

“Det kan give barnet nogle uhensigtsmæssige vaner, som på længere sigt kan medvirke til, at det får problemer med ryggen. En lille unge er først egentlig siddemoden, når hun selv kan bringe sig fra maveliggende til kravlestilling og derfra til siddende stilling. Det er en proces, som kræver opmuntring og medleven fra forældrene,” fortsætter hun og forklarer, at en passiv siddestilling kan være okay i kortere perioder, for eksempel ved måltider, men at den over længere tid belaster ryggen.

Hvad kan din babys ryg?

Skråstol:

Dit barn må sidde i skråstol, fra det er fem-otte uger gammelt. Præcis hvornår kommer an på, hvor stiv baby er i ryggen. Hvis du har et ‘slattent’ barn, bør du vente lidt, men efter otte uger kan alle babyer sidde i stolen. I starten må baby kun sidde fem-ti minutter, for en skråstol belaster ryggen for meget. Derefter kan I langsomt skrue op, men stolen er grundlæggende hård for ryggen, og rygmusklerne bliver ikke stimuleret.

Bæresele:

Du kan benytte en bæresele allerede fra fødslen, da babys ryg ikke bliver belastet, hvis selen er rigtigt indstillet. Bæreseler bruges for eksempel på neonatalafdelinger, hvor de for tidligt fødte har godt af at være tæt på forældrene og høre deres hjertelyd. Det er vigtigt, at du indstiller selen korrekt, så den støtter tæt i nakken – hvis du sørger for det, er der ingen tidsbegrænsninger. Husk dog at mærke efter på din egen krop, om det bliver for tungt.

Slynge/vikle:

Fordelen ved slyngen er, at baby er tæt på din krop, hvilket giver tryghed. Desuden kan du amme, mens barnet ligger i slyngen. Der er ikke forsket i slyngens belastning af ryggen, men hvis du følger de anvisninger, der følger med slyngen, og sikrer dig, at baby ligger korrekt, er der i princippet ingen øvre grænse for brugen. Du må mærke efter signalerne fra både din egen og barnets krop.

Bumbo-stol:

Dit barn må sidde i en såkaldt Bumbo-stol, når det selv kan holde hovedet, fordi stolen ikke støtter i nakken. For de fleste børn vil det typisk betyde firemånedersalderen. Baby sidder fint i Bumbo-stolen, og det gode ved den er, at barnet selv skal yde noget for at sidde i den. Derfor er siddestillingen ikke så passiv som i skråstolen. Når baby begynder at blive træt i ryggen og sidde og hænge, er det nok.

Hoppegynge:

Hoppegyngen har i perioder været nærmest bandlyst. Det dårlige rygte hænger sammen med, at nogle familier brugte den flere timer ad gangen, hvilket er helt udelukket – det er alt for hårdt for ryggen og for drengenes testikler. Men hvis du bruger hoppegyngen i korte perioder – omkring ti minutter ad gangen – kan den være udmærket. Den er især god for babyer, som mangler lidt bevægelsesmæssigt, da den er motorisk stimulerende. Hoppegyngen kan bruges fra ottemåneders-alderen. Indtil da er babys ryg ikke stærk nok.

Klapvogn:

Nar baby er lille, bruger I sikkert barnevogn, men fra otte-timåneders-alderen kan barnet godt sidde i klapvogn. På det tidspunkt sover barnet ikke så meget mere og kan holde sig vågent på længere ture. Det er vigtigt, at baby ikke sover i klapvognen, medmindre ryglænet kan lægges helt ned, fordi det belaster ryggen, hvis barnet sover i ubekvemme stillinger i klapvognen. Hold øje med, at barnet sidder godt og har kontakt til dig, og eksperimentér med, hvor lange ture I kan gå, inden den lille begynder at falde sammen.

Sækkestol:

Hvis der er tale om en sækkestol af god kvalitet, kan den bruges, fra baby er nyfødt. Hvis den lille kan synke ned og er omsluttet, fungerer sækkestolen fint. Der er ikke nogen maks-tid, men pas på med at parkere babyen for længe, og hold altid øje med den. Baby er meget passiv i en sækkestol.

Opstabling med puder:

Det er oplagt at få lyst til at stable baby op, når den lille er vågen i barnevognen og gerne vil følge med i de ting, der sker. Typisk i seksmåneders-alderen. Hvis puderne støtter godt, er det okay, også selv om barnet endnu ikke kan sidde uden støtte. Hvis barnet falder i søvn, skal det lægges ned, så det ikke sidder og hænger og dermed belaster ryggen. Du bør derimod aldrig stable baby op i sofaen. Barnet sidder oftest dårligt, og det kan falde ned. Gulvet er et langt bedre alternativ.

Autostol:

Når det gælder autostole, er der store variationer fra fabrikat til fabrikat. Men grundlæggende bør et spædbarn kun køre korte ture. Det skader ikke med en enkelt tur mellem Jylland og Sjælland, men det skal ikke være hver dag. Hold pauser undervejs, når der alligevel skal ammes eller skiftes ble, men du behøver ikke at vække et sovende barn for at overholde en minutregel. Det vigtigste er, at I aldrig løsner selen, mens I kører. Babys ryg kan godt klare, at I venter til næste rasteplads.

Høj stol:

Du kan bruge høj stol, fra baby er seks måneder. Du kan godt støtte barnet med puder, men stolen må kun bruges kortvarigt, fordi barnet er inaktiv i den. Det er vigtigt, at du indstiller stolen rigtigt – både den støttende fodplade og bøjlen, som sikrer, at barnet ikke falder ned. Baby behøver ikke at kunne sidde selv, før I begynder at bruge en høj stol – børn på seks måneder er nemlig typisk så ‘stive’, at de godt kan sidde med rank ryg. Det er langt fra sikkert, at de kan sidde selv på gulvet uden at vælte, men ryggen er stærk nok, så med et par puder kan barnet godt bruge den høje stol.

På skødet:

Der er ingen regler for, hvor længe baby må sidde på skødet, og det er en rigtig dejlig måde at være sammen med barnet på, fordi I kan se og røre – det gælder begge parter. Babys ryg har i øvrigt godt af at sidde på skødet, da du ofte sidder og flytter lidt på dig, hvilket kræver, at den lille selv flytter med og dermed bruger sin ryg.

Cykelsæde:

Dit barn må sidde i et cykelsæde, når det kan sidde selv. Tiden afhænger af, hvornår barnet bliver træt i ryggen. Det er hårdt at sidde i et cykelsæde, men nogle gange skal det til, for at tingene kan hænge sammen. Sørg for, at barnet sidder godt og er spændt fast.

Christiania-/ladcykel:

Du kan få sæder til spædbørn til Christianiacykler, og det kan være en god løsning. Hvis I køber et godkendt sæde, kan det være en god måde at transportere baby på. Vær dog som altid opmærksom på barnets signaler, og hold pauser, hvis den lille virker utilfreds.

Sidde selv:

Når barnet er siddemoden – altså selv kan komme fra liggende til siddende stilling – må det sidde, indtil det bliver træt. Det er nemt at mærke på barnet. Det er dog stadig en god idé at lægge barnet ned, selv om det kan sidde selv. Mens nogle børn er meget aktive og nysgerrige, er andre lidt mere bekvemme, og de skal stimuleres til at kravle og bevæge sig. Når barnet ligger på maven, kommer det helt naturligt.

OBS! Artiklen er af ældre dato. Læs de nyeste anbefalinger om, hvordan du passer på babys ryg

Kilde: Dorte Fischer, sundhedsplejerske, babymassage-instruktør og forfatter til Babykalenderen