Jernmangel

Ny undersøgelse: Spis jern og få kloge børn

Mange gravide dropper jerntilskuddet for at undgå forstoppelse og mavesmerter, men det kan få alvorlige konsekvenser for deres børns indlæring senere i livet, viser en undersøgelse.

Du kender det sikkert, når man er gravid, så kan man godt have lyst til at styre uden om glasset med jerntilskud, for det er ikke lige forstoppelse og mavesmerter, der står øverst på ønskelisten, når ens krop i forvejen føles oppustet og tung at danse med.

Faktisk er det op mod 20 procent af de danske gravide, der dropper jerntilskuddet, selvom det kan have alvorlige konsekvenser, viser en ny landsdækkende undersøgelse, som er foretaget af aminoJern.dk.

Men når gravide tænker pyt og tror, at de er dækket ind med vitaminer, så længe de spiser en god og varieret kost – og måske også en vitaminpille, så er det langt fra tilfældet for alle. Faktisk er det over halvdelen af alle gravide i alderen 18-50 år, der ikke får jern nok i kosten.

– Desværre ved en del kvinder ikke, hvorfor de spiser jerntilskud. Så hvis de ikke mærker symptomer på jernmangel på egen krop, men måske i stedet oplever gener som forstoppelse, kan der være en tendens til, at de undlader at spise jern, fortæller Nils Milman i en pressemeddelelse vedrørende undersøgelsen. Nils Milman er forsker i jernstofskiftet og overlæge ved Valdemars Hospital i Ringsted.

Jern gavner også børnene

8 tips til et sundt indeklima på børneværelset

Lavtuddannede får mindst jern

Klumme: Har du smittet dit barn med sundhedssyge?

Jern i rette mængder

Amerikanske studier fra bl.a. Department of Nutritional Sciences, The Pennsylvania State University, bakker om resultatet af den danske undersøgelse. I The Journal of Nutrition fastslås det bl.a. at: Manglende jernindtag hos børn kan forsinke udviklingen af centralnervesystemet og medføre uoprettelige skader.

Og med tanke på det, kunne det måske være fristende, at spise en dobbelt dosis jern for at give børnene et forspring i deres mentale udvikling, men kroppen har brug for jern i de helt rette mængder. Både for meget og for lidt jern er skidt for kroppen.

I USA er det lige nu et problem, at mange gravide spiser berigede fødevarer og drikkevarer, der er tilsat vitaminer, jern etc. Sammen med kosttilskud kan det give et for stort indtag af bl.a. jern. Derved risikerer man en ophobning af jern i kroppen, da jern udskilles meget langsomt. Jernet ophobes i blandt andet lever og hjerte og kan skade vævet der. Det kan give smerter, kvalme, opkastninger og forstoppelse. Så også mht. jern gælder ordsproget: Alt med måde.

Faktaboks

Værd at vide om jern!

Vidste du, at jern ikke kun har stor betydning for dig som gravid, men også for dit ufødte barn?

Så meget jern skal du spise:

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide dagligt tager et jerntilskud på 40 – 50 mg jern fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.

  • Såfremt den gravide lider meget af kvalme, kan man evt. vente med at starte jerntilskud til senest graviditetsuge 18.

  • Jerntilskuddet optages bedst, hvis det indtages mellem måltiderne sammen med frugt- eller grøntsagsjuice eller en citrusfrugt. Det skyldes, at C-vitamin fremmer kroppens optagelse af jern.

Hvorfor spise jern?

  • Normalt får vi dækket vores behov for jern via kosten. Kød, fisk og fjerkræ har et højt indhold af jern samt groft brød- og kornprodukter, frugt, bær og grøntsager.

  • I graviditeten stiger jernbehovet, fordi dit foster og moderkagen bruger jern og mængden af dit blod bliver større.

  • Hvis du ikke indtager nok jern, falder din blodprocent, og du får ikke nok ilt. Du kan blive træt og svimmel af for lav blodprocent.

  • Jernmangel kan forårsage lavere fødselsvægt, tidlig fødsel, kolik eller urolig nattesøvn hos dit barn. Ligesom langt alvorligere konsekvenser som lavere IQ og indlæringsvanskeligheder kan forekomme senere i livet.

Sådan undgår du forstoppelse:

  • Forstoppelse kan forekomme ved indtagelse af jerntilskud.

  • Husk at drikke rigeligt med væske (helst vand).

  • Spis masser af kostfibre (frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter og bønner).

  • Sørg for at få motion. Det kan være svært som højgravid, men gå en tur, dyrk lidt yoga eller pilates for gravide.

  • Hvis du får forstoppelse af jerntilskuddet, så hold en pause en uges tid – og skift evt. mærke, der findes præparater på markedet, der er skånsomme for maven.

Kilde: Sundhed.dk, Sundhedsstyrelsen og Jordmoderforeningen.

LÆS OGSÅ: Mad som får maven til at strutte af sundhed

LÆS OGSÅ: Sundhed: Danske børn bevæger sig for lidt

LÆS OGSÅ: Sundhed: Undgå at baby får svamp