Guide: Sådan fjerner du en skovflåt
Skoven er grøn, og vi færdes meget ude på denne årstid. Derfor er det altid en god idé at kigge børnenes hudfolder efter, hvis de har været en tur i skoven eller andre steder, hvor skovflåten ynder at opholde sig. De fleste flåter er harmløse, men finder du en på dit barn, skal den alligevel fjernes med det samme.
En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på dit barn. Den lever typisk i skovområder, hvor den for eksempel sidder i toppen af noget højt græs og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi.
Hvis man får en skovflåt på sig, vil den formentlig vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på kroppen, det kan være skridtet eller armhulerne, men den kan også slå sig ned andre steder.
Når skovflåten har fundet et passende sted på kroppen, bider den sig fast og giver sig til at suge blod. Man mærker normalt ikke noget bid, og man bliver efter al sandsynlighed ikke generet af flåten og bemærker næppe heller, at den hænger på, før man får øje på den. Hvis man ingenting foretager sig, falder skovflåten af af sig selv efter nogle dage, når den har fået blod nok.
Skovflåten skal væk
I de fleste tilfælde giver en skovflåt ingen problemer, men da den kan være bærer af en bakterie, der kan være farlig for mennesker, er det vigtigt under alle omstændigheder at få den fjernet fra den lilles krop så hurtigt som muligt. Kig børnene grundigt efter, når I har været i skoven, og sørg for at bruge lange bukser og støvler, så flåterne kan børstes af tøjet, når I kommer hjem.
LÆS OGSÅ: 10 ting du skal have med på vandretur med børn (sponsoreret indhold)
Nogle skovflåter bærer bakterien Borrelia burgdorferi, som de via bid kan overføre til mennesker, der derved risikerer at udvikle sygdommen borreliose – også kaldet Lymes sygdom. 5 til 10 procent af alle flåter har Borreliabakterien i sig. Overførslen sker først efter et døgns tid, eller hvis flåten bliver stresset og kaster op i bidsåret. Sygdommen kan i værste fald give hjernebetændelse og lammelser, sådan som det blandt andet skete for den tidligere politiker Mimi Jakobsen. Men hvis man fjerner skovflåten inden for 24 timer, er risikoen for, at man får borreliose, minimal.
HOLD ØJE MED DISSE SYMPTOMER:
- Hvis dit barn er blevet bidt af en skovflåt, og I efterfølgende har fjernet den, er risikoen for, at barnet udvikler borreliose, så lille, at der ikke er grund til behandling med antibiotika som forebyggende behandling.
- Det er derimod vigtigt at holde øje med symptomer på borreliose, specielt en rød plet omkring det sted, hvor skovflåten bed. Den røde plet bliver gradvist større og større, den får efterhånden et blegt område i midten og viser sig typisk fra mellem en til fire uger efter biddet.
- Nogle får også røde pletter andre steder på kroppen end lige der, hvor skovflåten bed, og nogle får mange af dem. Man kan dog også godt have borreliose uden at få røde mærker.
- Andre symptomer, som I skal holde øje med, er symptomer, der minder om influenza, nemlig træthed, hovedpine, let feber, led- og muskelsmerter og hævede lymfeknuder.
- Hvis du får mistanke om, at dit barn har fået borreliose efter at være blevet bidt af en skovflåt, skal du kontakte lægen.
Hvad er TBE?
I Danmark er det kun på Bornholm (med undtagelse af enkelte tilfælde i Nordsjælland, red.), der er risiko for at få TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse, via skovflåten. Man kan vaccinere mod sygdommen, men Statens Serum Institut anbefaler kun vaccination til mennesker, der bor eller opholder sig jævnligt på Bornholm, og som ofte færdes uden for stierne i skov og krat. Vaccinen gives normalt ikke til børn under syv år.
Hvad er Borreliose?
Borreliose er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. Den kan omfatte symptomer fra hud, hjerte, led og nervesystem.
I Danmark finder man hvert år omkring 250 tilfælde af borreliose. I de fleste tilfælde går sygdommen over af sig selv, men hurtig behandling med antibiotika kan mindske risikoen for eventuelt senere symptomer.
Læs også
-
Alt, du skal vide om flåter og flåtbid hos mennesker
-
Udstyr: 10 ting du skal have med på vandretur med børn
-
Førstehjælp mod sommerens små fjender
-
”Jeg bliver aldrig den, jeg var før mit møde med flåten”
-
De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde
-
Dette bør du gøre, hvis du kommer i nærkontakt med Danmarks giftigste fisk
-
Ramt af en brandmand? Dette skal du gøre for at dulme smerten
-
Dette bør du gøre, hvis du får et hugormebid
15 procent af de personer, der smittes med borreliose, udvikler såkaldt neuroborreliose efter biddet. Sygdommen påvirker centralnervesystemet.
LÆS OGSÅ: Bier, brandmænd og brændenælder: Førstehjælp mod sommerens små fjender
LÆS OGSÅ: Flåtbid: "Jeg bliver aldrig den, jeg var før mit møde med flåten"
LÆS OGSÅ: Myg: De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde