Tid til påske-sjov! Her er 12 hyggelige lege og aktiviteter til påskeferien
Tril æg, løb æggestafet og gå på æggejagt. Se her, hvordan du gør - og få flere gode idéer til hygge, lege og aktiviteter med hele familien i påskeferien.
Påsken er en dejlig anledning til at holde fri og være sammen med familien. I skal selvfølgelig spise dejlig påskefrokost, pynte op med påskeliljer og hygge lidt ekstra med børnene - og ja, så er der stadig masser af muligheder for at lave sjove aktiviteter og lege, der hører påsken til.
Måske skal I trille æg? Eller hvad med at male påskeæg, gå på påskeæggejagt i haven eller presse forårsblomster?
For mange børnefamilier betyder påsken ekstra fridage og masser af gode traditioner. Men hvis I lige har brug for en smule inspiration til påskedagene, så finder I her 12 nemme indspark og tips, som børn og barnlige sjæle kan kaste sig over i ferien.
1. Klip et gækkebrev
Klip et gækkebrev med fine mønstre. Papiret kan foldes mange gange, før man klipper – og husk, at I kun skal klippe dér, hvor papiret er foldet. Brug gerne farvet papir eller hvidt papir sammen med et stykke farvet papir/silkepapir på bagsiden. Skriv et sødt digt, og læg eventuelt en vintergæk ved. Glem nu ikke at skrive et gækkevers som f.eks.:
En vintergæk en sommernar
En fugl foruden vinger,
En lille ven som har dig kær,
En kærlig hilsen bringer,
Digtet i Ribe skrevet i Rom
Gæt nu hvorfra brevet kom.
Pynt kuverten og send brevet af sted i god tid, så barnet kan nå at modtage sit påskeæg, når bedstemor ikke kan gætte, hvem afsenderen mon er.
Find flere idéer til gækkebreve og gækkevers her.
2. Tag på æggejagt
Påskeharen har været der! Gem chokoladepåskeæg og/eller chokoladepåskeharer – og lad børnene lede efter påskeharens æg. Har du ikke en have, en velegnet gård eller et udendørsområde uden for mange andre mennesker, så kan påskeharen sagtens have besøgt stuen om natten, mens børnene sov...
Alternativt kan du gemme hårdkogte æg, som du hver har skrevet et tal eller bogstav på. På den måde kan børnene lægge æggene op på række og se, om de har fundet dem alle. Når børnene skal have ledetråde til at finde æggene, kan fugl, fisk eller "midt imellem" være gode pejlemærker.
LÆS OGSÅ: DIY: Skønne påskeæg af garnrester
3. Følg dyresporene
Før børnene ivrigt kaster sig over det lækre påskeguf, kan de gå på opdagelse i skovbunden eller i haven for at finde godterne. En sjov idé er at lægge "spor" ud, som man skal følge. Spred f.eks. lidt fjer og lad dem ende der, hvor æggene er gemt.
4. Tril æg
Kog et par æg og lad børnene male eller skrive navn på hvert sit. Gå en tur og find en lille bakke, som I kan trille æggene ned ad. Det æg, som kommer længst, har vundet, og ægge-ejeren vinder et chokoladeæg. Hvis ægget går i stykker, er man ude af legen. Når alle æg er i stykker, kan man eventuelt blive ved, indtil ægget er helt smadret – det plejer gerne at være superfestligt!
5. Klip påskepynt
Find kartonrester og saksen frem og lad fantasien få frit løb inden for påsketemaet. I kan fx klippe fine kræmmerhuse i fine farver og selvfølgelig fylde dem med chokoladeæg eller andet påskeguf. Du kan også udfordre børnene og lave flotte guilander med gule kyllinger til vinduet eller måske harer i et sjippetorv.
6. Løb æggestafet
Der laves to hold, som hver får et æg på en ske, som man skal gå/løbe med ad en bestemt rute. Men pas på! Taber du ægget, starter du forfra, og så er det altså svært at vinde. Det hold, som først får alle deltagere igennem, har nemlig vundet.
7. Jorden er giftig
Som et alternativ til at løbe med æg, kan I for eksempel lave en god forhindringsbane i stuen eller måske endda i hele huset. Det hårdkogte æg skal lægges på en ske, og barnet skal klare sig igennem en forhindringsbane - UDEN at røre jorden. Den, der kan gøre det hurtigst og uden at tabe ægget, har vundet.
LÆS OGSÅ: Inspiration: 22 idéer til kreative påskeæg
8. Pust og mal jeres egne æg
De fleste børn synes, at det er supersjovt at puste æg. Men det er altså også svært.
Sådan gør du: Dyp æggene i kogende vand. Prik derefter et hul i hver ende af ægget, og lad børnene puste indholdet af ægget ned i en skål (I kan lave en dejlig omelet af æggemassen eller bage en påskekage).
Lad børnene male de udpustede æg i forskellige, fine mønstre og farver. Du behøver ikke at investere i speciel maling, når børnene skal male æg. Vandfarver, tusher og malerrester i flotte farver kan sagtens bruges.
Hæng eventuelt de malede æg og farvede fjer på en troldegren eller forårsgrene fra haven. Det pynter så fint!
9. Dyrk påskekarse
At dyrke karse er en hyggelig beskæftigelse for familiens yngste. I anledningen af påsken kan I klippe en lille æggeholder ud af en almindelige æggebakke - alternativt kan i også bruge underdelen af en overskåret mælkekarton. Sæt en halveret æggeskal ned i bakken og læg små stykker af fugtig vat ned i æggeskallen eller i bunden af kartonen. Karsefrøene skal opblødes i lunkent vand natten før såning. Frømassen smøres så ud på vattet. Man kan dekorere æggeskallerne fint og påskeagtigt med en sprittusch. Sæt det lille karseæg i vindueskarmen og hold det fugtigt - ikke vådt. Efter 5-7 dage vil der spire fin karse - lige til påskens æggemadder.
10. Tag ungerne med i påskekøkkenet
Påsken betyder god mad, og børnene kan sagtens være med i køkkenet, når der skal laves søde eller salte påskelækkerier til hele familien. Lyder opskriften på gule citronmuffins med påskekyllinger på toppen som noget, der får tænderne til at løbe i vand? Eller hvad med lækre, hjemmelavede påskeæg med kokos? Måske nuttede småkage-påskekaniner? I kan også lave dette græske påskebrød med safran - ikke dårligt!
11. Leg "Alle mine kyllinger, kom hjem"
Vælg en kyllingemor og en ræv. Resten af børnene er kyllinger, som står i den ene ende af stuen, og i den anden står kyllingemor. Ræven står i midten.
Kyllingemor kalder sine kyllinger hjem:
"Alle mine kyllinger kom hjem!"
Kyllingerne svarer: "Det tør vi ikke."
Kyllingemor råber: "Hvorfor ikke?"
Kyllingerne svarer: "For ræven spiser vores kød og drikker vores blod."
Kyllingemor råber: "Kom alligevel."
Nu løber kyllingerne. Midtvejs står ræven og fanger dem. Alle de fangede kyllinger går ud af legen, som gentages, indtil alle er fanget. Den sidst fangede kylling bliver ræv næste gang.
12. Tag på påsketur i skoven
Nyd forårets mildere vejr og slå et smut forbi en af landets flotte skove. Her er der nemlig mange gode aktiviteter at kaste sig over. Naturvejledning Danmark har givet 10 gode bud på, hvad en tur i naturen kan byde på for hele familien - fx find dyrespor, gå på fugletur, hold haletudser, lav brændnældesuppe og pluk anemoner.
Læs Naturvejledning Danmarks gode råd om de 10 aktiviteter her.
Mangler I mere inspiration? Her finder I endnu mere sjov og ballade til påsken for hele familien