Klumme: Har du smittet dit barn med sundhedssyge?

Klumme: Har du smittet dit barn med sundhedssyge?

Børn skal ikke være bange for en franskbrødsmad. Men det bliver de, hvis de ser deres forældre forsage pasta, brød og søde sager, forlyder det. Vi tager et kig på tidens sundhedssyge - og starter med os selv.

Faktaboks

Jo Brand er freelancejournalist og alenemor til Vilfred på seks år.

Slask. Så fik man den: Børn får madskræk af de voksnes stenalderideer og fastekure stod der i Berlingske. Jo mere man læste, des mere nedslående blev det: Flere og flere børn døjer med spiseforstyrrelser, og de bliver yngre og yngre. Således møder eksperter børn helt ned i otteårsalderen, der har et unaturligt forhold til mad. Samme eksperter mener, at det skyldes forældrenes forkvaklede forhold til sundhed og deres egen krop. De har sikkert ret.

Der findes mennesker, der har et fuldstændig afbalanceret og afslappet forhold til for eksempel slik. De spiser måske et par stykker chokolade, og så lader de resten ligge med et ‘nu har jeg vist fået nok’. Dem er jeg ikke en af. Jeg får ikke nok. Derfor er jeg også en af dem, der skal styre mig. Det gælder ikke kun slik og kage, men også kulinariske velsignelser som hvidt brød og pasta. Så det prøver jeg – tilsyneladende i selskab med mange andre –at holde mig fra.

Og nu er spørgsmålet så: Hvor meget har jeg skadet mig søn i min jagt på det sunde liv?

Bare en lillebitte sodavandsis

Så sukker fik han ikkeSund mor: 8 gode rådfik hans krop for første gang noget med tilsat sukker

Verdens stærkeste mor

Hvor sunde er dit barns favoritter?

Vil du have squash-pasta?

En familie tester: Hjælp os til sundere madvaner

Angsten for en tivolistang

Sund baby: God mad til små maver

Lange øjne efter guldkaramellen

Går det så godt med det? Det ved jeg ikke rigtig, men han er i hvert fald ikke blevet bange for sukker. Foreløbig lader det også til, at han har mere styr på indtaget end undertegnede, der – til at begynde med da fredagsslikordningen blev implementeret – slet ikke skulle have noget slik, men efterhånden havde så mange fingre nede i søns slikskål, at han spiste hurtigere og hurtigere for at nå at få noget. Løsningen blev to skåle.

Jeg har min skål, han har sin. Min er tømt i løbet af et par minutter, og så sidder han og hygger sig med sin. Af og til bemærker han mit glubske blik på sin skål, og så kaster han en guldkaramel i min retning. ‘Er du sikker?’ spørger jeg, mens jeg pakker den ud. Han nikker, og et millisekund senere er karamellen væk. Hvis jeg er heldig, får jeg en til. Ellers må jeg vente til næste fredag. På den måde er jeg ved at lære at være usund på den sunde måde. Takket være en seksårig.

LÆS OGSÅ: Lykke: Barndommen er allervigtigst for et godt liv

LÆS OGSÅ: Sundhed: Danske børn bevæger sig for lidt

LÆS OGSÅ: Kager: Cupcakes, popcakes og macarons