Aflevering: Sig farvel uden tårer

Aflevering: Sig farvel uden tårer

Hver dag skal du og dit lille barn sige farvel til hinanden. For nogle ender aflevering i gråd og tænders gnidsel. Faste rutiner kan lette oplevelsen.

Faktaboks

Øv jer i at sige farvel fra sekssyvmånedersalderen.

Væn barnet langsomt til sin institution.

Undgå stress og jag om morgenen.

Anerkend dit barns følelser og modstand. Vis ømhed, og tag lederskab.

Leg lidt, indtil dit barn er landet, men træk ikke pinen ud.

Fortæl, hvornår du henter igen.

Find en pædagog at vinke med.

Fortvivl ikke, hvis barnet græder. Ring eventuelt til institutionen og spørg, om det er blevet glad igen.

Mandag morgen i vuggestuen. I har fået tøjet af, sat madkassen på plads og siddet lidt på stuen. Du skæver til uret. Det er tid at komme af sted. ‘Nå, nu skal mor på arbejde,’ siger du, ‘Nej, mor ikke arbejde,’ siger dit barn, ‘Mor blive her. Mor, ikke gå’.  ‘Jeg kommer og henter dig i eftermiddag,’ siger du. ‘Mor ikke gå,’ siger dit barn igen, mens tårerne står i øjnene.

LÆS OGSÅ: Trin for trin: En god aflevering i vuggestuen

Nu begynder du også selv at blive ked af det. Men du skal jo på arbejde, så du kysser og vinker farvel, uanset at du først må vriste dit barn fri af dit ben. Da du forlader stuen, kan du høre, at dit barn er opløst i gråd.

Kender du situationen? Så kender du også klumpen i maven og den dårlige samvittighed over at gå. Men sådan behøver det ikke være. Du kan både forebygge og helbrede, hvis det daglige farvel er kørt skævt. Det forsikrer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Lege, kysse, vinke

Vælg den rigtige vuggestue

‘Tag dig nu sammen!’

Sådan afleverer du uden gråd

En tåre trods alt

4 slags farvel

Farvel til Findus

Når dit barn skal smide sutten, ser sin bedste legekammerat flytte eller mister sin kat, siger det også farvel. Men hvad betyder det for dit barn, og hvordan støtter du det bedst?

Farvel til sutten

Dit lille barn er sikkert ikke meget for at skulle af med sutten, som ofte er barnets kæreste ven. Vejen frem er at fase sutten ud lidt efter lidt. Sig, at nu er sutten kun til, når man slår sig eller skal sove. Lav gerne et ritual, når de sidste, slidte sutter skal ud, som at hænge dem på et træ i den nærmeste park eller sende dem til julemanden.

Farvel til kammeraten

Hvis dit barns gode ven flytter, kan du prøve at arrangere et weekendbesøg. Dit barn vil måske forestille sig alt mulig mærkeligt, så sørg også for at snakke om, hvor han forsvinder hen. Du kan for eksempel sige: ‘Han skal bo i et andet hus. Han skal gå i en anden børnehave.’

Det kan også være en god idé at sende sms’er, tegninger eller fotos. Jo yngre barnet er, jo hurtigere vil det komme sig over tabet. I fire-seksårsalderen er det en dyb sorg, når et unikt venskab forsvinder.

Farvel til kæledyret

Hvis dit barns elskede kat dør, kan du sige: ‘Findus blev syg, og dyrlægen kunne ikke gøre ham rask.’ Sig, at nu går I ud og begraver ham under birketræet. Det vigtigste er, at du møder dit barn i sorgen ved at hjælpe det med at sætte ord på og sige ordentligt farvel. Husk, at dit barn sørger og savner, uanset om det er et eller fire år. Forskellen ligger i, hvor godt det kan udtrykke sig.

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn

LÆS OGSÅ: “Jeg er en af dem, der har siddet og tudet i bilen foran vuggestuen”

LÆS OGSÅ: 7 trin til det gode farvel