Sådan vælger du det bedste penalhus til dit barn
Skolebænken kalder, og junior skal have orden på sit skoleudstyr - herunder penalhuset. Men hvordan ser sådan et ud? Og hvad skal det indeholde? Vi tager et blik på penalhusets ABC.
Et godt penalhus skal ikke fylde for meget i skoletasken. Det skal være let at bære på. Fornuftigt, praktisk og stort nok til at indeholde alt fra blyanter til lineal og viskelæder.
Og nåh ja. Så skal det helst være både sejt og sjovt.
Kriterierne for et godt penalhus er mange, og det er sikkert og vist, at du og dit barn ikke har samme favoritter, når I står nede i Bog og Idé og skal vælge. Hvor du går med fornuften, går dit barn med, ja… hjertet.
Heldigvis er de to ikke uforenelige, og markedet bugner af seje penalhuse med alt fra flotte farver til Frozen-, LEGO- og Fortnite-motiver, der samtidig hjælper både nye og erfarne skoleelever godt på vej i Dansk- og Matematiktimerne.
Men hvilket skal du vælge af skoleudstyr? Og hvad skal penalhuset indeholde? Læs med her, hvor vi tager dig gennem penalhusets ABC.
Hvilket penalhus skal jeg vælge?
Afrundet eller firkantet? Med fold-ud-funktion eller i pølseform?
Penalhuse kommer i mange former og farver, og selvom det langt hen ad vejen er en smagssag, så er der faktisk gode råd at hente, når du skal bevæge dig gennem junglen af skoleudstyr.
Tænk over, hvilket barn du har: Er det et ordensmenneske, der sirligt sætter farveblyanterne tilbage i elastikholderne efter brug? Eller skal det være et penalhus, som holder løse blyanter godt på plads, når der er for meget fart over feltet til den slags sirligheder?
Det kan godt være, at de smarte fold-ud-penalhuse er overskuelige og kommer i flotte motiver, men de er altså en anelse upraktiske, hvis tingene ikke bliver sat tilbage på plads. Så falder blyanterne nemlig ud, så snart penalhuset åbnes.
Har du små børn, kan det være en god idé at gå efter et penalhus, der ikke er for stort og uoverskueligt – og her er et penalhus med elastikholdere typisk en god idé. Hold det simpelt, og husk, at de store, ’treetagers’ penalhuse med medfølgende indhold, ikke altid er de bedste, selvom det umiddelbart er her, du får mest for pengene.
Kvalitet er nemlig bedre end kvantitet, og ikke alle blyanter er lige gode, ligesom ikke alle viskelædere holder ret længe. Desuden er skoletasken i forvejen tung, så der er ingen grund til at fylde overflødig vægt på. Det gælder uanset barnets alder.
Hvad skal et godt penalhus indeholde?
Farveblyanter til kreative udfoldelser og ergonomiske blyanter til kloge noter. Der er ingen grænser for, hvad du kan fylde på af redskaber, men vær kritisk.
De allermindste kan typisk ikke overskue et penalhus, der har alt for mange valgmuligheder, så start med at skære alt det overflødige fra, så penalhuset kun indeholder det, dit barn skal bruge til hverdag. Har du et større barn, kan du fint gå efter et udvidet penalhus, der kan rumme alle de nye, avancerede redskaber, som hører de større klasser til.
Og hvad er det så? Lad os i første omgang starte med det rent og skær nødvendige.
LÆS OGSÅ: 9 ting jeg gerne ville have vidst, inden mit barn startede i skole
To-fire gode blyanter
Penalhusets konge, fristes man til at sige. Intet penalhus er fuldendt, før det indeholder en god og ergonomisk blyant. Gå efter de tre- eller sekskantede blyanter til nybegynderne, da de er lettere at holde på end de runde. De mindste kan også have gavn af blyanter, der er tykke nok til små hænder, som stadig forsøger at mestre finmotorikken. Hos de større børn, der har godt styr på skriveteknikken, kan du forsøge dig med runde blyanter eller en stiftblyant med tykke stifter, som både er sjovere og holder længere. Her er formen på blyanten ikke lige så vigtig som hos nybegynderne, men der er intet galt i at gå efter den ergonomiske, kantede udgave eller en udgave med nubret håndtag.
En blyantsspidser
Intet penalhus uden en blyant og ingen blyant uden en blyantsspidser. Blyantspidsere med indbygget ”skraldespand” er ganske praktiske og fås i størrelser, der passer til selv små penalhuse.
Har du valgt tykke blyanter, skal du huske at finde en dobbeltblyantspidser eller en blyantspidser med større huller end normalt.
Et godt viskelæder
Fyld også penalhuset med et stabilt og godt viskelæder, der ligger godt i hånden. Styr udenom de små, tynde af slagsen, der ganske vist er sjove og flotte, men som vil knække, når junior trykker lidt for hårdt, eller efterlade grå streger på papiret. Gå i stedet efter dem med masser af krop og uden kemikalier.
Et gummigreb til blyanten
Det er en vanskelig sag at lære at holde rigtigt på blyanten – hvor kantet, tyk og ergonomisk den end måtte være. Ikke desto mindre er et godt greb helt afgørende for juniors skrivefærdigheder. Har du børn i de mindre klasser, kan du derfor investere i et godt gummigreb, som holder fingrene på plads, hvis finmotorikken driller. Det gør den svære skrive-disciplin bare en anelse lettere at lære. De større skolebørn kan fint nøjes med almindelige blyanter eller med blyanter, som er noprede på håndtaget, så de ikke spænder for meget, når de skriver.
LÆS OGSÅ: Selvværd vs. selvtillid? Sådan booster du dit barns tro på sig selv og egne evner
En lineal
Linealen er matematiktimens gode ven, og den kommer i et hav af former og farver. Start med den klassiske 15-centimeter-lineal, der har en overskuelig størrelse, og som også kan bruges til sjove tegneprojekter. Til de større skolebørn kan du bygge på med en 30-centimer-lineal, en geometritrekant og en vinkelmåler, der nok skal vise sig brugbare, når matematiktimerne bliver avancerede.
En kuglepen
Kuglepennen er måske ikke den nye skoleelevs vigtigste redskab, og den er svær at viske ud, når alfabetet driller. Til gengæld kan den være både sjov og praktisk i et penalhus, der tilhører et større barn, som har brug for at lære forskellen på at bruge kuglepen og blyant. Det er heller ikke helt uvæsentligt, at den er alletiders til at skrive små hilsner på hinandens penalhuse. Gå efter de mest ergonomiske af slagsen, som har et godt gummigreb.
Farveblyanter
Farveblyanter hører ethvert barns penalhus til, og det bedre valg end tuscher, da de fylder mindre og ikke farver gennem papiret, når junior trykker hårdt til. Sørg for, at de er af god kvalitet og gå efter samme principper, som ved almindelige blyanter – både når det gælder små og store elever.
En passer
Går dit barn i de større klasser, kan du fint udstyre penalhuset med en passer. Den er god at have ved hånden i de mere avancerede matematiktimer, hvor geometri, radius og diameter er på skoleskemaet. Husk at vælg en passer med skrivestift, så den markerer cirklen, når den drejes rundt. Har den ikke en skrivestift kan den nemlig kun bruges til at måle afstande.
Kilder: Skolemælk.dk 1 og 2, SMIEH.dk, Politiken, Førsteskoledag.dk 1 og 2
10 seje penalhuse, der også er praktiske
Det gode, gamle: Helt klassisk, rundt læderpenalhus i sort. 139,95 kroner hos Bog & Idé
Det smarte: Herschel Penalhus. Fås i mangle flotte farver og motiver. Set til 149,95 kroner hos Neye.
Det glitrende: Sofie Schnoor penalhus med glimmer. Set til 179 kroner hos Neye
Det populære: Jeune Primer penalhus med dinosaurer. Set til 269,95 kroner hos Lirum Larum Leg
Det klassiske: Monograph penalhus. Fås i flere farver og mønstre. Set til 80 kroner hos Ellos
Det sporty: Djeco Penalhus med æblemotiv. Fås i flere motiver. Set til 119 kroner hos Karrusella
Det blomstrende: Satch Penalhus Bloomy Breeze. Set til 189,95 kroner hos Kids-World
Det universelle: Valiant Out of this Space penalhus. Set til 59 kroner hos Jollyroom
Det kreative: Bonton penalhus trousse vichy. Set til 129,95 kroner hos Lirum Larum Leg
Det sjove: Kipling Banana penalhus. Set til 219 kr. hos Zalando.