Mæslinger: Alt du skal vide om den mest smitsomme børnesygdom

I Danmark vaccinerer vi først børn mod mæslinger, når de fylder 15 måneder. Men hvad kan du selv gøre indtil da for at beskytte din baby mod den mest smitsomme børnesygdom? Læs med her, hvor du også kan lære symptomer at kende.

Mæslingeudbrud rammer fra tid til anden i Europa - og enkelte tilfælde når helt til Danmark. Som forælder til en baby, der endnu ikke er vaccineret mod mæslinger, er du måske ekstra opmærksom på symptomer.

Herhjemme vaccinerer man nemlig først mod mæslinger, når vores børn er fyldt 15 måneder. Det sker med MFR-vaccinen, som er en del af børnevaccinationsprogrammet

Hvis man ser bort fra de første måneder, hvor barnet har antistoffer fra moderen, hvis hun har haft mæslinger eller selv er vaccineret, er din baby altså ikke beskyttet mod mæslinger.

Ifølge Peter Henrik Andersen, afdelingslæge og afsnitsleder hos Statens Serum Institut, kan du trygt sende dit barn i vuggestue uden frygt for, at poden kommer hjem igen med mæslinger. Men der er alligevel tilfælde, hvor det kan være fornuftigt at tage sine forbehold.

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en meget smitsom virussygdom, som også regnes for at være en af de alvorligste børnesygdomme. Den viser sig ved forkølelsessymptomer og høj feber, som udvikler sig til et spættet udslæt på din babys krop.

Én ud af 10, som bliver smittet med mæslinger, vil også opleve at få bronkitis, lungebetændelse, bihulebetændelse eller mellemørebetændelse. I meget sjældne tilfælde, under én ud af 1000, vil der opstå hjernebetændelse, og det er blandt andet derfor, at mæslinger regnes for at være en alvorlig sygdom.

Hvert 4. til 5. tilfælde af mæslinger er så slemt, at det kræver indlæggelse og giver eventuelle komplikationer. I alvorlige tilfælde kan sygdommen være livsturende.

Hvem får mæslinger?

Alle børn og voksne kan få mæslinger, men fordi de fleste er vaccineret, er det er oftest uvaccinerede børn og voksne eller babyer under 15 måneder, der bliver ramt af virussygdommen.

Sygdommen ses af og til på trods af vaccination mod mæslinger, men her vil det typisk give et mildere sygdomsforløb.

Mæslinger børn
Mæslinger ser sådan ud og er meget smitsomme. Den eneste måde at beskytte din baby på er gennem vaccination mod mæslinger (MFR-vaccination, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde).

Hvad er symptomer på mæslinger?

De første symptomer viser sig en til to uger efter, at barnet er blevet smittet.

I et klassisk forløb med mæslinger vil der være to faser. I den indledende fase vil dit barn have en kraftig forkølelse med høj feber, røde øjne og voldsom hoste.

Herefter vil barnet typisk få det lidt bedre igen, og feberen falder.

Efter tre til fire dage starter en ny fase, hvor et rødt, finplettet udslæt breder sig ned over kroppen. Det flyder efterhånden lidt sammen, og man vil også kunne se nogle hvide pletter på indersiden af barnets kind, som man kalder kopliske pletter. Den sidste fase varer tre til syv dage, og her kan barnet også opleve, at feberen stiger igen.

Baby er beskyttet ved fødslen

Selv om din baby endnu ikke er vaccineret, er hun faktisk beskyttet mod mæslinger de første måneder af sit liv, fordi der føres antistoffer fra moderen gennem moderkagen, mens barnet ligger i maven.

Dog kan du ikke regne med, at din nyfødte er lige så godt beskyttet, som du selv var som spæd. De fleste mødre, der føder børn i dag, har nemlig aldrig selv haft mæslinger, men er blot blevet vaccineret imod sygdommen. 

"Derfor overfører mødre i dag færre antistoffer til det nyfødte barn. Så den periode, hvor barnet er beskyttet, er ikke så lang i dag, som den var tidligere," siger Peter Henrik Andersen.

I starten kan det altså være svært at vide, om dit barn har fået mæslinger, eller om det blot er endnu en sejlivet forkølelse. Begynder den lille også at få udslæt, skal du være særligt opmærksom og tage kontakt til jeres egen læge.

I det tilfælde er det vigtigt, at du sikrer dig, at dit barn ikke kommer til at sidde i venteværelset med andre små børn, som kan blive smittet. Aftal evt. med lægen, at I først får en tid sidst på dagen, hvor I ikke risikerer at rende ind i andre patienter, hvis I har mistanke om, at der er tale om mæslinger.

Hvordan smitter mæslinger?

Mæslinger er en meget smitsom virus og kan smitte gennem luften i et rum i op til to timer, efter en mæslingepatient har forladt det. Samtidig smitter sygdommen allerede fire til fem dage, inden udslættet viser sig, så det er muligt at give smitten videre, før du selv ved, at du er syg.

Hvordan behandler man mæslinger?

Der findes ingen specifik behandling af mæslinger, men som ved andre sygdomme med feber, er det vigtigt, at din lille patient får rigeligt at drikke.

Hvordan kan jeg forebygge mæslinger?

Fordi mæslinger er så smitsom, er den eneste effektive beskyttelse at få dine børn vaccineret mod sygdommen.

I Danmark har man siden 1987 vaccineret mod mæslinger. Det sker med MFR-vaccinen, som er en del af det danske børnevaccinationsprogram, og som også beskytter de små mod fåresyge og røde hunde. Vaccinationen gives, når barnet er 15 måneder og igen ved 4-års alderen. Der findes dog forældre, som vælger ikke at vaccinere deres børn med MFR-vaccinen, og derfor florerer sygdommen stadig mange steder i verden, men også i en del lande i Europa.

Kan baby blive vaccineret, før hun fylder 15 måneder?

Ja, dit barn kan godt blive vaccineret tidligere, forklarer Peter Henrik Andersen:

"Da man startede med at vaccinere mod mæslinger, var antistofferne hos barnet også længerevarende, fordi de kom fra mødre, som selv havde haft sygdommen, så der gav det god mening at give første vaccine i 15-måneders alderen.

Men der findes andre lande, hvor man giver den tidligere. Hvis vi får et mæslingeudbrud, kan vi også vaccinere helt ned til 6-måneders alderen herhjemme. Men indtil andet meldes ud fra Sundhedsstyrelsen, er den anbefalede alder for vaccination fortsat 15 måneder. Det er nemlig sådan, at en MFR-vaccine, der gives før 12-måneders alderen, skal gentages, når barnet bliver 15 måneder."

Hvor udbredt er mæslinger?

Det kommer an på, hvor du befinder dig. I Danmark er risikoen for, at din baby får mæslinger meget lav, og der er få, der har haft sygdommen. Men i mange lande i Europa er virussen mere udbredt.

Her hjemme har der inden for det sidste år været fire tilfælde af mæslinger. Til sammenligning var der 100 smittede i Polen alene i juni 2023, ifølge Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol.

I Danmark er sygdommen sjælden, men på verdensplan er mæslinger stadig et stort problem. Især i ulandene har mange haft sygdommen, og den er blandt de fem hyppigste årsager til dødsfald blandt børn under fem år.

Artiklen er gennemlæst og rettet af afdelingslæge Peter Henrik Andersen, Statens Serum Institut.

Andre kilder: Sundhed.dk og Statens Serum Institut, WHO