Baby med arp

Hvad er arp? Og hvordan fjerner du det bedst hos baby?

Mange babyer og børn får arp i løbet af deres første leveår. Men hvordan ser arp ud, og hvordan behandler man bedst arp, når det er der - og forebygger så det ikke kommer igen?

Hvad er arp?

  • Arp er en overproduktion af afstødte hudceller og fedtstoffer fra talgkirtler, der klæber dem fast til huden.
  • Arp optræder oftest i babys hovedbund, men forekommer også i øjenbryn, pandeområde og kan også ses ved ørerne.
  • Arp og skæl i hovedbunden er faktisk det samme, arp er blot karakteriseret ved at klæbe sig fast til den nye hud på grund af overproduktion af hudfedt.
  • De fleste spædbørn får arp i en eller anden grad, ofte i løbet af de første måneder af deres liv. Men større børn og voksne kan også have arp.
  • Man behandler og fjerner let arp derhjemme med en kombination af neutral og babyvenlig olie eller fed creme og en kam med tætte tænder. Og så en god frottering af barnets hud - altså at gnubbe og massere med håndklædet efter bad. Olie og kam løsner og vipper skellagene af, og frottering stimulerer blodcirkulationen og forebygger, at arpen kommer igen.
  • Arp er hverken skadeligt eller specielt generende for barnet, men det kan klø.
  • Med den rette tilgang, gør det hverken ondt på barnet eller går for hårdt ud over hårpragten.
  • Arp kaldes af nogle også skæleksem. Skæleksem akkompagneres ofte af svamp, men arp er ikke i sig selv svamp.
  • Arp behøver sjældent tilses af læge, men har arpbehandlingen ingen effekt efter en behandling eller to, eller bliver det hurtigt forværret, så søg altid rådgivning hos læge, før du kaster dig ud i andre former for behandling.

Kilde: Elise H. Winther, privat sundhedsplejerske.

Måske har du selv lagt mærke til noget tør hud eller hudflager i din fine babys hovedbund, hårgrænse eller øjenbryn. Eller nogle gullige plamager på huden, der sidder fast. Eller måske opdager du det først, når din sundhedsplejerske viser dig, at baby har arp. Men du skal hverken blive forskrækket, bekymret eller ærgerlig – arp hos baby er helt ufarligt og meget almindeligt, det smitter ikke og har intet med hygiejne at gøre.

”Mange vil opleve at deres baby får arp og for de fleste kommer det i allerførste uger og måneder. Arp er kort og godt en overproduktion af fedtstoffer i huden i kombination med afstødte hudceller, som så sætter sig fast på huden”, forklarer Elise H. Winther, privat sundhedsplejerske ved Gladefamilier.dk.

Starten på arp ligner mest af alt tør og let flaget hud, mens et tykt lag arp vil være mere gullige, måske endda brunlige plamager af indtørret fedt og hud i vokslignende kager. Det lyder ikke så rart, men det gør ikke ondt på baby eller generer synderligt, og behandlingen af arp er heldigvis også både let og blid og kan klares hjemmefra – oftest med remedier og produkter, du allerede har på toilethylderne.

LÆS OGSÅ: 12 sygdomme dit barn sikkert vil blive ramt af på et tidspunkt

Behandling af arp: frem med babyvenlig olie og tæt kam

”Man smører området med arp ind i en mild og neutral olie, det kan være babyolie eller mandelolie, eller hvad man nu lige har stående, der er egnet til baby. Og så lader man det trænge ind og opløse arplaget i nogle timer, og redder derefter håret med en kam. Det kan være en tættekam eller en almindelig kam med tætte tænder”, forklarer Elise H. Winther.

Og har man ikke olie, kan man også bruge sin foretrukne babycreme. Man behøver altså hverken investere i særlige olier eller arpkamme for at komme arp til livs. Det kræver dog lidt teknik, tålmodighed og at man tør tage lidt fat.

”Mange er naturligt nok meget forsigtige med den lille, men jeg lover, baby godt tåler, at man tager lidt fast ved. Man skal selvfølgelig på ingen måde være hård, men have en fast hånd for at redde arpen løs. Jeg plejer at anbefale, man lige tager kammen og prøver at redde på sin egen håndryg. Så vil man kunne mærke, hvor lidt eller hvor meget man tager fat”, siger Elise H. Winther.

Ofte anbefales det, at man lader olien sidde natten over til næste morgen, men det er faktisk ikke den bedste måde behandle arp på.

LÆS OGSÅ: Rød numse hos børn: Sådan behandler du det

Fjern arp: Lad olie virke et par timer og red grundigt

”Det er min oplevelse, at olien rigtig tit tørrer ind eller bliver absorberet i huden i løbet af natten, og så er man lige vidt. Pointen er nemlig, at olien skal blødgøre det hærdede skællag, så det nemt og skånsomt slipper hud og hår på barnet. Min erfaring er, at det sker efter nogle timer”, siger Elise H. Winther.

Imens kan baby få en lille bomuldshue på, så olien ikke kommer ud over det hele, og så er det bare at sætte en alarm til 2-4 timer senere. Når den ringer, skal man redde arpen ud.

”Her skal man være tålmodig og grundig. Man skal redde både mod håret og med håret og fra øre til øre, og man skal give det lidt tid, så man får løsnet arpen godt. Og man skal ikke være så nervøs for fontanellen – babys bløde plet. Den kan godt holde til, man bruger kammen lidt fast,”, siger sundhedsplejersken.

Behandling af arp i 6 trin

  1. Smør området med arp ind i mild og parfumefri olie eller fed creme og lad virke i nogle timer, til arpen er blødgjort. Er der tale om et tykt lag arp eller arp i hovedbunden, tager det længere tid, end hvis arpen sidder fx i øjenbryn eller pande.
  2. Hvis arpen sidder udenfor håret, er den bedste metode at gnubbe blidt med en vaskeklud eller håndklæde af frotté.
  3. Red eller gnid i flere retninger for at løsne de døde hudceller godt og brug lidt tid her. Gør det med fast, ikke hård hånd.
  4. Slut af med at bade den lille. Arp kan i sig selv have en lidt fad lugt og varm olie ligeså. Mener du, I er færdige med arpbehandlingen for denne gang, så vask babys hår med en mild babyshampoo. Vurderer du, behandlingen skal gentages dagen efter, så nøjes med at skylle håret med lunt vand, så arp og den værste olie skylles af.
  5. Skal babys hår vaskes, så husk at putte babyshampoo i før du skyller håret over med vand. Olien skyer vandet, men ikke sæbe, så hvis babyshampooen skal virke optimalt, skal den i før vandet.
  6. Masser og frottér baby godt med håndklædet efter badet – i dag og fremover. Det øger blodcirkulationen og vil forebygge arp.

Kilde: Elise H. Winther, privat sundhedsplejerske

Babys hovedbund kan godt blive lidt rød, men det sker der ikke noget ved. Faktisk er rødmen bare et tegn på, der kommer gang i blodcirkulationen. Når arpen er væk, er det det også vigtigt at fortsætte med at stimulere blodcirkulationen dagligt med kam eller massage af hovedbunden. Det vil forbygge, at der fremadrettet ikke så let opstår ophobning af fedt og døde hudceller.

”Man skal selvfølgelig passe på ikke at få lavet rifter eller skrammer, der kan gøre ondt og føre til infektion, hvis man er uheldig, men rødmen i huden er helt forventeligt og helt okay”, forsikrer Elise H. Winther.

Hvorfor får babyer arp?

Selvom arp hos baby ses oftest, er det heller ikke ualmindeligt hos større børn og voksne kan også have arp. Nogle er mere disponible for det end andre. Nogle får ganske lidt arp, andre et tykt lag arp, for nogle forsvinder arpen efter en enkelt behandling eller to, mens det for andre kræver gentagne ture med olie og tættekam. Sådan er mennesker forskellige.

Tips til behandling af arp ved tykt eller langt hår

Har dit barn meget hår, tykt hår eller langt hår, kan det være lidt af et projekt både at smøre hovedbunden ind i olie og at få redt igennem med en tæt kam bagefter for at fjerne arp.

Her er tre gode råd:

  1. Inddel håret i en tynd skilning ad gangen og smør olie på hovedbunden og lad virke som ellers.
  2. Du kan på samme måde fjerne arpen ved at redde en skilning ad gangen med kammen og holde dig ved barnets hovedbund og ikke ude i længderne af håret.
  3. Brug en mild og børnevenlig balsam efter hårvask, hvis håret efterfølgende er svært at redde ud.

Kilde: Elise H. Winther, privat sundhedsplejerske

”Vi ved ikke helt præcis, hvorfor babyer får arp så ofte, som de gør, men det er formentligt en kombination af hormoner, der skal finde en balance, en hud, der lige skal lære verden uden for livmoderen at kende og så det faktum, at vi selvfølgelig er så forsigtige i håndtering af en lille baby. Man tager ikke sådan lige fat og gnubber den lille”, siger Elise H. Winther.

Dét er formentligt også årsagen til, at arp er hyppigere forekommende hos babyer og børn, end hos voksne, der som regel redder hår flere gange dagligt og gnubber sig godt tørre med håndklædet på både hoved og krop efter bad. Men man kan faktisk roligt give baby en tur, der ligner, opfordrer sundhedsplejersken.

Sådan forebygger du arp

Man kan relativt nemt forebygge arp ved dels at stimulere blodcirkulationen og mekaniske hjælpe huden af med døde hudceller. Det kan nemt gøres til en både fast og rar rutine i forbindelse med barnets bad.

”Det handler om at frottere barnet rigtig godt. Altså gnubbe og massere barnet med håndklædet efter et dejligt lunt bad, hvor døde hudceller også er opblødt. På den måde kan man både klare let arp i opstarten og forebygge arp på den lange bane”, siger Elise H. Winther.

Om eksperten

Elise H. Winther, 51 år, er sundhedsplejerske med 18 års erfaring bygget ovenpå 9 års erfaring som sygeplejerske på bl.a. børneafdeling. Siden 2014 har hun været privat sundhedsplejerske, hvor hun tilbyder sundhedspleje, ammevejledning og forældrevejledning.

Privat er hun mor til to voksne børn.

Se mere om Elise H. Winther og hendes ekspertise på Gladefamilier.dk.

Det handler egentligt bare om at etablere gode vaner og give huden den samme opmærksomhed, som vi giver tænder og hår. Derfor anbefaler sundhedsplejersken både at få redt og stimuleret hovedbunden dagligt i forbindelse med at redde hår og at massere barnet tørt i håndklædet efter hvert bad.

”Som bonus er det jo også hyggeligt og fuld af nærvær at bruge lidt ekstra tid efter badet og få givet barnet en let massage”, siger hun.