10 tips til højbede i haven
Det er blevet moderne at så og dyrke sine egne blomster, bær og grøntsager i højbede, og det er der mange grunde til. Først og fremmest er højbede nemme og overskuelige at gå til, selv hvis du er nybegynder, og i modsætning til en køkkenhave, kræver højbede ikke så meget pasning.
Højbede er nemme og billige at etablere, de er er mindre tidskrævende end hele haver - og så giver de masser af muligheder for nemt og overskueligt at dyrke dine egne afgrøder. Desuden behøver du kun nogle få kvadratmeter til din første lille køkkenhave - og så er der næsten ingen grænser for, hvad du kan dyrke af spiseligt frugt og grønt i højbede. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser.
10 tips til dine højbede – sådan kommer du godt i gang
Opsætning
Højbede findes i alle mulige materialer og udformninger, og da konstruktionen er ret enkel, vælger mange at bygge højbedene selv af træ eller sten. Undgå trykimprægneret træ, hvis du vil dyrke spiselige afgrøder, da træet indeholder giftstoffer, der kan trænge ned i jorden og dermed ind i planterne.
Er du ikke gør-det-selv typen, så bugner markedet af højbede i mange forskellige træsorter samt galvaniseret stål og jern – med eller uden sneglekant.
Vil du gerne have et mobilt højbed, findes der også særlige plantekasser på hjul, og er du på jagt efter et billigt og nemt højbed, kan du bygge bedet af pallerammer, som købes i byggemarkeder.
Størrelsen
Højbede kan have alle former og størrelser. Et godt tip er at bygge højbedet så smalt, at du nemt kan nå ind til midten af bedet fra begge sider. Højden kan variere – typisk fra 25 cm til 75 cm.
Undgå at bygge bedet alt for højt, da det ellers kan gøre det svært at luge og plukke dine afgrøder. Og husk, at jo højere dit højbed er, desto mere jord og vand kræver det.
Placering af højbedet
Placeringen af højbedet afhænger af, hvad du ønsker at så og plante. Nogle grøntsager og krydderurter tåler eksempelvis ikke for meget sollys, og andre kræver meget lys. Derfor er det vigtigt, at du tjekker betingelserne for de urter og grøntsager, som du vil dyrke.
Undgå desuden at placere højbedene for tæt på hegn eller hæk, da det kan stjæle sollyset. Et lille bonus tip er at anlægge højbede tæt på en evt. køkkenindgang. På den måde er du altid tæt på de friske råvarer og krydderurter, når du laver mad.
God jord & muld
Jorden er vigtig for planternes trivsel. Sørg derfor for at du har en god og næringsrig jord i dine højbede. På planteskoler og i havecentre kan du fx købe færdigblandet højbeds muld. Fra år til år vil du opleve, at jorden i bedene synker lidt sammen. Derfor kan du med fordel tilføre en nyt lag muld eller kompostjord og eventuelt lidt staldgødning eller lignede hvert forår – det giver ny næring til planterne.
Valg af planter til dine højbede
Mange forbinder grøntsagsdyrkning med højbede, men faktisk kan du dyrke næsten hvad som helst i dine bede. I princippet kan stort set alle former for grøntsager, krydderurter, sommerblomster og stauder gro i højbede, dog ikke store træer og buske. Derimod kan meget langsomt voksende frugttræer og opstammede bærbuske fint trives i et højbed. I mange tilfælde kan det være en fordel at sætte planter frem for frø, da det forkorter perioden fra såning til høst.
Plantetidspunkt
Højbede bliver hurtigere varme og tørre efter vinterens fugt og kulde, så derfor starter plante- og såsæsonen tidligere end i en almindelig køkkenhave. Plantningstidspunktet afhænger af plantetypen.
Kartofler og radiser er noget af det første, der kan komme i jorden, mens fx majs og agurker først skal sås i slutningen af maj eller starten af juni. Anbefalinger til såningstidspunkt kan du typisk læse bag på frøposen.
Plante- og rækkeafstand
Når du sår og planter, skal du først og fremmest sørge for, at jorden er fugtig. For at få det optimale ud af dine grønne anstrengelser, er det desuden vigtigt, at du sætter frø og planter med den rette afstand. Ofte er man tilbøjelig til at så for tæt i håbet om størst muligt udbytte, men faktisk er det modsatte tilfældet. Er du i tvivl, så kig på frøposen eller spørg der, hvor du køber dine planter og frø.
Vanding er vigtig
Højbede vil ofte kræve mere vand, end når du dyrker direkte i haven. Vær derfor opmærksom på, at dine afgrøder får tilstrækkeligt vand og ikke tørrer ud. Planterne trives bedst, hvis jorden ikke udtørrer fuldstændigt. Du vurderer bedst, om bedene trænger til vand ved at mærke, om jorden er let fugtig.
Gødning af jorden
Foruden vand skal dine planter også have næring. Gødning giver planterne næring samtidig med, at det nedsætter risikoen for skadedyr og sygdomme. Sørg derfor for at gøde jorden i bedene i efteråret eller foråret. Det kan være kompost fra haven, hvis du har adgang til det, men du kan også købe organisk gødning fx på planteskoler eller i byggemarkeder.
Beskyt mod dræbersnegle
Dræbersnegle kan desværre sagtens slime sig op i højbedene. Vil du undgå, at sneglene spiser dine afgrøder, kan du eventuelt vælge et højbed med indbygget sneglekant. Du kan også sætte et særligt sneglehegn omkring bedene, der er med til at holde sneglene ude.
Kilder: Plantorama.dk, bolius.dk, idenyt.dk, haveselskabet.dk