Jul uden sukkerchok
For mange er jul lig med oceaner af sukker, men sådan behøver det ikke at være. Her kommer fire opskrifter på søde sager, som dit barn ikke får sukkerchok af.
Juleæbler
Det skal du bruge
Pigeon-æbler
Rismaltsirup (evt. bygmaltsirup)
Kokosmel
Pinde
Sådan gør du
Tag stilken af æblerne, og sæt en pind i dem. Kom kokos op i en skål. Hæld sirup i en lille gryde, varm det op, og lad det skumme godt igennem. Rul æblerne i den smeltede sirup, så de bliver helt dækket. Rul dem derefter straks i kokosmel, og stil æblerne til tørring med pinden nedad i et glas. Sæt dem gerne i køleskab.
Tip!
Julekager og pebernødder
(ca. 2 plader)
Det skal du bruge
50 g smør (evt. kokosolie)
¾ dl ahornsirup
1 ½ tsk. stødt kanel
1 ½ tsk. stødt kardemomme
½ tsk. stødt ingefær
¼ tsk. stødt nellike
½ tsk. natron
1 mellemstort æg
125 g fuldkornsspeltmel
125-150 g sigtet speltmel
Sådan gør du
Lun smør og ahornsirup i en gryde, så det kan blandes. Tag gryden af varmen, og rør krydderier og natron i. Stil det køligt, til massen ikke længere er varm. Kom æg i, og bland grundigt, hvorefter melet (og en knivspids salt, hvis du bruger kokosolie) vendes i. Saml dejen uden at ælte, og lad den hvile indpakket mindst en time i køleskabet.
Pebernødder
Rul lange pølser i samme tykkelse som en lillefinger, og skær stykker på ca.
1 cm. Sæt dem ikke for tæt på en plade med bagepapir, og bag ved 200° i ca. 10 min.
Julekager
Rul dejen ud på et bord med mel til en tykkelse på ca. 4 mm. Stik kager ud med forskellige små forme. Bag dem ca. 10 min. ved 200°. Lad dem køle på en rist. Dekorer evt. med smeltet chokolade.
Tip!
Dit barn vil med garanti synes, det er sjovt at stikke kagerne ud med små forme til stjerner, hjerter og nissemænd. Formene kan købes i
Kryddermuffins med nødder
(12 stk.)
Det skal du bruge
125 g tørrede dadler
1 dl vand
salt
1 dl hasselnødder
2 bananer (ca. 200 g)
50 g kokosolie
3 store æg
3 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
130 g fuldkornsspeltmel
1 tsk. natron
Sådan gør du
Skær dadlerne i mindre stykker, kom dem i en gryde med vandet og en knivspids salt. Kog ca. 8 min. under låg, til vandet er opsuget. Kom i en skål, og lad det køle af. Hak nødderne groft. Blend dadlerne med en stavblender sammen med banan, olie, æg og krydderier. Rør nødderne i sammen med mel og natron. Bag i muffinforme ved 190° i ca. 25 min.
Tip!