Jul uden sukker

Jul uden sukkerchok

For mange er jul lig med oceaner af sukker, men sådan behøver det ikke at være. Her kommer fire opskrifter på søde sager, som dit barn ikke får sukkerchok af.

Juleæbler

Det skal du bruge

Pigeon-æbler

Rismaltsirup (evt. bygmaltsirup)

Kokosmel

Pinde

Sådan gør du

Tag stilken af æblerne, og sæt en pind i dem. Kom kokos op i en skål. Hæld sirup i en lille gryde, varm det op, og lad det skumme godt igennem. Rul æblerne i den smeltede sirup, så de bliver helt dækket. Rul dem derefter straks i kokosmel, og stil æblerne til tørring med pinden nedad i et glas. Sæt dem gerne i køleskab.

Tip!

Juleæbler

Julekager og pebernødder

(ca. 2 plader)

Det skal du bruge

50 g smør (evt. kokosolie)

¾ dl ahornsirup

1 ½ tsk. stødt kanel

1 ½ tsk. stødt kardemomme

½ tsk. stødt ingefær

¼ tsk. stødt nellike

½ tsk. natron

1 mellemstort æg

125 g fuldkornsspeltmel

125-150 g sigtet speltmel

Sådan gør du

Lun smør og ahornsirup i en gryde, så det kan blandes. Tag gryden af varmen, og rør krydderier og natron i. Stil det køligt, til massen ikke længere er varm. Kom æg i, og bland grundigt, hvorefter melet (og en knivspids salt, hvis du bruger kokosolie) vendes i. Saml dejen uden at ælte, og lad den hvile indpakket mindst en time i køleskabet.

Pebernødder

Rul lange pølser i samme tykkelse som en lillefinger, og skær stykker på ca.

1 cm. Sæt dem ikke for tæt på en plade med bagepapir, og bag ved 200° i ca. 10 min.

Julekager

Rul dejen ud på et bord med mel til en tykkelse på ca. 4 mm. Stik kager ud med forskellige små forme. Bag dem ca. 10 min. ved 200°. Lad dem køle på en rist. Dekorer evt. med smeltet chokolade.

Tip!

Dit barn vil med garanti synes, det er sjovt at stikke kagerne ud med små forme til stjerner, hjerter og nissemænd. Formene kan købes i

Julekager og pebernødder

Kryddermuffins med nødder

(12 stk.)

Det skal du bruge

125 g tørrede dadler

1 dl vand

salt

1 dl hasselnødder

2 bananer (ca. 200 g)

50 g kokosolie

3 store æg

3 tsk. stødt kanel

2 tsk. stødt kardemomme

2 tsk. stødt ingefær

1 tsk. stødt nellike

130 g fuldkornsspeltmel

1 tsk. natron

Sådan gør du

Skær dadlerne i mindre stykker, kom dem i en gryde med vandet og en knivspids salt. Kog ca. 8 min. under låg, til vandet er opsuget. Kom i en skål, og lad det køle af. Hak nødderne groft. Blend dadlerne med en stavblender sammen med banan, olie, æg og krydderier. Rør nødderne i sammen med mel og natron. Bag i muffinforme ved 190° i ca. 25 min.

Tip!

Kryddermuffins med nødder