Fertilitetshjælp

Kend din fertilitetsbehandling

Hvad er egentlig forskellen på insemination og reagensglasbehandling, og hvem kan få hjælp til at blive gravide? Find svaret her.

Storken kommer desværre ikke lige med barnet, når vi ønsker det, og statistikken viser, at vi bliver ældre og ældre, inden vi får børn, der bliver flere og flere singler, og vi har sværere og sværere ved at få børn ad naturens vej. 

Er du en af de ufrivilligt barnløse, der ønsker dig et barn men indtil nu ikke er lykkedes med det, er en mulighed at få fertilitetshjælp. Faktisk fødes otte procent af alle danske børn efter en eller anden form for fertilitetsbehandling.

Enlige kvinder og par, der uden held har forsøgt at blive gravide i 12 måneder, har ret til at blive behandlet for ufrivillig barnløshed. Du må højst være 40 år i det offentlige, og behandlingen dækker kun jeres første fælles barn.

Mange penge

I skal i første omgang henvende jer til egen læge, der henviser til en fertilitetsklinik.

Det offentlige dækker udgifterne til tre til seks inseminationsforsøg samt tre reagensglasbehandlingsforsøg. Hvis samtlige forsøg mislykkes, kan I fortsætte i det private, hvor I selv dækker alle omkostninger.

Tre inseminationsforsøg koster fra cirka 35.000 kroner, mens tre reagensglasbehandlinger inklusive medicin hurtigt løber op i 60.000 kroner.

Hvis du i forbindelse med reagensglasbehandling får frosset æg ned, kan du inden for de følgende fem år blive befrugtet med et eller flere af disse æg

Denne behandling er dækket af det offentlige.

Insemination

De fleste offentlige fertilitetsklinikker tilbyder tre til seks gratis inseminationsforsøg (IUI).

Insemination kan enten foregå med din mands sæd (IUI-H) eller med sæd fra en donor (IUI-D) og udføres ved, at man fører et plastikkateter med sæden op i toppen af livmoren, hvor sædcellerne har større chance for at nå ud i æglederne, hvor befrugtningen kan ske. Eventuelt med en ukendt donor.

Efter tre behandlinger er omkring 25 procent gravide.

Reagensglasbehandling 

Hvis inseminationsforsøgene ikke lykkes, betaler det offentlige for tre reagensglasbehandlinger (IVF) eller reagensglasbehandlinger med mikroinsemination (ICSI).

Ved IVF og ICSI bliver ægget befrugtet i et laboratorium, enten ved at der tilsættes cirka 100.000 sædceller til hvert æg (IVF), eller ved at en enkelt sædcelle føres direkte ind i ægget (ICSI).

Herefter lægges et eller to befrugtede æg tilbage i livmoren.

Kilder: Hvidovre Hospitals Fertilitetsklinik, Dansk Fertilitetsselskab, Netdoktor.dk, Apoteket.dk og Netdoktor.dk