Har du styr på juraen?

Har du styr på juraen?

Hvordan er I sikret, hvis jeres barn kommer til skade? Eller hvis en af jer dør? Det er ikke rart at tænke på, men det ER vigtigt at have styr på juraen, hvis det utænkelige skulle ske.

Hvem er far til barnet?

Selvom de færreste er i tvivl, så er det vigtigt officielt at slå fast, hvem der er far til den lille. Det betyder nemlig, at faren også får forældremyndighed over og forsørgelsespligt over for barnet. Og at barnet har ret til at arve efter sin far. Er I gift, så bliver faren automatisk registreret, når barnets fødsel bliver det. Hvis I ikke er gift, så skal faderskabet inden 14 dage efter fødslen registreres hos det offentlige. Moren bliver automatisk registreret på hospitalet.

Hvad skal barnet hedde?

Hvad med pengene?

Hvad med forsikringen?

Ægteskab eller testamente? Sådan sikrer I hinanden, når I får børn

Hvordan bliver arven fordelt?

Det er arveloven, der afgør, hvordan arven skal fordeles, når en af jer dør. Er I gift, skal arven som udgangspunkt deles sådan, at halvdelen går til den, der er tilbage – og halvdelen til jeres barn. Er I ikke gift, er udgangspunktet, at barnet arver det hele. Arv til mindreårige børn bliver som udgangspunkt sat på en spærret konto, indtil de bliver myndige. Derfor sker der nogle gange det, at den, der er tilbage, må sælge boligen – man har ikke råd til den mere, fordi barnet enten har arvet det hele eller halvdelen efter sin mor eller far. Det er derfor en rigtig god ide at få et overblik over, hvordan I står arvemæssigt og eventuelt oprette et testamente, der sikrer jeres familie, hvis det forfærdelige skulle ske.  

Faktaboks

LÆS MERE

Alt, hvad der skal registreres, sker på borger.dk – søg fx på faderskab, navngivning, børne- og ungeydelse og børnetilskud til enlige.

Læs mere om børnebidrag på statsforvaltningen.dk.

Hvor skal barnet bo?

Hvis I har delt forældremyndighed, og den ene dør, inden barnet fylder 18 år, vil det automatisk være den anden forælder, der overtager forældremyndigheden. Hvis du har forældremyndigheden alene, vil det som udgangspunkt være den anden biologiske forælder, der overtager forældremyndigheden, og ellers hvem Statsforvaltningen finder mest egnet. Det er derfor en klar fordel, at I som forældre har taget stilling til, hvem I gerne vil have, at barnet skal bo hos, hvis I selv dør. Jeres ønsker kan I skrive i et særskilt børnetestamente eller som en del af et testamente. 

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om dit barns næse

LÆS OGSÅ: Dans med dit barn

LÆS OGSÅ: Fortryder du dit barns navn?