Leg gør børn kloge
Når dit barn løber rundt på legepladsen, træner det ikke kun musklerne - hjernen og nerverne får også motion. Så det gælder bare om at få de små ud på klatrestativerne og vippebrættet. Børn, der bevæger sig, er nemlig klogere og hurtigere til at lære.
Som voksen kan man blive helt forpustet bare af at kigge på den iver, som børn klatrer rundt på alting med! Op og ned, på line hen ad plankeværket, så op på kassen, balancere lidt, springe ned – og op igen! Men der er faktisk en dybere mening med alle de spontane balancelege.
For ud over at være underholdende, så er både balancelegene og al den glade bevægelse i hverdagen vigtig for børnenes udvikling. Samtidig med at det træner deres muskler og koordination, så stimulerer det nemlig også det, der kaldes det proprioceptive system.
LÆS OGSÅ: 8 lærerige apps til dit barn
Det er det, der gør, at vi lærer at styre alle kroppens små og store bevægelser per refleks – og også det, der sender impulser til hjernen, så den virker optimalt. Så faktisk kan man godt sige, at børn bliver kloge af at klatre og balancere.
Første spjæt i vuggestuen
Hop på trampolinen: Få styr på sikkerhedenBalancetræning
Hjernen husker
Tjek dit barns motorikMotion gør klog
Derfor har læger og forskere naturligt nok længe været interesserede i at finde svar på spørgsmålet: Hvad sker der i hjernen, når vi motionerer?
Hvorfor er det nu, at dem, der er i god form og bevæger sig meget – voksne såvel som børn – som regel scorer højere i tests, er mindre trætte, har større overskud, er i bedre humør, har færre livsstilssygdomme – i det hele taget klarer sig bedre?
– Når børn og voksne bevæger sig, danner hjernen en række stoffer, der gavner sundheden. For eksempel vækstfaktorer og antioxidanter, der også øger hjernens kapacitet og evner. Når musklerne arbejder, producerer de ligesom hjernen en række gavnlige stoffer, hvoraf mange ligner hjernens. Derfor kan muskler, der motionerer, også stimulere hjernen. Og derfor er det ikke spor mærkeligt, at motion og fysisk aktivitet er godt for både vores hjerner, vores evner og intelligensen, forklarer hjerneforskeren.
Så hvis vi gerne vil give vores børn en god start på livet, skal vi huske at slukke for fjernsynet og spillemaskinen og sende ungerne ud at lege, siger hjerneforskeren. For ganske vist er vi alle sammen født med et sæt gener, der til en vis grad bestemmer, hvad vi kan lære. Men der er alligevel meget, både børn og voksne kan gøre for at forbedre vores intelligens – det gælder hele livet igennem. For eksempel at bevæge sig!
LÆS OGSÅ: 10 veje til sjov motion for hele familien