Salt lige så usundt som sukker

Salt lige så usundt som sukker

Børn under tre år bør slet ikke få salt i maden. Således lyder den nye anbefaling fra børnelæge Vibeke Manniche.

Faktaboks

Kig efter, hvor meget salt der er i varen pr. 100 gram. Hvis der står natrium på deklarationen, skal indholdet af natrium ganges med 2,5 for finde frem til, hvor meget salt, det svarer til.

Divider 1.000 med antallet af kilojoule pr. 100 gram, og gang så med saltindholdet pr. 100 gram.

Overstiger resultatet 0,5, er der for meget salt i.

Salt i for store mængder øger markant risikoen for bl.a. forhøjet blodtryk, fedme, knogleskørhed og mavekræft senere i voksenlivet, og det er derfor afgørende, at barnet lærer at spise mad uden store mængder salt.

Desværre ved vi, at børn generelt får cirka dobbelt så meget salt dagligt, som maksimalt anbefalet. Vibeke Manniche peger på, at 80% af børnenes saltindtag stammer fra færdiglavet mad, så selv om du holder igen med saltbøtten, får dit barn store mængder salt. I visse morgenmadsprodukter såsom cornflakes er der f.eks. mere salt end i chips, ligesom spegepølse og andre kødprodukter er meget saltholdige.

Salt er danskernes foretrukne krydderi, men vi er slet ikke indrettet til at spise så meget salt, som vi gør.

Ifølge Danmarks Fødevareforskning spiser voksne danskere 8-11 gram salt om dagen, selv om anbefalingerne kun lyder på 6 gram salt om dagen.

Vibeke Manniche mener, at grunden til, at vi pøser for meget salt på maden, er, at det er blevet en vane.

“Derfor er der en pointe i, at vi de første tre år af barnets levetid undlader at komme salt på maden. Det vil formentlig betyde, at barnet i mindre grad vænner sig til salt og dermed generelt op igennem livet får mindre salt”, siger Vibeke Manniche.

Ifølge de nordiske næringsstof-anbefalinger bør saltindholdet i 100 gram mad ikke overstige 0,5 gram pr. 1.000 kilojoule for børn under to år.

Kilde: sondagsavisen.dk

Vibeke Manniche er læge, phd., og selv mor til to børn. Hun har skrevet bøger for og om børn og er en flittig underviser og foredragsholder. Hun har netop udgivet bogen “Alt om Barnet”.