Line Paulsen besluttede at blive alene-mor til lille Hugo i en alder af 19 år.

Line mistede sin forældre og blev ung solomor: "Hugo fjerner fokus fra min sorg"

Line var kun 18 år, da hun besluttede sig for, at hun ville være solomor. Hun var netop blevet forældreløs, og at skabe sin egen familie hjælper hende skridt for skridt til at hele sorgen.

Farverige æsker bygget sammen til et højt tårn fanger Hugos blik.

Hans mor, Line Paulsen, skubber til én af æskerne, så opstillingen vælter på gulvet. Hugo på ni måneder smiler så bredt, at sutten næsten falder ud af hans mund.

"Memememehhh!" udbryder han begejstret, mens Line smiler til sin søn.

Det er en helt almindelig formiddag hjemme i lejligheden i Sønderborg hos Line og Hugo. Den lille dreng kan endnu ikke kravle, så han kryber rundt på maven i sine hørshorts og hvide polobluse. Når han klynker, er det fordi, hans mor har tilladt sig at træde ud af hans synsfelt for en stund – og når han klukker af grin, fylder det Line med en varm følelse indeni.

"Hans latter er det bedste i verden," siger Line, inden hun rejser sig for at bikse en omgang grød sammen til sin søn.

Almindelighederne stopper ved babylatter og havregrød. 20-årige Line er en af de få helt unge kvinder, som har fået barn ved hjælp af fertilitetsbehandling – hun var kun lige fyldt 18 år, da hun begyndte i behandling.

"Jeg har vidst siden folkeskolen, at jeg ville have barn tidligt. Min kammerater dengang vidste godt, at jeg elskede små børn, og når de ser mig med klapvognen i dag, bliver de ikke overraskede," fortæller hun og skubber små klatter af havregrød i munden på en sulten Hugo.

Nu skal det være

Line ved godt, hvor længslen efter at få et lille barn tidligt kommer fra. Hendes mor døde af en hjernesvulst, da Line var kun seks år. En voldsom tid, som hun kun husker i brudstykker. 

Hun tror, hun har fortrængt det meste. Line boede sammen med sin far og hans nye kone, men da hun var 16 år, gik relationen så skævt, at hun flyttede hen til sine bedsteforældre.

"Jeg tænkte gennem årene: Gad vide, om jeg også mister min far? Det var en uhyggelig tanke, og jeg tror, jeg skubbede den fra mig."

For to år siden blev hendes bange anelser til virkelighed. Faderen havde i en længere periode haft det psykisk dårligt og havde tiltagende problemer med et stofmisbrug. Han tog sit eget liv i 2022, og Line stod tilbage som forældreløs – kun 18 år.

"Jeg var skuffet og vred. Min far havde ikke sagt noget om, hvor dårligt han havde det," fortæller Line, der for første gang kom til psykolog for at tale om tabet af sine forældre.

Line arvede en sum penge efter sin far, og det kontante beløb gav hendes tanker og drømme om at blive mor ekstra vind.

"Jeg tænkte: Nu skal det være. Jeg delte mine tanker med min moster, og hun var helt oppe at køre over udsigten til at købe barnevogn og babytøj. Men jeg tog beslutningen alene. Det føltes rigtigt," siger Line og trækker en let utilfreds Hugo op af sin højstol.

Hvorfor solomor?

I december 2022 blev Line gravid, og til at begynde med kunne hun ikke mærke noget. Følelsen af baby-i-vente kom til gengæld med fuldt drøn nogle uger senere – og i næsten fire måneder kastede Line op hver dag. 

Hendes veninde flyttede ind til hende og tog med til undersøgelserne hos læge og jordemoder, og hele Lines familie bakkede op. Hun har både sin mormor og morfar, farmor, moster og onkel og tante tæt på, og alle er engageret i Line og Hugo.

"Jeg bliver ofte spurgt om, hvorfor jeg ikke bare fandt mig en kæreste at få et barn med. Men det har jeg ikke haft lyst til. På et tidspunkt vil jeg gerne have en kæreste, men det må gerne være én, der har børn og kender til at have ansvar."

Hugo blev født den 4. september 2023 efter mange timer med veer, og det endte med et akut kejsersnit til sidst. Line havde glædet sig til forløsningen og til at få sin lille dreng i armene, men hun måtte erkende, at følelserne lige skulle modne.

"Jeg vil ikke sige, at jeg elskede ham fra første øjeblik. Det kom lige så stille. Og en dag, hvor vi lå i sengen herhjemme, kunne jeg bare mærke kærligheden. 

Nu er han en del af mig, og jeg savner ham, når han er i dagpleje," siger Line og trækker Hugos små strømper på plads. Hun kan mærke, at samværet med Hugo lige så stille heler tabet af forældrene.

"Han er med mig overalt, og han fjerner fokus fra min sorg."

Line arbejder lige nu, indtil hun til februar begynder at læse til socialrådgiver i Aabenraa. Under uddannelsen er det planen, at hun og Hugo skal bo ved bedsteforældrene – og på sigt håber Line på at købe et hus til sig selv og sin søn.

"Jeg vil gerne give ham en have at løbe og lege i. Og jeg knokler for, at det bliver muligt. Alt, hvad jeg gør, er for Hugo," siger Line og giver sin lille søn et kys på kinden.