Bag med bær

Bag med bær

Det er bærtid, og hvad er hyggeligere end lidthjemmebag af den søde slags. Her får du opskrifterne påtre skønne kager med sæsonens lækre bær.

Marengstærte med jordbær

Tærten her gemmer på en sød jordbærkompot under et låg af marengs – en himmerigsmundfuld ud over det sædvanlige.  

Tid: ca. 30 minutter plus 30 minutters hviletid og i alt 40 minutters bagning.

(1 tærte)

Mørdej:

200 g hvedemel

70 g flormelis

100 g smør

1 æg

Jordbærkompot:

275 g frosne jordbær

75 g sukker

korn af 1 stang vanilje

Marengs:

2 æggehvider

125 g sukker

1. Kom hvedemel og flormelis i en skål, og smuldr smørret heri. Saml dejen med ægget. Er dejen for klistret, tilsættes lidt mel. Er dejen derimod for tør, tilsættes lidt koldt vand. Stil dejen koldt ca. 30 minutter før udrulning.

2. Kom jordbær, sukker og vaniljekorn i en gryde, og kog ved svag varme i ca. 15 minutter, til jordbærrene er tøet op. Tag gryden af varmen, blend kompotten, og afkøl den. 

3. Rul dejen ud, så den passer til en tærteform på ca. 22 cm i diameter. Læg dejen i en smurt tærteform, pres den godt ind i kanten, og klem overskydende dej af. Prik bunden med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over bunden, og fyld den med tørrede bønner. Bag tærtebunden i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter. Fjern bønner og bagepapir, og sænk varmen til 150 grader.

4. Pisk æggehviderne helt stive. Tilsæt lidt af sukkeret, og pisk yderligere et øjeblik. Vend forsigtigt resten af sukkeret i. Fordel jordbærkompotten på tærtebunden, og top med marengs. Bag tærten færdig i ca. 25 minutter, til overfladen er lysebrun. Afkøl tærten, før den serveres.  

Tip

Jordbær kan fint erstattes af f.eks. skovbær, hindbær eller blåbær.

Formkage med hindbær

Kagen med fyld af hindbær kan spises, som den er, eller med lidt flødeskum. Kagen rækker til mange og holder sig frisk i flere dage – hvis den ellers får lov.

Tid: ca. 20 minutter plus 40 minutters bagning.

(ca. 16 stk.)

1 pose frosne hindbær, 300 g

50 g sukker

175 g smør

175 g sukker

3 æg

300 g hvedemel

2 tsk. bagepulver

50 g mandelflager

2 spsk. perlesukker

1. Kom de frosne hindbær i en skål, og drys 50 g sukker over dem. Lad bærrene stå, mens dejen tilberedes.

2. Rør smør med sukker, til det er let og smidigt. Tilsæt æggene et ad gangen, og rør godt mellem hvert æg.

3. Bland mel med bagepulver, og sigt det i dejen. Vend forsigtigt de frosne bær i dejen, og fordel dejen i en form på ca. 20 x 25 cm foret med bagepapir. Drys med mandelflager og perlesukker.

4. Bag kagen i forvarmet ovn på midterste ribbe ved 175 grader i ca. 40 minutter. Afkøl kagen, inden den skæres i stykker.

Blåbær i kokos

Nemmere kage findes vist ikke. Kom de frosne blåbær direkte i et fad med en smuldret kokosdej over. Kagen smager bedst lun med cremefraiche eller flødeskum til.

Tid: ca. 15 minutter plus 20 minutters bagning.

(6 pers.)

300 g blåbær

100 g sukker

100 g smør

200 g kokosmel

75 g rørsukker

1 tsk. bagepulver

1 æg

Tilbehør: Cremefraiche eller flødeskum

1. Kom de frosne blåbær i en smurt form, og drys sukkeret over.

2. Smelt smørret i en gryde ved svag varme. Tilsæt kokosmel, rørsukker, bagepulver og æg, og rør det hele godt sammen.

3. Fordel smuldredejen over blåbærrene, og bag kagen i forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 20 minutter. Server kagen lun med cremefraiche eller flødeskum. 

Tip

Blåbær kan erstattes af brombær, solbær eller stikkelsbær.

► SE OGSÅ: Nødde-drømmekage

► SE OGSÅ: Chokolade-nøddebrownie

► SE OGSÅ: Minicheesecake med blåbær